Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2019

Mετά την Κομισιόν και το.. ΥΠΟΙΚ διαψεύδει τη διαρροή του ΑΠΕ

Μέχρι και η ίδια το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περί ύπαρξης συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς και για η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη μη αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

«Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ολοκληρώθηκε το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν ολοκληρώθηκε όμως η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019.

«Εχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε ο αξιωματούχος σε διευκρινιστική ερώτηση, ενώ υπογράμμισε κατ’επανάληψη ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Νωρίτερα σε αντίστοιχη διάψευση είχε προχωρήσει και η Κομισιόν αλλά και πηγές των δανειστών που μίλησαν στο Reuters.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες και ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (ελληνιστί: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως πρόσθεσε, αυτή είναι η μόνη θέση.

Ακόμη, σε ερώτηση αν η θέση «Pacta sunt servanda» αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή κάθε μέρος προηγούμενων συμφωνιών αρνήθηκε να εξειδικεύσει, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση.

Την ίδια στιγμή, πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι οι εικασίες ότι οι Θεσμοί έχουν συμφωνήσει με τις απόψεις της Ελλάδας είναι πρώιμες. “Απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά” ανέφερε η πηγή των δανειστών στο Reuters. Ενώ μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι την αρχική είδηση ότι οι Θεσμοί δέχονται όχι μόνο αναβολή αλλά και ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις μετέδωσε αρχικά το ΑΠΕ επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές. “Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Πρακτορείο ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα , μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης” ανέφερε το σχετικό τηλεγράφημα.

By