Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέο αντικαρκινικό εμβόλιο επιτίθεται στους όγκους «από μέσα»

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης δημιούργησαν διεγερτικά του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία εγχέονται απευθείας στον καρκινικό όγκο, «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει όλα τα παρόμοια καρκινικά κύτταρα στο σώμα.

«Εγχύουμε δύο διεγερτικά μέσα σε ένα μόνο όγκο και βλέπουμε όλους τους άλλους όγκους να καταστρέφονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Joshua Brody, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσοθεραπείας κατά του Λεμφώματος.

Σε μια πρώιμη μικρή κλινική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι στους οκτώ από τους 11 ασθενείς με λέμφωμα υπήρξε μερική ή πλήρης καταστροφή του όγκου στον οποίο έγινε η αρχική ένεση. Το εμβόλιο σταμάτησε επίσης την εξέλιξη του καρκίνου σε έξι ασθενείς για τρεις έως 18 μήνες και προκάλεσε σημαντική υποχώρηση ή ύφεση σε τρεις ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά ώστε η ερευνητική ομάδα να επεκτείνει την επόμενη κλινική δοκιμή της με στόχο να συμπεριλάβει ασθενείς με καρκίνο του λεμφικού συστήματος, καρκίνο του μαστού και του προστάτη και με καρκίνο κεφαλής – τραχήλου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες «απελευθέρωσης» του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουν επικεντρωθεί στα Τ-κύτταρα, τα οποία ο Δρ. Brody αποκαλεί «στρατιώτες» του ανοσοποιητικού επειδή προσβάλλουν άμεσα τους επιβλαβείς για το σώμα εισβολείς.

Τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθούν τα Τ-κύτταρα να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα ως επιβλαβή και να τα σκοτώσουν. Όμως, οι αναστολείς των σημείων ελέγχου στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά περίπου έναν στους πέντε ασθενείς με καρκίνο, «επομένως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης», προσθέτει ο Δρ. Brody.

Αυτή η νέα εμβολιακή προσέγγιση επικεντρώνεται στα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία καθοδηγούν την απόκριση των Τ-κυττάρων για την καταπολέμηση των εισβολέων.

Αρχικά, λοιπόν, οι ασθενείς έλαβαν εννέα ημερήσιες ενέσεις του ανοσοδιεγερτικού που προοριζόταν να «στρατολογήσει» τα δενδριτικά κύτταρα, διδάσκοντάς τους πώς να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι ασθενείς έλαβαν οκτώ ενέσεις ενός δεύτερου διεγερτικού που ενεργοποιεί τα δενδριτικά κύτταρα, προτρέποντάς τα να καθοδηγήσουν τα Τ-κύτταρα να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα που είχαν εντοπιστεί από τα πρώτα ανοσοδιεγερτικά.

«Ουσιαστικά, η μέθοδος αυτή μετατρέπει τον όγκο που έχει εμβολιαστεί σε ένα εργοστάσιο εμβολίων εναντίον του καρκίνου», εξηγούν οι ερευνητές.

Η προσέγγιση διαφέρει από τα παραδοσιακά εμβόλια για τη γρίπη ή την ιλαρά, καθώς αυτά είναι προληπτικά. «Αυτό το νέο εμβόλιο είναι θεραπευτικό. Προσπαθούμε να διδάξουμε το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να απαλλαγεί από τον καρκίνο ακόμη και μετά την εκδήλωση του προβλήματος», επεσήμανε ο Δρ. Brody.

Τέλος, εργαστηριακές εξετάσεις σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτή η εμβολιαστική προσέγγιση θα μπορούσε να αποδειχθεί τουλάχιστον τρεις φορές πιο ισχυρή εάν συνδυαστεί με αναστολείς σημείων ελέγχου. Έτσι, σύμφωνα με τον Δρ. Brody, οι ασθενείς στη νέα δοκιμή θα λάβουν τόσο το εμβόλιο όσο και τους αναστολείς των σημείων ελέγχου.

Η επιστημονική κοινότητα βλέπει με αισιόδοξη ματιά τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, επισημαίνοντας, πάντως, ότι χρειάζονται αρκετές περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί και στην πράξη η εγκυρότητά της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By