Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Μηλιός: Σκάκι, όχι πόκερ εντός της ευρωζώνης

Καθυστέρηση των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές προτείνει ο Γιάννης Μηλιός

milios2

Αν οι δανειστές απαιτούν τη συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα τότε η λύση είναι μία: καθυστέρηση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές» αναφέρει το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μηλιός σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως σημειώνει ο κ. Μηλιός στην ίδια ανάρτηση που τιτλοφορείται «Σκάκι, όχι πόκερ! (Ξανακερδίζοντας τον χαμένο χρόνο)» αυτό πρέπει να γίνει «πάντα εντός της Ζώνης του Ευρώ, μια που η ‘νομισματική’ υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι εξίσου ανεπιθύμητη με την ‘εσωτερική υποτίμηση’».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος, «η νεοφιλελεύθερη παγίδα μπορεί να διαρραγεί όταν η ελληνική κυβέρνηση καταστήσει σαφές ότι, αν αναγκαστεί, θα τολμήσει να επιλέξει την καθυστέρηση πληρωμών, προκειμένου να μην αθετήσει τη λαϊκή εντολή, να μην προδώσει όσους την εμπιστεύτηκαν».

Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από τη ΖτΕ». «Η υιοθέτηση εκ μέρους οποιασδήποτε χώρας ενός νέου αποκλειστικού εθνικού νομίσματος θα μετέτρεπε τη ΖτΕ από μια ενιαία νομισματική περιοχή σε ζώνη σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, η σταθερότητα (και ύπαρξη) της οποίας θα κατέρρεε σύντομα, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματαγορών στο περιβάλλον ‘συναλλαγματικού κινδύνου’ που θα δημιουργείτο αμέσως μετά την πρώτη ‘έξοδο’. Γι’ αυτό κανείς δεν θα τολμήσει να θέσει ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη ΖτΕ» εξηγεί.

Πολύ περισσότερο, προσθέτει ο κ. Μηλιός, «η καθυστέρηση πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνεπάγεται αυτόματα ‘πιστωτικό γεγονός’, αφού για την ύπαρξη ή μη πιστωτικού γεγονότος πρέπει να αποφασίσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου».

(Visited 1 times, 1 visits today)