Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Μικροί και μεγάλοι… εν δράσει στο ΠΑΣΟΚ

neolaia pasokaras

“Πόλεμος” βενιζελικών για το θέμα της σταυροδοσίας στο Συνέδριο – Ίντριγκες και παρασκήνιο στη Νεολαία. Ετερόκλητες συμμαχίες, υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συντροφικά μαχαιρώματα, συνθέτουν το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο του κόμματος.

Στην Ιπποκράτους, εξακολουθεί να μαίνεται πόλεμος μεταξύ “βενιζελικών” για το θέμα της σταυροδοσίας. Στην πρόταση του Ευ. Βενιζέλου, το όριο πέφτει στο 10%, γεγονός που “σπάει τις γραμμές” και τις “λίστες”. Ωστόσο κάποιοι συνεργάτες του, εισηγούνται να ανεβάσει το όριο ξανά στο 40% ή έστω στο 30%, προκειμένου να ελέγξει τους συσχετισμούς.

Στον αντίποδα, άλλοι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου επιμένουν στο χαμηλό όριο σταυροδοσίας – μέχρι 15-18% ώστε να δοθεί η έννοια της ανανέωσης. “Είναι γενναία αυτή η πρόταση Βενιζέλου για το 10%, όμως κάποιοι θέλουν να τον σπρώξουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές” τονίζουν, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που μεγαλώσει το όριο “δεν θα μπορούν να το υποστηρίξουν”. “Είναι γενναία, αυτό έκανε και ο Παπανδρέου και είδατε που κατέληξε” απαντούν οι θιασώτες του “ασφαλούς σεναρίου”.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες συμφωνούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει το 55-60% του Συνεδρίου και το αντίπαλο ετερόκλητο στρατόπεδο (Καρχιμάκης, Παναγιωτακόπουλος, “παπανδρεϊκοί”, “λοχαγοί” Σκανδαλίδης κ.λπ.) θα πάρει το 40-45% , συσχετισμοί που αναμένεται να αποτυπωθούν και στα νέα όργανα του κόμματος.

Οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ που κάνουν Συνέδριο την Πέμπτη, ημέρα που ξεκινά το Συνέδριο των “μεγάλων” δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι σε πάθος και ίντριγκες.  Από τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, όπως υποστηρίζουν κομματικά στελέχη της Νεολαίας, προκύπτει ότι νέος γραμματέας θα εκλεγεί ο Παύλος Χρηστίδης, τον οποίο προωθεί ο απερχόμενος γραμματέας (και βενιζελικός) Νίκος Πανταζής.

Ο κ. Χρηστίδης χρημάτισε γραμματέας της ΠΑΣΚ Κομοτηνής στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, μεταπηδώντας αμέσως μετά στο “στρατόπεδο” Πανταζή.

Αντιθέτως, ο “εκλεκτός” του Νίκου Ανδρουλάκη (πρώην νεολαίου και μέλος του απερχόμενου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος (πολιτικός μηχανικός από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας) δείχνει ότι δεν έχει ελπίδες εκλογής.

Το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι ένα πρόκριμα για το “μεγάλο” συνέδριο καθώς οι συσχετισμοί και οι ετερόκλητες συμμαχίες, αποτυπώνονται καθαρά. Υπάρχουν οι “βενιζελικοί”, εκείνοι της επιρροής Παναγιωτακόπουλου, οι “Σκανδαλιδικοί”, όσοι επηρεάζονται από τον Μιχάλη Καρχιμάκη, εκείνοι που συνομιλούν με την ομάδα των “7 λοχαγών” (Σαχινίδη, Μωραϊτη κλπ), οι “παπανδρεϊκοί κ.ο.κ.

Τα κύρια “μπλοκ” (τα οποία θα υπάρξουν και στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας) είναι βασικά τρία:

Οι υποστηρικτές Βενιζέλου, η συμμαχία Σκανδαλίδη-Καρχιμάκη-Νίκου Ανδρουλάκη και οι εκλεκτοί του Γ. Παναγιωτακόπουλου.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, μάλιστα σε καφέ της οδού Σκουφά, οι Σκανδαλίδης, Καρχιμάκης, Ν. Ανδρουλάκης έκαναν τον απολογισμό του συνεδρίου της Νεολαίας, επιβεβαιώνοντας την άτυπη συμμαχία των τριών. Άλλωστε το «παιχνίδι» για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, το κάνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Κ. Σκανδαλίδη, Άγγελος Βουράκης. [space size=»30″]

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By