Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Υποσχέθηκε θέσεις εργασίας, μείωση φόρων, στήριξη αδυνάτων

Το σχέδιο για μείωση των φόρων το οποίο όμως στηρίζει στην συνθήκη ότι οι δανειστές θα δεχθούν την «ακύρωση» της θεσμοθετημένης δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ.

Ο αρχηγός της ΝΔ άφησε όλες τις εξαγγελίες του για φοροελαφρύνσεις στις καλές προθέσεις των δανειστών του οποίους θα επιχειρήσει να πείσει.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έκαναν λάθος που δέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να υπερφορολογήσει την μεσαία τάξη και επέμεινε ότι η δική του κυβέρνηση αποκαθιστώντας την αξιοπιστία θα κερδίσει την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

«Εγώ θα διεκδικήσω και θα πετύχω μείωση των πρωτογενών γιατί θα προτείνω στους εταίρους πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι μία σωστή στρατηγική» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγοντας να δεσμευτεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και τις ρήξεις που μπορεί να επιφέρουν αυτές ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα, παρουσίασε ένα γενικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες από το που θα βρει τα χρήματα για να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, τους φορολογικούς συντελεστές ή τι θα περιλαμβάνει η ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης που θα προτείνει στους εταίρους. Παράλληλα τόσο στην ομιλία του από το Βελλίδειο στο συνεδριακό κέντρο δεν έκανε καμία αναφορά στους συνταξιούχους και τις μειωμένες συντάξεις τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί την ιδιωτική επιχειρηματικότητα «Δεν εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις επενδύσεις. Εγώ δεν φοράω το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή».

Επανέλαβε το αίτημα των εκλογών τονίζοντας πως είναι ένα διαρκές αίτημα θέτοντας το ίδιο διακύβευμα που είχε θέσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν από 30 χρόνια.

« Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα για το αύριο της χώρας. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές. Πιστεύω ότι θα μας ψηφίσουν και πολίτες που δεν έχουν ξαναψηφίσει ΝΔ».

Απαντώντας στην κυβέρνηση που τον κατηγόρησε χθες πως θα φέρει νέο μνημόνιο απάντησε πως «το 4ο μνημόνιο βρίσκεται ήδη στην χώρα και φέρει την υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Έχουν υπογράψει μέτρα 5,1 δισ. για μετά το τέλος του προγράμματος». Συγκεκριμένες απαντήσεις απέφυγε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για την ανανέωση του κόμματος του όσο και με τον ποιον θα κυβέρνηση, τονίζοντας πως στα δύο θέματα «θα υπάρξουν εκπλήξεις». Παρείχε πλήρη στήριξη στον Αδωνι Γεωργιάδη σημειώνοντας πως οι απόψεις του δεν είναι ακραίες. «Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμιά κουβέντα παραπάνω αλλά σε όλους μας έχει συμβεί αυτό».

Ζήτησε συγνώμη για την δήλωση που έκανε χθες και ευχήθηκε στον ΠΑΟΚ καλεί ευρωπαϊκή πορεία ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει αποκλειστεί, ωστόσο κράτησε σαφείς αποστάσεις από την επενδυτική δράση του Ιβάν Σαββίδη.

«Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ ειρωνικά σε μία ιστορική ομάδα. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο αυτός περιορίζεται στη δράση του. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν θέλουμε τέτοια δράση. Δεν είμαι εγώ που πολιτικοποίησα αυτή τη συζήτηση.»

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη

Οσον αφορά στις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «οι ιδιωτικές επενδύσεις ειναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Οι ιδιωτικές επενδύσεις ο μόνος τρόπος για αποκλιμάκωση της ανεργίας. Τι θα κάνουμε εμείς διαφορετικό: Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα έιναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Δε θα ανεχθώ απόκλιση από αυτό τον κεντρικό στόχο. Αλλά η κυβέρνηση θα εκπέμπει συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα χώρα φιλική σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις στο 20% για δύο χρόνια, μείωση φορολογίας σε μερίσματα και σταθερό φορολογικό σύστημα».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «αν δε λυθούν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος οι επενδύσεις από μόνες τους δε μπορουν να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις ιδιωτικές επενδύσεις. Εγώ δε φοράω μία το κουστούμι του επενδυτή και μία το αμπέχονο του διαδηλωτή. Από περυσι εχω προσδιορίσει ισόποσες περικοπες δαπανών ώστε το αποτύπωμα να είναι ισόποσο και να πείσουμε τους εταίρους».

