Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019

Νέα μέτρα, εκλογές ή αντίσταση και καθυστερήσεις οι 3 επιλογές Τσίπρα που βλέπει η WSJ

Τρεις επιλογές έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Με το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιστωτών να «χτυπάει κόκκινο», το ΔΝΤ να ζητάει νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας, τη Γερμανία να αρνείται τη συζήτηση για το χρέος και μπροστά σε ένα κρίσιμο γύρο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα περιορίζονται σε μόλις τρεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Συμβιβασμός και αποδοχή σκληρών μέτρων

Η αποδοχή των σκληρών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ και μάλιστα γρήγορα των σκληρών έξτρα μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία δεν θα μπορεί να αρνηθεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ενώ μια λεπτομερής καταγραφή των μέτρων για μετά το 2018 θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αβεβαιότητα θα εκλείψει και θα δοθεί η ευκαιρία για ανάκαμψη. Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει την υποχώρηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Στα αρνητικά αυτής της επιλογής, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ρισκάρει να υποχωρήσει πρώτα στις απαιτήσεις των πιστωτών και έπειτα να πείσει το κουρασμένο κοινοβούλιο να ακολουθήσει, χωρίς ξεκάθαρα ανταλλάγματα.

Αντίσταση στις πιέσεις και μεγάλες καθυστερήσεις

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ζητώντας ηπιότερες πολιτικές, με τη βοήθεια της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και το καλοκαίρι, οπότε και λήγουν οι προθεσμίες πληρωμής του χρέους.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί μόνο όταν η χώρα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα έμενε με αυτήν μόνο την επιλογή. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, καθώς με την Ευρώπη σε ρυθμό εκλογών, το ενδιαφέρον για συμβιβασμούς θα είχε εξανεμιστεί.

Πρόωρες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να κηρύξει εκλογές, οι οποίες όμως θα οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αντιπολίτευσης, για αυτό και αποτελεί τη λιγότερο δημοφιλή επιλογή για την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση. Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είχε ενώπιον της τις ίδιες επιλογές και θα καλούνταν επίσης να προβεί στον επίπονο συμβιβασμό άμεσα.