Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με τα «κιάλια» βλέπει ο Τσίπρας τις 200 ψήφους

Αδύνατο φαίνεται πως είναι να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων για να περάσει ο εκλογικός νόμος

tsipras

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται δεν θα μπορέσει με κανέναν τρόπο να συγκεντρώσει τις  200 ψήφους και ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, καθώς μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης αντιδρά.

Ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο παρουσίασε για διαβούλευση η κυβέρνηση την Παρασκευή, προβλέπει απλή αναλογική με πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ψήφο στα 17 έτη, και διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην εθνική αντιπροσωπεία, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για ψήφο στην ομογένεια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν οι αλλαγές έως τις 10 Ιουλίου.

Ειδικότερα, η ΝΔ με 75 βουλευτής εξαρχής ξεκαθάρισε ότι θα επιθυμούσε διορθωτικές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο νόμο (όπως η ψήφος στους ομογενείς), ενώ αντιδρά στην κατάργηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. Το ΚΚΕ (15 βουλευτές) επίσης θα καταψηφίσει, καθώς ο γγ. Δημήτρης Κουτσούμπας είχε θέσει ως όρο στον πρωθυπουργό την κατάργηση του 3%. Την κυβερνητική πρόταση θα καταψηφίσουν επίσης οι βουλευτές του Ποταμιού (10 έδρες) όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ (16 βουλευτές), η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι από τους πέντε όρους που έχουν τεθεί ικανοποιούνται μόνον οι τρεις (δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα για ψήφο στους μετανάστες και κατάτμηση περιφερειών), επομένως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής.

Με τα παραπάνω δεδομένα προεξοφλείται ότι το νόμο θα καταψηφίσουν τουλάχιστον 117 βουλευτές (75 ΝΔ + 15 ΚΚΕ + 10 Το Ποτάμι + 16 ΠΑΣΟΚ + ο Χάρης Θεοχάρης). Το νέο εκλογικό νόμο θα επιψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΧΑ μέχρι στιγμής «κρατά κλειστά τα χαρτιά της».

Οι οριστικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το νέο νόμο δημοσιοποιούνται τη στιγμή που τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, με αποκορύφωμα τη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ. Στη δημοσκόπηση η ΝΔ καταγράφει διψήφιο προβάδισμα (28,5% έναντι 17%) στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες (52,5% έναντι 16%).

Το «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να εξηγείται από την αρνητική εκτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην κοινή γνώμη (8 στους 10 εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση) και την απαισιοδοξία που επικρατεί για το μέλλον (8 στους 10 εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα).

By