Σε ερώτηση σχετικά με τις μνημονιακές πολιτικές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα, στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και σε πρωτογενή μέχρι το 2022. Εγώ θα διεκδικήσω και θα πετύχω μειωση των πρωτογενών γιατί θα προτείνω στους εταίρους πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θα πείσουμε τους εταιρους ότι αυτή είναι μία σωστή στρατηγική. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου και από αυτό πρέπει να ξεφύγουμε για να μειώσουμε περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές».

«Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο και η αλληλεγγύη αποτελεί προϋπόθεση για μια συνεκτική κοινωνία. Για εμάς μία πολιτική αλληλεγγύης είναι πάνω από όλα η δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι τα επιδόματα που κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Να δημιουργήσουμε νεες δουλειές μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, Αυτό σημαίνει σήμερα κοινωνική πολιτική. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν δημιουργημα της ΝΔ», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι το κόμμα που ψήφισε τις περικοπές των συντάξεων. Που ανέχεται μερική απασχοληση. Η γενιά των 360 ευρώ είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα εάν ο Τσίπρας είναι κοινωνικά ευαίσθητος απαντούν τα ίδια τα δεδομένα: οι ανισότητες διευρύνθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια!».

Στην ερώτηση τι σημαίνει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «καθαρή έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει ότι η χώρα ανακτά την αυτονομία της, δανείζεται απότις αγορές και μπορεί να καθορίζει τις προτεραιότητες της. Για ποια καθαρη έξοδο μιλάμε όταν ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί για μέτρα το 19 και 20; Καθαρή έξοδος μόνο στα χαρτιά. Εάν είχαμε καθαρή έξοδο δε θα χρειαζόταν η έγκριση των πιστωτών για να υλοποιηθούν τα όποια αντίμετρα. Προφανώς καλό η χώρα όσο πιο σύντομα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Θυμίζω ότι αυτό θα είχε συμβεί το 2015 , εάν δε είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και έστω με πιστοληπτική γραμμή θα είχε βγει στις αγορές. Κάποιοι θελουν να ξεχάσουν τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θεωρούν ότι επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δε θα τους κηνυγάει η πολιτική τους. Η αλήθεια είναι ότι μας κόστισαν δύο μνημόνια. Οι Ελληνες αισθάνονται ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ότι Ιανουάριο 2015.

«Οσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Το αίτημα λοιπόν για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές μέχρι που θα γίνουν εκλογες. Δεν περιοριζόμαστε εκεί. Ουτε δική μου δουλειά είναι να αναλώνω μεγάλο χρόνο για κριτική στην κυβέρνηση. Χθες μίλησα μία ώρα για το όραμα μου για την Ελλάδα. Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση όπως επιτάσσει ο συνταγματικός ρόλος. Θα πείσουμε όμως τους Ελληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση», συνοψίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «κανένας επενδυτής δε θα έρθει στην Ελλάδα εάν δε γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης του. Γι” αυτό κι έχει μεγάλη σημασία η απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Η πρόταση για αποκλειστικές προθεσμίες είναι πολυ σημαντική. Εάν μία δημόσια υπηρεσία δε χορηγήσει την άδεια εντός συγκεκριμενου διαστήματος, ένας υφυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Για μας και για εμενα προσωπικά τα ζητήματα αυτά τα καταλαβαίνουμε πολύ καλα, διότι ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομιας δεν μας είναι ξένος. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας ως το βασικό μοχλό για να παράγουμε ανάπτυξη».

