Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ: Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό

«Έχουμε κάνει πρόοδο στο θέμα της άμυνας, αλλά πρέπει να εργαστούμε για ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο άμυνας και σταδιακά για τη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού», δήλωσε χαρακτηριστικά

Την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, υπογράμμισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Καγκελάριος Μέρκελ ασπάστηκε ουσιαστικά την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και απάντησε στις επιθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί πολλές ευρωπαϊκές χώρας για την ελλιπή χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε κάνει πρόοδο στο θέμα της άμυνας, αλλά πρέπει να εργαστούμε για ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο άμυνας και σταδιακά για τη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα προβλήματα που σύμφωνα με την ίδια απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, την έλλειψη αλληλεγγύης , τις απειλές στο κράτος Δικαίου και στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Παρά τη διαφορετική μας καταγωγή έχουμε κοινούς στόχους, η πολυμορφία μας ενώνει δε μας διχάζει. Στην ΕΕ υπερασπιζόμαστε όλοι μας την αξία της ελευθερίας, της ανεκτικότητας. Ζήσαμε πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες, ραγδαίες και βαθιές τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις. Διεθνής τρομοκρατία που απείλησε την Ευρώπη. Παγκόσμια μεταναστευτικά κύματα. Σύμμαχοί μας που αμφισβητούν δοκιμασμένες συμμαχίες» ανέφερε η Καγκελάριος Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ίδια ο πυρήνας της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη καθώς πλέον κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να υποστηρίξει μόνο του τα συμφέροντά του, παρά μόνο η ΕΕ. Μιλώντας για την περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης και εμμέσως για την Ελλάδα, και την Ιταλία, αλλά και για τη Ρουμανία και την Μάλτα στο πλαίσιο του σεβασμού του κράτους Δικαίου, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι δημιουργήθηκαν μηχανισμοί διάσωσης για διασωθούν κράτη που είχαν τεράστια προβλήματα και ζήτησε εκ νέου την ανάγκη ελέγχου του δημοσίου χρέους.

«Κατασκευάστηκαν μηχανισμοί διάσωσης για τα χρεωμένα κράτη. Δείξαμε ότι δεν ήταν μόνα τους σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, Όμως οι μεμονωμένες αποφάσεις έχουν επιπτώσεις στο σύνολο. Η αλληλεγγύη συμβαδίζει με την ευθύνη. Όποιος περιστέλλει την εξουσία της Δικαιοσύνης, τη δύναμη της αντιπολίτευσης ή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν απειλεί το κράτος δικαίου μόνο σε ένα κράτος –μέλος, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ. Όποιος αυξάνει το δημόσιο χρέος δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους άλλους, γιατί η νομισματική ένωση έχει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Το ευρώ μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο εάν όλοι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συνθήκες. Όποιος περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλεί ολόκληρη την ΕΕ.»

Αναφορικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι στην οικονομική κρίση παρά τις επιμέρους διαφορές βρέθηκε κοινή λύση, ενώ σήμερα δεν ισχύει το ίδιο. «Μπορεί να μην έχουν όλα τα κράτη – μέλη τις ίδιες απόψεις για το προσφυγικό αλλά η λύση πρέπει να είναι κοινή, ευρωπαϊκή.»

By