Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΝΔ: Τα «τέσσερα ψέματα» Τσίπρα, που τον συνοδεύουν στην άνοδό του στη ΔΕΘ

«Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στον τόπο των εξαγγελιών, στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει υποσχέσεις που ούτε κοστολόγησε ούτε και πλέον έχει καμία δυνατότητα να υλοποιήσει.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η ακατάσχετη παροχολογία είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Αποσταθεροποιεί την εικόνα της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο δανεισμό, λόγω των υψηλών επιτοκίων και τελικά αυξάνει και το κόστος δανεισμού για όλες τις επιχειρήσεις».

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετεί ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ, που συνθέτουν την επικείμενη άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφει την προσοχή του στην παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Διεθνή Έκθεση. Η εκπρόσωπος Τύπου της «γαλάζιας» παράταξης, Μαρία Σπυράκη, από το βήμα της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, έβαλε, με τη σειρά της, στο στόχαστρο την άκρατη παροχολογία, με την οδό Πειραιώς να αναδεικνύει σημείο-σημείο «τα ψέματα του κ. Τσίπρα» στην προηγούμενη ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα απέχει πόρρω από το σκηνικό της επιτυχίας, το οποίο επιχειρεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου. «Ο πρωθυπουργός, μετά την 20η Αυγούστου πανηγυρίζει για τη δήθεν έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 20 Αυγούστου έληξε μόνο η δανειακή σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2015 και είχε εξαρχής τριετή διάρκεια. Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος η χώρα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. Ωστόσο σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν ξεπεράσει το 4,6%. Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων. Άρα το πρόγραμμα Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς», σημειώνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι εδώ και δύο εβδομάδες, η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της κανένα ασφαλές μαξιλάρι δανεισμού. «Αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει όχι μόνο ο κ. Τσίπρας αλλά και οι ανερμάτιστοι υπουργοί του που δεν καταλαβαίνουν ότι οι ανεύθυνη παροχολογία που κάνουν καθημερινά αμέσως γίνεται γνωστή στις διεθνείς αγορές που καταλαβαίνουν ότι η χώρα κυβερνάται από λαϊκιστές. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι για να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα οφείλει να πείσει τους πάντες για την αξιοπιστία της. Η ακατάσχετη παροχολογία δεν συνιστά μόνο απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών. Είναι επικίνδυνη για την σταθερότητα της χώρας», σχολιάζουν κύκλοι της «γαλάζιας» παράταξης, κρατώντας στο προσκήνιο μία από τις λέξεις-κλειδί στη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την «αξιοπιστία».

Εστιάζοντας στην παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε από χθες να αποδομήσει τις όποιες παροχές εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας, φέρνοντας στην πρώτη θέση της σκηνής «τέσσερα ψέματα» του 2017. Όπως επισημαίνουν, λοιπόν, στην οδό Πειραιώς:

-Ο κ. Τσίπρας έλεγε για την ανάπτυξη: «Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένονται να φτάσουν στο 2% για το τρέχον έτος». Η πραγματικότητα ήταν όμως ότι ενώ ο αρχικός στόχος για την ανάπτυξη το 2017 ήταν 2,6, τελικά αυτή ούτε το 2% δεν πλησίασε, αφού έκλεισε στο 1,4%, σχεδόν στο μισό του στόχου.

-Ο κ. Τσίπρας έλεγε για τις επενδύσεις: «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση». Η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο των επενδύσεων το 2018 είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων έχουν δραματική μείωση. Περισσότερα από 700 εκατομμύρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018.

-Ο κ. Τσίπρας έλεγε για τη δημόσια διοίκηση: «Στο παρελθόν δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων». Η πραγματικότητα είναι, σχολιάζουν στη Νέα Δημοκρατία, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι συμβασιούχοι αυξήθηκαν κατά 25%. Από 60.692 σε 75.810.

-Ο κ. Τσίπρας έλεγε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό: «Ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο επιτέλους αρχίζει να λύνεται». Η πραγματικότητα είναι, επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν χρέη μόνο οι 50.000 ξεκίνησαν τη διαδικασία και μόλις οι 67 έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Παράλληλα, υπάρχουν 700.000 κατασχέσεις σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και ιδιωτών και εκκρεμούν άλλες 500.000.

By