Οσον αφορά στο ζήτημα της Εldorado στη Χαλκιδική, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής πως «καμία σοβαρή χώρα δε θα άφηνε ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα μίας δήθεν προστασίας περιβάλλοντος. Πράγματι η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει περιβαλλοντικές συνέπειες. Η νομοθεσία ευρωπαϊκή και εθνική μας επιτρέπει να περιορίσουμε το αποτυπωμα από τέτοιες δράσεις. Το ισοζύγιο από τέτοιες δράσεις είναι θετικό ως προς τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τα έσοδα. Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας στις Σκουριές θέλει την επένδυση. Τη συμβατότητα μίας επένδυσης με τους περιβαλλοντικους όρους που θέτει το κράτος την κρίνειη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσυνη έχει αποφανθεί. Η επένδυση στις Σκουριές έγινε αντικείμενο κομματικης εκμετάλλευσης. Κάποιοι ήθελαν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους τασσόμενοι κατά της επένδυσης. Δεν ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας. Ο Σταθάκης έσπευσε να υπογράψει τις άδειες στην Ολυμπιάδα μετά τη φασαρία. Εμείς τέτοια πράγματα δε θα κάνουμε. Εάν διαφωνούμε με μια επένδυση θα το πουμε ξεκαθαρα. Και πάντως δε θα παίξουμε με τις δουλειές απλών ανθρώπων μεροκαματιάρηδων. Η κυβέρνηση στα λόγια ισχυρίζετα ότι θέλει επενδύσεις, στην πράξη όμως κάνει το αντίθετο. Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού. Δεν ξέρει, δεν μπορεί και πιστεύω ότι δε θέλει να υλοποιήσει αυτή την πολιτική».

Αναφερόμενος στο συμβάν της μαζικής αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο που προκάλεσε σάλο και πολιτικές αναταράξεις σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως είναι «απαράδεκτες οι πρακτικές αντιγραφής στα πανεπιστήμια εξ ου και η αντίδραση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ. Δε διανοούμαστε ότι φοιτητικές παραταξεις που εκπροσωπούν τη ΝΔ θα ενθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές. Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Δεν είναι δουλειά τους να μετέχουν στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Από αυτή γεννήθηκαν οι πελατειακές σχέσεις. Αυτά τα αφήνουμε πίσω μας. Στη δική μας φιλοσοφία δεν συμμετέχουν οι φοιτητές στην εκλογή πρυτάνεων. Η ΔΑΠ δεν έχει λογο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν στους λίγους και αποξενώνουν τους πολλους. Να δοθεί έμφαση στη δημιουργία φοιτητικού συμβουλίου στο οποιο θα συμμετέχει η ΔΑΠ αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο. Πρέπει να επιτρέπονται και μη κρατικά και ιδιωτικα ΑΕΙ στη χώρα. Ο,τιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός. Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι 60 χιλιάδες φοιτητές φεύγουν στο εξωτερικό. Ομως η έμφαση εξακολουθει΄να δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Μέχρι να φτιαχτουν ιδιωτικά ΑΕΙ θα μεσολαβήσει χρόνος. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου θα αλλάξουν άμεσα».

«Προέβαλλα χθες μία τολμηρή ατζέντα αλλαγών. Μπορεί κάποιος να συμφωνε;i ή να διαφωνεί.΄Είναι όμως ένα πρόγραμμα συνεκτικών αλλαγών. Το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο που βοηθάει τη χώρα στο να ανακτήσει βαθμους αξιοπιστίας στη σχέση μας με τους πιστωτές. Ο βασικός λόγος που οι πιστωτές μας επεμεναν σε υψηλά πρωτογενή είναι ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην σημερινη κυβέρνηση ότι δε θα επιστρέψει στις πελατειακές λογικές του παρελθόντος. Οποιο δημοσιονομικό περιθώριο κι άν έδιναν οι δανειστές στην κυβερνηση θα είχαν την υποψία ότι θα το χρησιμοποιούσε γαι προσλήψεις. Για αυτό κι αυτή δεν διεκδίκησε μείωση πρωτογενών και για αυτό εμείς μπορούμε να το διεκδικήσουμε γιατί είμαστε ξεκάθαροι. Οποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα έχουμε θα το χρησιμοποιήσουμε για μείωση φόρων, οχι για να διορίσουμε κολλητούς».

