Σάββατο, 21 Απριλίου, 2018

Μητσοτάκης: Έχετε βάλει τη χώρα σε πολύ επικίνδυνο κατηφορικό μονοπάτι-Τσίπρας: Δεν ήταν κρυφό το ταξίδι στο Παρίσι

Συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, κατά τις δευτερολογίες τους.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Κύριε Τσίπρα με εγκαλέσατε γιατί σας έκανα μια επίκαιρη ερώτηση την οποία δεν θεωρήσατε και τόσο επίκαιρη» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την δευτερολογία του.

«Έχετε δίκιο σε έναν βαθμό. Όμως ο πρώτος που έπρεπε να ασχολείται με την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ο υπουργός σας που βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα προδοσφαιρικού. Να είστε πιο προσεκτικός όταν κατηγορείτε κάποιους για εκλεκτικές συγγένειες με παράγοντες του ποδοσφαίρου», είπε.

Επανερχόμενος στο θέμα της εγκληματικότητς ο Κυρ Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει πεισθεί με τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού. «Το να απαριθμείτε μια μια τις επιχειρήσεις της αστυνομίας σημαίνει ότι είναι λίγες».

«Δεν είπατε κουβέντα για τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν ικανοποιήσατε όλα τα αιτήματα των τρομοκρατών» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην διαπραγμάτευση ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μπαίνει σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα. Σε 45 μέρες,σύμφωνα με δημοσιεύματα,είχαμε εκροή καταθέσεων 2,5 δισ. ευρώ παρά τα capital controls…. Δεν σας εμπιστεύεται κανείς κ. Τσίπρα.

«Μας μιλάτε συνέχεια για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Μακάρι να επαληθευτούν. Επαναλαμβάνετε μισές αλήθειες. Όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας έχουν μια προϋπόθεση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και δεν θα αποσταθεροποηθεί το κλίμα στην οικονομία. Κάνετε τίποτα για όλα αυτά κύρια Τσίπρα; Όχι μόνο καθυστερείτε αλλά και υπονομεύετε τις μεταρρυθμίσεις».

Απαντώντας στην ερώτηση για την συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: Μυστική δεν ήταν η δική μου συνάντηση αλλά η δική σας με την Ρότσιλντ. Ο πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο του και πάει στο Παρίσι, ανακοινώνει την συνάντηση αφού έχει μάθει το Πανελλήνιο ότι έχει γίνει. Ποιους είδατε; Γιατί δεν θα συνόδευαν υπηρεσιακοί παράγοντες; Αυτό είναι το μυστικό ταξίδι για το οποίο πρέπει να απαντήσετε».

«Τι λέω στο εξωτερικό; Τι είπα σε Μέρκελ και Σόιμπλε;» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να τα διεκδικήσουμε πρέπει να είμαστε συνεπείς στις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αερα από αυτόν που έχει. Και στην συμφωνία που μας εγκλωβίσατε με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Οποιαδήποτε αναφορά στην δραχμή πρέπει να τελειώνει, αυτό είπα στο Βερολίνο. Και την ώρα που εγώ έκανα αυτή τη δήλωση εσείς συνεχίζετε να ανέχεστε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο που ανοίγει θέμα δραχμής» σημείωσε.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Αν κλείσει η αξιολόγηση έχετε εξασφαλίσει ότι θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση; Η θα κλείσει η αξιολόγηση με πρόσθετα μέτρα και χωρίς ποσοτική χαλάρωση; Έχετε την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των καθυστερήσεων».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

«Κύριε Μητσοτάκη η παρουσία σας ήταν θλιβερή. Είναι θλιβερό να μην παίρνει θέση ο Πρόεδρος της ΝΔ αλλά να παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μας κατηγορείτε ότι εμείς φορτώνουμε στον ελληνικό λαό πλεονάσματα. 4,5% πλεονάσματα είχατε υπογράψει εσείς… Ψάχνετε εναγωνίως να βρείτε στοιχεία ότι η οικονομία δεν πάει καλά. Και αναφέρεστε σε στοιχεία που τα παρουσιάζετε όπως θέλετε».

Απαντώντας για την παρουσία Τσακαλώτου σε ποδοσφαιρικό αγώνα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Η αντιπολιτευτική σας εγκυρότητα εξαντλείτε στο να κάνετε αστειάκια για την παρουσία του υπουργού Οικονομικών να πάει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Και αφήσατε και άθλια υπονοούμενα γιατί παρακολούθησε τον αγώνα στα επίσημα με τον πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι θέλετε να πείτε; Πείτε το ευθέως».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν πήρε απάντηση για τα μέτρα, ενώ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη περί εκλογών. «Ο λαλίστατος αντιπροεδρός σας βγήκε ευθαρσώς και είπε, εκλογές, γιατί πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Η αλήθεια που είπε ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι εμείς αυτά και άλλα τόσα θα τα κάναμε για να κλείσει η αξιολόγηση».

Σχετικά με την επένδυση στο ελληνικό ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η τήρηση των αρχαιολογικών και περιβαλοντικών όρων είναι προϋπόθεση για να πετύχει μια επένδυση. Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα μέσα στο 2017, να ξεκινήσουν τα έργα, αλλά προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Όσον αφορά στο ταξίδι στο Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ατυχή έμπνευση του Κυρ. Μητσοτάκη και για τις αθλιότητες για το στοπ όβερ σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι και όχι κρυφό προκειμένου να συναντήσει επενδυτές.

«Αν αυτό το έκανε ο Σαμαρας θα ήταν καλό αν το κάνω εγώ είναι γιατί πάω βόλτα τα παιδιά μου στην Disneyland που διαψεύστηκε παταγωδώς και δεν υπήρχε τίποτα να κρύψουμε αλλάξατε το τροπάρι. Για την συνάντηση με την Ρότσιλντ τι ύποπτο υπάρχει; Απόφαση του ΟΔΔΗΧ πριν πάω εγώ και μην μου ζητάτε να καταθέσω. Γιατί αν ζητήσω εγώ τα πόθεν έσχες θα νυχτώσουμε εδώ.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πηγε στο Βερολίνο για να κάνει κακό στην χώρα. «Δεν θα μιλούσα τόσο σκληρά περί αθλιότητας αν δεν άκουγα τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να δηλώνει ότι αν δεν κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Αν έχετε την εντιμότητα καταθέστε πρόταση μομφής. Θα διαπιστώσετε πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση».

By