Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Κοτζιάς: Μεγάλη η σημασία της ενότητας των χριστιανικών εκκλησιών

Τη σημασία της ενότητας των χριστιανικών εκκλησιών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Καθολικό Πατριάρχη της Γεωργίας, Ηλία Β”, με τον οποίο είχε σήμερα την τελευταία του συνάντηση στην Τιφλίδα πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Γεωργία και αναχωρήσει για την Αρμενία.

«Οι ηγέτες των χριστιανικών Εκκλησιών πρέπει να βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι είναι τιμή και χαρά του να βρίσκεται στο Πατριαρχείο της Γεωργίας, μίας φίλης χώρας με μακραίωνους δεσμούς με την Ελλάδα με την οποία θέλουμε, όπως είπε, να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας και να τη βοηθήσουμε στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα είναι πιο σημαντικός από ποτέ, ως φορέας πολιτισμού και παραδόσεων, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι ο χριστιανισμός υπήρξε πολύ σημαντικός στη δημιουργία της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ.κ. Ηλία Β΄ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά, αναφέρθηκε στον μεγάλο ελληνικό πολιτισμό και τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία της μακραίωνης σχέσης του με τον πολιτισμό της Γεωργίας.

Ο πολιτισμός δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο αλλά με τη χάρη του Θεού, είπε ο πατριάρχης επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα για την αξιοπρέπεια και το μέλλον της ανθρωπότητας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενότητα θα επικρατήσει στους κόλπους των χριστιανικών εκκλησιών.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον Πατριάρχη στη 2η Διάσκεψη για τον Διαθρησκειακό Διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον προσεχή Οκτώβριο.

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκαν χθες και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας.

Ο πρωθυπουργός, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για όλη την υποστήριξη που έχει παράσχει η χώρα μας στις προσπάθειες της Γεωργίας στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής της ενσωμάτωσης, αλλά κυρίως για τη βοήθεια στο θέμα της κατάργησης της βίζας βραχείας διάρκειας στη ζώνη Σένγκεν για τους Γεωργιανούς πολίτες καθώς και την διευκόλυνση της συμμετοχής της Γεωργίας στο καθεστώς αναγνώρισης εγγράφων Apostile.

Έμφαση δόθηκε στο στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας ενώ τονίστηκε η ανάγκη διεύρυνσής της σε τομείς όπως η άμυνα, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, οι κατασκευές και η πολιτιστική συνεργασία.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα δημιουργίας δικτύου λιμένων από την Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να δημιουργηθούν νέες οδοί εμπορίου και ενέργειας μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να υλοποιήσει κάθε πρόταση που ενισχύει την συνεργασία Γεωργίας-Ελλάδας τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς σε προσεχείς επίσημες συναντήσεις.

Τέλος εξέφρασε προσήλωση χώρας του στην περαιτέρω προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με οποία η ελληνική πλευρά δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει τις σχετικές προσπάθειες της Τιφλίδας.

Αμοιβαία ικανοποίηση για την αναβαθμισμένη στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ηρακλή Κομπακίντζε ο οποίος τόνισε και την ανάγκη αντίστοιχης αναβάθμισης της συνεργασίας και μεταξύ κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Ο κ. Κομπακίντζε ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών ότι πρόκειται να συγκροτηθεί σύντομα ομάδα φιλίας Ελλάδας- Γεωργίας στο πλαίσιο της οποίας θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Τέλος και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στην γέφυρα φιλίας που αποτελεί η παρουσία ελληνικής ομογένειας στην Γεωργία και γεωργιανής ομογένειας στην Ελλάδα αντίστοιχα.

Επιπλέον ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ευχαρίστησε για την αμέριστη και διαχρονική υποστήριξη που παρέχει χώρα μας στις προσπάθειες της Γεωργίας για περαιτέρω προσέγγιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επιθυμία περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων Γεωργίας-Ελλάδας σε τομείς όπως η οικονομία, η άμυνα, η Ομογένεια, ο τουρισμός, οι κατασκευές και η ενέργεια εκφράστηκε στον κ. Κοτζιά και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκεόργκι Μαργκβελασβίλι.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τομείς πολιτιστικής συνεργασίας με διοργάνωση φεστιβάλ γεωργιανού κινηματογράφου στην Αθήνα αλλά και αξιοποίηση δυνατοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Ο κ. Κοτζιάς μετέφερε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφτεί την Ελλάδα ο Γεωργιανός ομόλογός του κατά το προσεχές διάστημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)