Στη συνέχεια κι όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχουν ευθύνες και ερωτήματα. Ποιος έλεγξε αυτό το πλοίο, ποιος αποφάσισε ότι είναι αξιόπλοο και πως αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός; Ενα δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμου Θαλάσσιας Ασφάλειας λέει ξεκάθαρα ότι ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια τους στις 13 Σεπτεμβρίου. Δε μπορούσε κάποις να σηκώσει ένα τηλέφωνο; Δενήξερε κάποιος ότι υπήρχε ένα πλοίο στο Αιγαίο που μπορούσε να βοηθήσει; Μόνο για αυτό θα έπρεπε να παραιτηθεί ο υπουργός. Είτε δεν γνωριζε, είτε βρισκόταν κάπου αλλού. Για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ξαναδουμε συνολικά τις διαδικασίες. Γιατί πολυ συχνά δεν υπάρχουν διαδικασίες ή τα σχέδια δεν τηρούνται Σε όποια σοβαρή χώρα θα υπηρχε ένα checklist. Δε λέω ότι όλες οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμου οφείλονται σε χειρισμούς Κουρουμπλή, αλλά κάποια στιγμή υπάρχει πολιτική ευθύνη και αυτά τα «παραιτούμαι -δεν παραιτούμαι» δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Οσον αφορά στην πολυθρύλητη «ανανέωση» του πολιτικού τοπίου, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως «από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ υλοποιω ανανεώση του κόμματος σε ιδέες προτάσεις και πρόσωπα. Στο ανοιχτό μητρώο στελεχών ο καθένας μπορεί να κάνει αίτηση. Εχουμε κάνει πάνω από 1300 συνεντεύξεις ανθρώπων που στο παρελθόν δε θα προσέγγιζαν ένα πολιτικό οργανισμό. Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Θα ηθελα κι εγώ να προχωρούσαμε πιο τολμηρά στην ανανεώση. Υπαρχει όμως δυσπιστία απέναντι στα κόμματα παό άξιοςυ ανθρωπους. Ισως αυτοί που είναι προθυμοι δενείναι πάντα οι πιο κατάλληλοι. Αυτούς που διστάζουν ίσως πρέπει να προσεγγίσουμε. Θα δείτε νεα πρόσωπα, αλλά για να φανούν τα νεα πρόσωπα θα πρέπει και εσείς οι συντάκτες να τους δίνετε χρόνο και χώρο να παρουσιάζουν τις δικές τους απόψεις. Κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, Θεωρώ ότι πολλές από διαχωριστικες γραμμές του παρελθοντος μικρη σημασία έχουν. Θα ψάξω για ανθρώπους αποφασισμένους να υλοποιήσουν την πολιτική μου. Θα δείτε στην επόμενη κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Και πολλά θα σας εκπλήξουν».

Σχετικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, θεωρεί πως βρίσκεται «πολύ μακριά το ερώτημα πως θα διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν νέες κάλπες μετα τις επόμενες εκλογές. Παρόλ’αυτα είναι πάγια η άποψη μου για αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Πιστεύω ότι θα υπάρχει η πλειοψηφία το 2020 που θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για αυτό. Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την πλειοψηφία για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Θα προτείνουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και θα προσπαθήσουμε να βρουμε πλειοψηφίες».

«Εμείς δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Παράδειγμα, εγώ ζητώ από τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα, δε τους λεω ότι θα τους πετάξω έξω. Στηρίζω την προοπτική της οικονομίας και της χώρας. Εχουμε ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε σωστές. Αλλά δεν πρόκειται χάριν μίας δήθεν συναίνεσης να συμφωνησουμε με πολιτικές όπου διαφωνούμε καθετα. Εγώ δεν κανω αντιπολίτευση καμμένης γης. Ο πρωθυπουργός ήταν που ενθάρρυνε το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε πριν απο 30 χρόνια ότι το πραγματικό δίλημμα της χώρας μας είναι «μπροστά ή πίσω» κι όχι «αριστερά ή δεξιά» και αυτό έχει και σήμερα βάση. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι συμπολίτες μας. Το κάλεσμα μας σπάει τα όρια τα παραδοσιακά της κεντροδεξιάς. Ειμαι βέβαιος ότι θα μας ψηφίσουν και συμπολίτες που ψηφίζουν ΝΔ για πρώτη φορά».

