Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Αναστασιάδης: Έμμεσος εκβιασμός η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ

«Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας»

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

«Απαράδεκτο κείμενο» χαρακτήρισε την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για έμμεσες πιέσεις ώστε να αναγκαστεί η Λευκωσία να αλλάξει πολιτική.

«Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου, δηλαδή να γίνουν συνεταίροι οι Τουρκοκύπριοι στον φυσικό πλούτο» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Κύπρου.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ακόμη πως η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ «υπενθυμίζει το 2004», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθεί σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς.

Ο Ν. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις στη Νέα Υόρκη τόσο από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, τον ειδικό απεσταλμένο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι υπάρχει η προθυμία της Τουρκίας να προχωρήσουμε στον διάλογο, όπως είχε καθοριστεί.

«Πρέσβης μεγάλης δύναμης μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων πριν την έναρξη του διαλόγου -είναι η πρώτη φορά που το λέγω, αλλά και η υπομονή έχει τα όρια της- ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών, που έφεραν την κυπριακή σημαία. Και αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη τον Οκτώβριο η πρώτη NAVTEX. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τις συμπεριφορές της Τουρκίας, που όλως αιφνίδια θυμήθηκε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. Είναι αδιανόητο, τόνισε, να αναγνωρίζουν την παρανομία, αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε έναν διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες.

Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο πως θα αποδεχόταν και την οποιαδήποτε λύση, επειδή είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν. «Δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια λύση η οποία από τη μια να μην αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά και από την άλλη να μην είναι το προϊόν εκβιασμού και της βούλησης του ισχυρού», κατέληξε.

By