Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Στήριξη των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα

«Χρειάζεται επενδυτική έκρηξη 100 δισ. ευρώ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στο προσυνέδριο του κόμματος

Υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με φορολογικά κίνητρα και με μείωση του μη μισθολογικού κόστους τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο πρώτο προσυνέδριο του κόμματός του, στη Νίκαια με αντικείμενο τους εργαζομένους και τους ανέργους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η επιλογή της Νίκαιας δεν ήταν τυχαία και ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς είναι μία περιοχή ταυτισμένη με τον κόσμο της εργασίας και με τις εργασιακές διεκδικήσεις αλλά με υψηλό πια ποσοστό ανεργίας.

Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Νέα Δημοκρατία σημαίνει νέες δουλειές, ανέφερε παραστατικά ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Υπογράμμισε ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέσα στα επόμενα χρόνια απαιτείται επενδυτική έκρηξη 100 δισ. ευρώ».
Χαρακτήρισε, δε, τραγωδία ότι το 40% των νέων πτυχιούχων είναι καταδικασμένοι σε ανεργία και σημείωσε την ανάγκη προγραμμάτων κατάρτισης των εργαζομένων.

Μίλησε ξανά για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μείωση των φορολογικών βαρών που λειτουργούν σαν μέγγενη για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, και έστειλε το μήνυμα ότι όποιος θα θέλει να επενδύσει στη χώρα μας θα γνωρίζει πως θα έχει απέναντί του ένα κράτος φιλικό.

Αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας ότι «δεν ξέρω καμία επιτυχημένη επιχείρηση που να μην έχει ικανοποιημένους τους εργαζόμενούς της». Τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που ισχύει τώρα ενδιαφέρεται περισσότερο για τους συνδικαλιστές και λιγότερο να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σημείωσε όμως ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν θα γίνει ανεκτή εξηγώντας ότι τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά όχι υπέρ των επιχειρηματιών που χρωστούν και δεν πληρώνουν τους εργαζομένους τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω από τη Νίκαια να στείλω μήνυμα. Είμαστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα. Αλλά επιχειρηματίες που χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους, κάνουν βόλτες στο Αιγαίο, έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και διεκδικούν και κούρεμα δανείων, θα μας βρουν απέναντι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην χώρα προκειμένου να υλοποιηθεί ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την χώρα για μετά το μνημόνιο. Εξήγησε ότι για να γίνουν μία σειρά πράγματα που επιβάλλει η κοινή λογική, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας δεν απαιτείται έγκριση από τους εταίρους. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην ανάγκη να αποκτήσουμε λειτουργικό κράτος με παράλληλη μείωση των μη παραγωγικών τομέων.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα, που έχει στο επίκεντρο τους ασθενέστερους Έλληνες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αρθρώσαμε έναν βαθιά πολιτικό λόγο, που μιλάει στη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι δυσαρεστημένοι από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα. Η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό κόμμα».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ανέφερε: «Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ανακάλυψαν με καθυστέρηση τον κόσμο των επενδύσεων, στην πραγματικότητα αυτό είναι ένας μύθος. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις. Η μία αντιλαμβάνεται ως υποχρέωση του κράτους να παρέχει όλα τα δημόσια αγαθά. Και για αυτό χρειάζεται ένα μεγάλο κράτος. Υπάρχει και μία άλλη σχολή, που λέει ότι μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το κράτος. Πως ένα δημόσιο αγαθό μπορεί να παρέχεται και από τον ιδιωτικό τομέα, εάν αυτό μπορεί να κάνει καλύτερα και φθηνότερα τη δουλειά του».

Ανέφερε ακόμη ότι με την παρούσα κυβέρνηση η απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη μεγαλώνει ενώ δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε άλλο. «Η ΝΔ προτείνει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες», είπε και εμφανίστηκε βέβαιος η γαλάζια παράταξη θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές και θα κληθεί να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της.

Αναλυτικά η παρέμβαση Μητσοτάκη

Θέλω να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τους ομιλητές μας (σ.σ. Βερέμης Μάρκος Συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας Upstream, Μαγιάτης Σπύρος Συνιδρυτής και Προϊστάμενος Τεχνολογίας της εταιρείας Workable και Βλάχος Μανώλης Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας Filora Organics) για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

Θα ήθελα να απευθυνθώ ειδικά στα νέα παιδιά, τα οποία σπουδάζουν και σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους. Και να τους πω ότι αυτές οι θετικές ιστορίες, τις οποίες ακούσαμε σήμερα, είναι πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, κόντρα στην απαισιοδοξία, στη μιζέρια και στη μαυρίλα.

Είναι παραδείγματα εταιριών που ξεκίνησαν με μια καλή ιδέα, αλλά, κυρίως, με ένα πνεύμα επιχειρηματικότητας,  που τους επέτρεψε τελικά να μη συμβιβαστούν με τη μετριότητα. Να παράγουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα, στοχεύοντας, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά, κυρίως, στην παγκόσμια αγορά.

Στην πορεία, δημιουργήθηκαν μια σειρά από επιχειρήσεις, που έχουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Είναι επιχειρήσεις εξωστρεφείς, είναι επιχειρήσεις με νέους εργαζόμενους. Είναι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το πολύ καλό υλικό ανθρώπινο δυναμικό, που παράγουν τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι επιχειρήσεις που πληρώνουν καλά τους εργαζόμενους τους.  Είναι επιχειρήσεις, που έχουν και ένα πολύ ευχάριστο και ωραίο εργασιακό περιβάλλον και συνδυάζουν καλές απολαβές, με μια αίσθηση ομαδικής δουλειάς και αγώνα για έναν στόχο, ο οποίος ξεπερνάει την επίτευξη μόνο επιχειρηματικών κερδών.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι πρέπει να αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή κάθε Κυβέρνησης, να στηρίζει περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις. Μιλάμε συχνά για μεγάλες επενδύσεις. Για το Ελληνικό, για τις Σκουριές, για άλλες ξένες επενδύσεις, που μπορεί να γίνονται στον κλάδο του τουρισμού ή του ορυκτού πλούτου. Προφανώς και αυτές οι επενδύσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές. Αλλά, πρέπει να καλλιεργήσουμε μια νέα γενιά, νέων επιχειρηματιών, που θα αντιλαμβάνονται την άσκηση της επιχειρηματικότητας μέσα από τον τρόπο από τον οποίο μας μίλησαν και οι τρεις σημερινοί ομιλητές. Δύο μεγάλες επιτυχημένες επιχειρήσεις και ένα start up, το οποίο κινείται σε έναν τομέα εξαιρετικά ενδιαφέρον, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα.

Η δική μας βούληση είναι αυτού του είδους την υγιή νέα επιχειρηματικά, να τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Με φορολογικά κίνητρα, με απλοποίηση διαδικασιών, μεγαλύτερη κατάρτιση – για την οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια – που θα επιτρέψει στις εταιρίες να έχουν πρόσβαση σε καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, αλλά, ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιχειρηματικότητας, της ανάληψης ρίσκου και της συνεισφοράς αυτού του είδους επιχειρηματικότητας στην υγιή ανάπτυξη της χώρας.

By