Στην ερώτηση ερώτηση σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ μετά το 2020, «η δικιά μας προσέγγιση και σε αυτή την αγορά, είναι ότι θέλουμε ανταγωνισμό, αλλα προφανώς στο ζήτημα των τυχερών παιγνίων θέλουμε ένα αυστηρο πλαίσιο που θα προστατεύει τον παίκτη. Εχουμε μία σειρά παρόχους ηλεκτρονικού τζόγου που βρίσκονται σε καθεστώς προαιρετικής συμμόρφωσης και δήλωσης των εισοδημάτων τους. Με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύονται τα έσοδα του κράτους. Θέλουμε να ανοίξει η αγορά, να περιορίσουμε τον παράνομο τζόγο τα παράνομα φρουτάκια. Να προστατέψουμε τον πολίτη απο τυχόν επιζήμιες συμπεριφορές».

Οσον αφορά στην παράλειψη της αναφοράς του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα στις σαββατιάτικες δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «μίλησα χθες 63 λεπτά και θα μπορούσα να μιλήσω άλλα τόσα γιατί έχω πολλά να πω για το σχέδιο μου για τη χώρα. Θελω να μιλήσω για το μέλλον όχι για το παρελθόν. Θα έχω αρκετές ευκαιρίες να ασκήσω κριτική στον κ. Τσίπρα. Οι πολίτες άλλωστε γνωρίζουν το αποτύπωμα της πολιτικής του. Από εμένα περιμένουν να τους πείσω οτι έχω σχέδιο για τη χώρα, ότι έχω ομάδα. Για αυτό δε μίλησα χθες για τον κ. Τσίπρα. Θέλω να κοιτάω μπροστά και όχι πίσω».

Στην ερώτηση «ποια είναι η θέση της ΝΔ για το ύψος που πρέπει να έχουν οι μισθοί για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος», ο κ. Μητσοτάκης απαντά πως «μη συγχέουμε τις επιχειρησιακές με τις κλαδικές συμβάσεις. Μίλησα για επιχειρησιακή που υπερισχύει των συλλογικών. Για να υπογραφεί σημαίνει ότι έχει συμφωνήσει ο εργαζομενος με την επιχείρηση και αυτό είναι υγιές. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες διαπραγματευσέις. Το προβλημα στη χώρα δεν είναι τόσο ο κατώτατος μισθος. Είναι ότι υπάρχει πολύ γρήγορη μετακίνηση στην μερική απασχόληση. Αυτή είναι μία τάση που δεν είναι μόνο ελληνική. Απλά επιταχύνθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Συνοδεύτηκε από πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας ειδικά από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την αναγκη των εργαζόμενων. Εχω συναντήσει εργαζομενους που πληρώνονται για 4ωρο και δουλεύουν 8ωρο ή απολύονται πριν συμπληρώσουν ενα χρόνο στην εργασία τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα. Απο εκεί και πέρα η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας. Δεν ήμουν εγώ αυτός που μιλησε για κατώτατο μισθό 750 ευρώ. Διότι πρόθεση μου δεν είναι να λαϊκίσω αλλά να περιγράψω ένα ρεαλιστικό δρόμο εξόδου από την κρίση».

Οσον αφορά στο κατά πόσο διεκδικεί την αυτοδυναμία, ο αρχηγός της Ν.Δ. λέει πως «Η ΝΔ διεκδικεί το καλύτερο δυνατο ποσοστό. Και σε περίπτωση που είναι αυτοδύναμη, πάλι θα επιχειρήσει να πετύχει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με διάθεση ευρύτερης συνεννόησης πάνω σε μία σειρά σημαντικά ζητήματα. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δε συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία επιζητώ να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα».

