Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2019

Μπιλ Γκέιτς και Κομισιόν επενδύουν 100 εκατ. ευρώ στην «καθαρή» ενέργεια

Περί τα 100 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Breakthrough Energy Ventures, το startup fund που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ευρωπαϊκές εταιρείες που θα αναπτύξουν καινοτόμες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα «Breakthrough Energy» υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τη δημιουργία του «Breakthrough Energy Europe (BEE)» («Ευρώπη της Ρηξικέλευθης Ενέργειας») – ενός κοινού επενδυτικού ταμείου που σκοπό θα έχει να βοηθά καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν και να φέρνουν στην αγορά καινοτόμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος και το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου θα προέρχεται από την Breakthrough ενώ το άλλο μισό από το πρόγραμμα InnovFin, που χρηματοδοτείται από το «Ορίζοντας 2020», το τρέχον πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

Το ΒΕΕ συνδέει τους δημόσιους πόρους με μακροπρόθεσμα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία για καθαρή ενέργεια να μπορούν να φτάνουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στην αγορά. Με κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, το επενδυτικό ταμείο θα εστιάζει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των μεταφορών, της γεωργίας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των κτιρίων. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο που θα μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς.

«Χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο ηγετικός ρόλος της Ευρώπης έχει αποδειχθεί πολύτιμος μέσα από τις εντυπωσιακές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες που αναπτύσσουν καινοτομίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζονται κεφάλαια για να μπορέσουν να δημιουργήσουν εταιρείες που θα φέρουν τις καινοτομίες αυτές στην παγκόσμια αγορά. Το «Breakthrough Energy Europe» σκοπό έχει την εξασφάλιση αυτών των κεφαλαίων», δήλωσε ο Γκέιτς από τις Βρυξέλλες, κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Το εύρος των μέτρων που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα και η ταχύτητα με την οποία αυτά πρέπει να εφαρμοστούν απαιτούν καινοτόμο σκέψη και αποφασιστική δράση. Αυτό το νέο επενδυτικό σχήμα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα όχι μόνο δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα συνένωσης των δυνάμεών μας για να επιταχύνουμε την καινοτομία αιχμής στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε ήδη από το 2016  ένα ταμείο ενέργειας, ύψους 1 δισ., για να στηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών ικανών να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή, την οποία οι επενδυτές κεφαλαίων θεωρούν υπερβολικά επικίνδυνη. Στην Breakthrough ωστόσο συνεισέφεραν κι άλλοι επενδυτές όπως ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Άλι, ο ιδρυτής του Bloomberg Μάικλ Μπλούμπεργκ. Μάλιστα η  Breakthrough Energy ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι έχει ήδη συμμετάσχει σε εταιρείες που εργάζονται πάνω σε συστήματα καινοτόμας παραγωγής ενέργειας κι αποθήκευσής της αλλά και άλλες βιοτεχνολογίες.

By