Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2019

«Natural Cycles»: Εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί ως… αντισυλληπτικό χάπι

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εφαρμογή αυτή ήταν η πρώτη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο που είχε λάβει έγκριση για αντισυλληπτική χρήση, έχοντας λάβει τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας

Aναποτελεσματική αποδείχθηκε η πρώτη παγκοσμίως εφαρμογή στο κινητό «Natural Cycles» που είχε λάβει έγκριση από τις υγειονομικές αρχές για να χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτικό χάπι.

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, τους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί 37 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Το νοσοκομείο Södersjukhuset της Στοκχόλμης έχει ενημερώσει για το θέμα τις υγειονομικές υπηρεσίες που δίνουν άδεια κυκλοφορίας σε ιατρικά προϊόντα.

Πώς λειτουργεί 

Η εφαρμογή «Natural Cycles» λειτουργεί ως… θερμόμετρο καταγράφοντας τη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Με τον τρόπο αυτό οι γυναίκες ενημερώνονται για τις ημέρες που μπορούν να έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Στο ημερολόγιο του κινητού, οι ημέρες που μπορούν χωρίς φόβο να κάνουν σεξ έχουν πράσινο χρώμα ενώ, σε αυτές που τα ζευγάρια καλούνται να χρησιμοποιήσουν επιπλέον προφύλαξη, έχουν κόκκινο χρώμα.

Οι 37 ανεπιθύμητες περιπτώσεις εγκυμοσύνης καταγράφηκαν σε μελέτη που διεξήχθη σε 600 γυναίκες οι οποίες προχώρησαν σε άμβλωση στο σουηδικό νοσοκομείο Södersjukhuset. Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως το τέλος του έτους.

«Έχουμε καθήκον να αναφέρουμε όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οι εγκυμοσύνες, στον Οργανισμό Ιατρικών Προϊόντων», δήλωσε η Καρίνα Μόντιν στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων «Siren».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλήγμα για την εφαρμογή στο κινητό που προς το παρόν δεν έχει αποκτήσει την έγκριση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ (FDA). Ωστόσο, την έχει εγκρίνει η χώρα της Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει αντισύλληψη που να είναι 100% ασφαλής και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα μπορούσαν να προκύψουν από οποιαδήποτε μορφή αντισύλληψης», είναι η ανακοίνωση της εταιρείας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εφαρμογή αυτή ήταν η πρώτη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο που είχε λάβει έγκριση για αντισυλληπτική χρήση, έχοντας λάβει τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας.

Στη Βρετανία οι χρήστες της εφαρμογής έχουν ξεπεράσει τις 125.000.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

By