Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Μάλτα: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσημα ότι παραιτείται

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Μάλτας ανακοίνωσε ο Τζόζεφ Μουσκάτ, λέγοντας στην κρατική τηλεόραση ότι θα ζητήσει από το κόμμα των Εργατικών, στο οποίο ανήκει, να ξεκινήσει διαδικασίες για να εκλέξει νέο αρχηγό στις 12 Ιανουαρίου του 2020.

Η ανακοίνωση, το περασμένο βράδυ, έγινε μετά τις πιέσεις που δέχεται να παραιτηθεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Το Σάββατο, ένας επιφανής επιχειρηματίας με σχέσεις με υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης συνελήφθη.

Λίγο νωρίτερα, το κόμμα των Εργατικών ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό.

Το Σάββατο, ο Γιόργκεν Φενέχ, 38 ετών, οδηγήθηκε σε δικαστήριο της Βαλέτα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπλοκή στη δολοφονία. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος τόσο σε αυτή όσο και σε άλλες κατηγορίες.

Η κυβέρνηση είχε απορρίψει αίτημα του επιχειρηματία για ασυλία από τη δίωξη, με αντάλλαγμα πληροφορίες για το σχέδιο δολοφονίας και για καταγγελίες διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην προσωπάρχης του Μουσκάτ και ο πρώην υπουργός Τουρισμού.

Οι δύο αξιωματούχοι παραιτήθηκαν. Ο πρώην προσωπάρχης ανακρίθηκε για ένα διήμερο από την αστυνομία, πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς κατηγορίες. Ο ίδιος αρνήθηκε την οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη οτιδήποτε. Ο υπουργός Τουρισμού αρνήθηκε την όποια επιχειρηματική σύνδεση με τον Φένεχ, όπως και κάθε αξιόποινη πράξη.

Πριν την ανακοίνωση του Μουσκάτ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Εργατικών συναντήθηκε για τέσσερις ώρες και έδωσε στήριξη σε όλες τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Η οικογένεια της Μαλτέζας δημοσιογράφου ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Η δημοσιογράφος είχε δημοσιοποιήσει ότι ο προσωπάρχης και ο υπουργός Τουρισμού είχαν μυστικές εταιρείες στον Παναμά. Επίσης, είχε αποκαλύψει πώς μια άλλη εταιρεία, η «17 Black» χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να κατευθύνει χρήματα προς τις δύο εταιρείες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By