Τετάρτη, 18 Ιουλίου, 2018

Μόλις μια ώρα από τη Μύκονο…

… βρίσκεται η Μύκονος των Μικρών Κυκλάδων το Άνω Κουφονήσι. Εκεί θα βρείτε όλα όσα πιθανόν σας αρέσουν στη Μύκονο, αλλά λείπουν όσα σας ενοχλούν.

Τα Κουφονήσια (Άνω & Κάτω) βρίσκονται κάτω από τη Νάξο. Για πολλά χρόνια ήταν νησιά άγονης γραμμής με το πλοίο να πιάνει μερικές φορές τη βδομάδα, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Πλέον ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει τακτική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα με τουλάχιστον 3 εταιρείες να επιχειρούν. Μάλιστα αν επιλέξει κανείς γρήγορο πλοίο το ταξίδι διαρκεί μόλις 5 ώρες από την Αθήνα.

Φτάνοντας στο Άνω Κουφονήσι που κατοικείται, δε ξέρεις τι να περιμένεις. Πρώτα απ” όλα ψάχνεις αν λειτουργεί το ιατρείο, αν υπάρχει αστυνομία, που βρίσκεται το γραφείο του λιμενάρχη…

Απ” άκρη σε άκρη το νησί είναι δεν είναι 5km. Αυτοκίνητα υπάρχουν αλλά χαλαρά…

Οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν για τις δουλειές όχι όμως για να μετακινούνται. Προτιμούν να περπατούν, αυτό είναι στάση ζωής στο Κουφονήσι. Είναι δεδομένο πως δε χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να πας εκεί. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να μην πάρετε, το ίδιο έκανα κι εγώ. Σημειώστε πως στο νησί δεν έχει γίνει ποτέ συγκοινωνιακή μελέτη, οπότε δεν υπάρχει σήμανση, διαγραμμίσεις, κατευθύνσεις. Οι χωματόδρομοι δοκιμάζουν τις αναρτήσεις των αυτοκινήτων ενώ η τοπική κοινότητα καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες καταβρέχοντας το χώμα 3 φορές τη μέρα ώστε να μη σηκώνετε πολύ σκόνη. Ακόμη δεν έχει συμβεί τροχαίο ατύχημα στο Κουφονήσι!

Ξεχνώντας λοιπόν το αυτοκίνητο υπάρχουν οι εξής επιλογές: Καΐκι, ποδήλατο ή πόδια. Από τη Χώρα μέχρι το Πορί υπάρχει μονοπάτι κατά μήκος της ακτής, περίπου 4.0km. Διέρχεται από παραλίες μοναδικής ομορφιάς όπως ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα, η Πισίνα. Κάθε μια με την ιστορία της. Η τοπική κοινότητα δεν έχει ενδώσει στην ενοικίαση παραλιών για εμπορική εκμετάλλευση. Έτσι δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.

 
Η παραλία του Φοίνικα

Στο Φοίνικα κατασκήνωναν κάποτε τα παιδιά των λουλουδιών. Τα παιδιά τους σήμερα κατασκηνώνουν στο Κάτω Κουφονήσι. Κάποιοι λίγοι επιμένουν ακόμη να τοποθετούν τις σκηνές τους κάτω από τους φοίνικες. Στο Φανό υπάρχει ένα οργανωμένο beach bar. Εδώ μαζεύονται κυρίως οικογένειες. Η Ιταλίδα ήταν μια γυναίκα που ερωτεύτηκε σ” αυτή την παραλία, έμεινε εκεί, έκτισε σπίτι και έζησε το πάθος της. Διόλου τυχαία μαζεύονται νέοι, ανάμεσά τους αρκετοί Ιταλοί.

Η Πισίνα είναι μια φυσική πισίνα ανάμεσα στα βράχια, προσφέρεται για βουτιές. Για τους μυημένους υπάρχει ένα υποβρύχιο άνοιγμα στα βράχια απ” όπου εισέρχεται η ανοικτή θάλασσα. Μην επιχειρήσετε πέρασμα αν δεν είστε δεινοί κολυμβητές.Το μονοπάτι κατά μήκος της ακτής είναι πολυσύχναστο.

Στο τέλος του μονοπατιού βρίσκεται το Πορί. Ένα μεγάλο Ω με πράσινα νερά, ίσως η ομορφότερη παραλία των Κυκλάδων. Αν δε λυσσομανά ο βοριάς θαρρείς πως είσαι στον παράδεισο. Δειλά δειλά τριγύρω χτίζονται κάποια σπίτια και καταλύματα. Λειτουργούν δε και δυο εστιατόρια, σε καλό επίπεδο. Εννοείτε ότι δεν έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες εδώ είναι θέμα να μη σου πάρει ο αέρας την δική σου τέντα.

Απέναντι από το Άνω Κουφονήσι βρίσκεται το Κάτω, ένα πανέμορφο νησί παραδομένο στο ελεύθερο κάμπινγκ. Εδώ είναι επιβεβλημένο να μπει μια τάξη. Π.χ. να υπάρχει οριοθετημένος χώρος για κατασκήνωση, και τα βασική είδη υγιεινής, πρώτες βοήθειες και άλλα.

Η πρόσβαση στο Κάτω Κουφονήσι γίνεται μ” αυτό τον τρόπο.

Ο τόπος είναι πανέμορφος και η πρόσβαση σ” αυτόν γραφική με ένα μικρό καΐκι.Αναξιοποίητος παραμένει και ο αρχαιολογικός χώρος της Κέρου, ένα ακατοίκητο νησί απέναντι από τα Κουφονήσια.

Το βράδυ στο Άνω Κουφονήσι υπάρχουν μερικές ήρεμες ποιοτικές επιλογές για όσους έχουν ανησυχίες για νυχτερινή διασκέδαση. Αρκετά καλά εστιατόρια, ταχυφαγεία και παντοπωλεία καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Εκπλήσσουν ευχάριστα οι τιμές, συνολικά οι ντόπιοι σε κοιτούν στα μάτια και όχι στην τσέπη. Κάποιοι που πηγαίνουν χρόνια στα μέρη αυτά, παρατηρούν μια αλλοίωση λόγω του τουρισμού. Προσωπικά θεωρώ το Άνω Κουφονήσι μια τίμια, αξιόλογη επιλογή: «Όσα πραγματικά αξίζουν, χωρίς φιοριτούρες» ήταν το εύστοχο σχόλιο ενός φίλου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Παραλία στο Κάτω Κουφονήσι που απαγγιάζει στο βοριά.

By