«H Kύπρος δεν αύξησε ούτε ένα φόρο, αντίθετα μείωσε δαπάνες. Το βασικό μάθημα λοιπόν είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει από το σκέλος των δαπανών, όχι των φόρων. Η Κύπρος -και λυπάμαι για λογαριασμό μας που το λέω- κατάφερε να διαμορφώσει μία ελάχιστη δυνατή συναίνεση για τις σημαντικές αλλαγές που τελικά οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση. Την εποχή που εμείς ζητούσαμε συναίνεση, κάποιοι υπόσχονταν το σκίσιμο των μνημονίων», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Για ΠΑΟΚ και Σαββίδη
«Δεν περίμενα ότι θα δεχτώ ποδοσφαιρική ερώτηση. Για το χθεσινό που είπα για την ευρωπαϊκή πορεία ζητώ συγγνώμη, έκανα λάθος. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ ειρωνικά σε μία ιστορική ομάδα. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο αυτός περιορίζεται στη δράση του. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν θέλουμε τέτοια δράση, ούτε θα χρειαστεί την επόμενη μέρα κάποιος να αναλάβει τέτοια δράση για να διεκδικήσει το νόμιμο. Δεν είμαι εγώ που πολιτικοποίησα αυτή τη συζήτηση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με καμία ομάδα. Είμαι φίλαθλος, απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και τα σπορ, μακάρι να έχουμε καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και οι οικογένειες να μη φοβούνται να πάνε στο γήπεδο».

Οσον αφορά στην Βόρεια Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν έχω σκεφθεί εάν θα διατηρήσω το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι όταν έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν και άλλοι χώροι που θα μπορούν να στεγάσουν τη δραστηριότητά μου, χωρίς να είναι απαραίτητο ένα ειδικό γραφείο. Θέλω τη Θεσσαλονίκη κέντρο καινοτομίας και εκπαίδευσης, τη βόρεια Ελλάδα κέντρο της μεταποίησης».

Στην επόμενη ερώτηση, οσον αφορά στον Αδωνι Γεωργιάδη και τις ακραίες θέσεις που ενδέχεται να εκφράζει, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο κ.Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δε συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Εχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Μπορεί καμία φορά να έχει πει και καμία κουβέντα παράπάνω. Αλλα δε θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραιός. είμαστε ένα μεγάλο κόμμα και ένα μεγάλο κόμμα πρέεπι να ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικες αποχρώσεις. Επί ημερών μου τα συλλογικά όργανα του κόμματος λειτουργούν με μεγάλη τακτικότητα. Κατά συνέπεια συζητάμε συλλογικά θεματα, διαφωνούμε ενίοτε, αλλά διαμορφώνουμε μία συλλογική γραμμή με την οποία όλοι πρέπει να συμμορφωνόμαστε».

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το αντικέιμενο της επόμενης ερώτησης: «Βρέθηκα στη Λάρισα και παρουσίασα τις θέσεις μας για τον πρωτογενή τομέα. Δε θα είμαστε ποτέ ανταγωνιστικοί εάν δε συνεργαστουμε, εάν δεν προχωρησουμε σε οικονομίες κλίμακος. Οχι στη λογική των παλιων συνεταιρισμών που είχαν ως μονο λόγο υπάρξης να παιρνουν δάνεια που ποτέ δεν ξεπλήρωσαν. Αλλά σε λογική νέων συνεργατικών σχηματων που θα έχουν λογικη αγοράς. Οποιος συμμετέχει σε συνεργατική δομή, θα πρέπει να έχει καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση από οποιον επιχειρεί μόνος του. Είμαστε πολύ πίσω στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την αγροτική αναπτυξη. Σπαταλήσαμε 30 χρόνια κοινοτικών επιχορηγήσεων για να διοχευτεύσουμε τα χρήματα αυτά στην κατανάλωση και όχι στην ανταγωνιστικότητα. Πρέπει και στους αγρότες να μιλήσουμε μία διαφορετική γλώσσα. Να πουμε για τα προβλήματα στην παραγωγή και εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε. Έχουμε εκ των πραγμάτων έναν μικρό κλήρο, άρα είναι επιτακτικό να βρούμε τρόπους να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Δεν γίνεται να έχουμε, για παράδειγμα, στην Κρήτη τριψήφιο αριθμό ελαιοτριβείων. Δεν πρόκειται ποτέ έτσι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, υπάρχουν πόροι για να εκπαιδευθούν και να έχουμε άλμα παραγωγικότητας».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά στη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχείρηση, «δεν πρόκειται να υποσχεθώ κάτι που δε μπορώ να κάνω πράξη. Ο Τσιπρας υποσχέθηκε ακατάσχετο λογαριασμο στην προηγούμενη ΔΕΘ. Εγώ είπα ότι μπορούμε να έχουμε μερικώς ακατάσχετο με την προϋπόθεση της προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό θα μπορούσε να το δεχθεί η τρόικα. Υπάρχει καλή και κακή επιχειρηματικοτητα. Δε θα υπάρχει απο μέρους μου καμία ανοχή. Κατέστησα σαφές ότι οι τράπεζες δε μπορούν να δεχθούν κουρεμα δανείων σε επιχειρήσεις που οι μέτοχοι έχουν παρκάρει τον πλουτο στον εξωτερικό. Δεύτερη ευκαιρία θα δικαιουνται αυτοί που την αξιζουν και όχι όσοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομενους και το κράτος. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δε μπορούν να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος, επειδη δεν έχουν πληρώσει τις προηγούμενες. Να ξέρει κάποιος ότι μπορει να επιχειρήσει στην Ελλάδα, χωρίς το κράτος του να του κάνει τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη και χωρίς να αναλώνει το χρόνο του σε διαδικασίες αδειοδότησης. Δε μπορεί ο ιδιοκτήτης μίας start up επιχείρησης να αναλώνει το χρόνο του σε νταραβέρια με το δημόσιο».

