Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρες Δεκεμβρίου με «βουτιά» 2% στη Wall Street

Ο τρόμος του Δεκεμβρίου ξύπνησε και πάλι την Τρίτη, καθώς την αισιοδοξία και θετική μέχρι τώρα πορεία του 2019 ήρθε να ταράξει μια νέα ισχυρή βουτιά στη Wall Street.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση του έτους, με όλους τους βασικούς δέικτες να χάνουν κρίσιμες στηρίξεις (κάτω από τους Κινητούς Μέσους 50 Ημερών), φτάνοντας να υποχωρούν έως και 2%.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο «μάζεψαν» ελαφρά τις απώλειες, με τον Nasdaq να κλείνει στο -1,91% και τις 7.020 μονάδες, τον S&P 500 στο -1,42% στις 2.632,90 μονάδες, και τον Dow Jones με -1,22% και απώλειες 300 μονάδων στις 24.404,48 μονάδες. Ωστόσο το τελικό κλείσιμο δεν ήταν πολύ μακριά από τα χαμηλά ημέρας…

Ο «από μηχανής Θεός» που φρόντισε στο να περιοριστούν κάπως οι απώλειες υπήρξε η κυβερνητική σύμβουλος του Τραμπ, Lawrence Kudlow, η οποία έσπευσε να διαψεύσει πρότερη αναφορά η οποία έκανε λόγο για ακύρωση συνάντησης Αμερικανών-Κινέζων αξιωματούχων για το εμπόριο, η οποία αναφορά φυσικά πίεσε σημαντικά τις μετοχές.

Ωστόσο το αρνητικό σινιάλο είχε ήδη δοθεί από το πρωί.

Κύματα «ψύχους» από τις πλαγιές των Ελβετικών Άλπεων πάγωσαν σήμερα τα διεθνή ταμπλό, με την Ασία να δίνει το αρνητικό έναυσμα, και τις Ευρώπη-ΗΠΑ να ακολουθούν.

Οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του πλανήτη προειδοποιούν για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ενώ ο πρόεδρος της UBS «φωνάζει» πως η Ευρώπη χρειάζεται τραπεζική ενοποίηση προκειμένου να ανταπαξέλθει, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η Credit Suisse.

Οι κινεζικοί δείκτες έσπασαν πτωτικά κρίσιμη τεχνική στήριξη, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ακολουθούν, αν και οι απώλειες δεν ξεπέρασαν το 1%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,36% στις 355,08 μονάδες, ενώ όλα τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν στο «κόκκινο».

Τα ομόλογα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, όπως και ο χρυσός και το γιεν ως ασφαλή καταφύγια, ενώ επιβαρυντικά έδρασε η πετρελαϊκή βουτιά. Στο 1,136 EUR/USD κινήθηκε το δολάριο σταθεροποιητικά.

Πολλοί επενδυτές έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια όπως γιεν και αμερικανικά/γερμανικά ομόλογα, με το γερμανικό 10ετές bund να βρίσκεται στο 0,232%, ενώ ανοδική πορεία ακολούθησαν οι αποδόσεις των ευρωομολόγων του Νότου.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με την UBS να αποτελεί «βαρίδι» με -3%, καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 696 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 2,42 δισ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους και έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για κέρδη 729 εκατ. δολ.

Η μετοχή της UBS πίεσε χαμηλότερα το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,9%.

Στα ταμπλό: Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,41% στις 11.090,11 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 6.901,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,42% στις 4.847,53 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 19.437,27 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ταλανίζονται από τις δυσοίωνες προβλέψεις ΔΝΤ-PwC για το 2019 και τις απαισιόδοξες δηλώσεις των ισχυρών οικονομικών παραγόντων του πλανήτη, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία.

Επιβαρυντικά δρουν οι εμπορικές ανησυχίες αλλά και η πτώση 3% του πετρελαίου, που πιέζουν πρώτες ύλες και ενεργειακές. Την ίδια ώρα ομόλογα και γιεν κερδίζουν έδαφος ως ασφαλή καταφύγια, ενώ το δολάριο κερδίζει ελαφρά έδαφος έναντι ευρώ στο 1,136 EUR/USD.

Υπό πίεση βρέθηκαν σήμερα οι κλάδοι αυτοκινήτου (-0,7%) και πρώτων υλών (-1,2%), λόγω και της έκθεσής τους στην Κίνα.

Στα του Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, παρουσίασε χθες το «Plan B» της, μετά τη συντριπτική απόρριψη της αρχικής της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, υποσχόμενη να είναι «πιο ευέλικτη», αλλά και να αναζητήσει περαιτέρω παραχωρήσεις από την ΕΕ σχετικά με το λεγόμενο «backstop», δηλαδή τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία.

By