Σχετικά με την υπόθεση του ισοβίτη του Noor και τις συνομιλίες του με τον κ. Πάνο Καμμένο, «έχουμε κατ ομολογίαν του ίδιου του Καμμένου μία σειρά συνομιλίες με καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών. Πρέπει να εξηγήσει γιατί συνομιλούσε. Δεν υπάρχουν πολλές ευνομούμενες χώρες όπου υπουργός μιλά με ισοβίτη. Περιμενω απο τον Καμμένο να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματα που θέσαμε. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για τον λιμενικό εναντίον του οποίου υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες. Λιγο υπομονή, σε οκτώ ημέρες θα ασχοληθούμε με την υπόθεση στη Βουλή».

Οσον αφορά στο ζήτημα του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως «ήμουνα πάρα πολύ προσεκτικός σε όσα είπα στην ομιλία μου. Εγώ δεν υποσχέθηκα ούτε υπόσχομαι σκίσιμο μνημονίων ούτε «επιθετική» διαπραγμάτευση. Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ είναι κοστολογημένες με ισόποση μείωση δαπανών, άρα δημοσιονομικά ουδέτερες. Πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα – αναπτυξιακά, πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Δεν έχω πρόσθεση να κατακρεουργήσω κανένα Δημόσιο. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλω όμως να συμπιέσω το κόστος του Δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά θα τα κάνει καλύτερα.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι θα επαναδιαπραγματευθώ τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν μπορει να αλλάξει η μείωση του αφορολογητου. Μπορεί να μειωθει ο φορολογικός συντελεστής στο 9% ώστε αυτός που θα πληρώσει για πρώτη φορά να πληρώσει λιγότερο από ό,τι θα πληρωνε τώρα. Θελω αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, γιατί έχουμε τεράστιο δημογραφικό».

Για υπόθεση Τραγάκη
«Οποιος ισχυρίζεται, εξαιρώ τους εν ενεργεία βουλευτές, δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. Καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει να είναι υποψήφιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να λέει ότι πήρε το χρίσμα. Δεν πιστεύω στα ηλικιακά όρια, αλλά θα υπάρξει ανανέωση. προσπαθώ να πείσω άξιους, νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και τα ψηφοδέλτιά μας θα εκπλήξουν ευχάριστα».

«Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τις κυνικές μεταλλάξεις του κ. Τσίπρα. Με τι κυνισμό έρχεται και λέει ο κ. Τσίπρας «ειμαι ένας άλλος άνθρωπος και αυτά που σας έλεγα δεν έχουν καμία σημασία». Δεν ξέρω που είναι και που δεν είναι το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Τσίπρας, ξερω όμως ότι οι συνεπειες του είναι μαζί μας και θα είναι για πολλά χρόνια. Ο Τσιπρας είχε την ευκαιρία του, δεν τα κατάφερε να μας βγάλει από την κρίση, μας έβαλε πιο βαθιά στην κρίση».

Επίσης, ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί στο μέλλον η Ν.Δ. με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

By