Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ντάισελμπλουμ: Χρήματα μετά το τέλος της αξιολόγησης

«Έχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το Eurogroup της Ρίγας, υπάρχει πιο γρήγορη πρόοδος, εμβαθύνονται οι συζητήσεις. Χρειαζόμαστε έναν πλήρη και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις»

daiselblum

Στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Νταίσελμπλουμ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ολλανδός υπενθύμισε όμως ότι απαιτείται ένας πλήρης και περιεκτικός κατάλογος, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις, ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει όταν οι Θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για επιτυχή ολοκλήρωση.

«Στη σύντομη δήλωση μας αναγνωρίζουμε την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Έχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το Eurogroup της Ρίγας, υπάρχει πιο γρήγορη πρόοδος, εμβαθύνονται οι συζητήσεις», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται χρόνος για να γεφυρωθούν τα κενά και να υπάρξει συμφωνία.

«Όπως συμφωνήσαμε την 20η Φεβρουαρίου, χρειαζόμαστε έναν πλήρη και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε όταν οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση».

Το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία, πριν τελειώσει ο χρόνος ή τα χρήματα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για νέο πρόγραμμα προτού να έχουμε μια θετική αξιολόγηση του παρόντος προγράμματος», τόνισε ακόμη ο Ολλανδός, που τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα γίνει μετά από τον Ιούνιο, «αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τους τελευταίους τέσσερις μήνες».

Ο επικεφαλής του Eurogroup δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε δημοψήφισμα στην Ελλάδα, κατά τη συνεδρίαση, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως. «Εξαρτάται από τους πολιτικούς κάθε χώρας η απόφαση για ένα δημοψήφισμα και δεν είναι θέμα του Eurogroup. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης».

Μάλιστα, ρωτήθηκε και για το αν θα υπάρξει καθυστέρηση σε περίπτωση δημοψηφίσματος, απάντησε: «Υποθετικά, αν γίνει δημοψήφισμα, δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Οπότε θα υπάρξει καθυστέρηση».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε και για το θέμα της ρευστότητας, απαντώντας ότι δεν συζητήθηκε αναλυτικά αυτό στο Eurogroup. «Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να χειριστούν τη ρευστότητα, δεν την χειριζόμαστε εμείς, δεν μπορούμε», πρόσθεσε.

Όσο για το αν η ανακοίνωση του Eurogroup αποτελεί ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ, απάντησε: «Δεν θα μπορούσε να αποτελεί κάτι τέτοιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Θα πάρει τις δικές της αποφάσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που θα λένε στην ΕΚΤ να κάνει οτιδήποτε. Δεν είναι δυνατό, δεν θα θέλαμε να το κάνουμε».

Ακόμη, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει στην Αθήνα, στο παρασκήνιο, προκειμένου να προκύψουν λεπτομέρειες και προτάσεις. «Εκτός βέβαια αν αποδεχθείς το παλιό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να κάνει. Θέλει αλλαγές. Οπότε χρειάζονται προτάσεις», ενώ τόνισε ότι οι εσωτερικές αλλαγές που έγιναν στην ελληνική ομάδα, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο που ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Μοσκοβισί: «Μισθοί και συντάξεις παραμένουν ακόμα ανοιχτά»

Με θετικό μάτι είδε το Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στις δηλώσεις του έδειξε ότι πλέον το κλίμα είναι καλύτερο, αν και παραμένουν ανοιχτά το ζήτημα των εργασιακών και των συντάξεων.

«Συμφωνώ με τον Γερούν. Σε σχέση με την τελευταία συνάντηση έχουμε πρόοδο και νέο πνεύμα. Έχουμε αποτελεσματικές ανταλλαγές και καλύτερης ποιότητας συζητήσεις» είπε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ συμπλήρωσε στην συνέντευξη Τύπου «για το ΦΠΑ η Ελλάδα θέλει ανεξάρτητη Αρχή για την είσπραξη και επιτέλους μιλήσαμε με σαφήνεια για τα κόκκινα δάνεια. Οι συντάξεις και η αγορά εργασίας είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει κόκκινες γραμμές σε αυτά αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

Ρέγκλινγκ: «Έχουν μείνει μόνο έξι εβδομάδες για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος»

Ο επικεφαλής του ESM καλωσόρισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ωστόσο, υπογράμμισε ότι έχουν μείνει μόνο έξι εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

«Σαφώς δεν είναι μεγάλο διάστημα, εάν ληφθεί υπόψιν ότι εάν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτός ο χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά», ανέφερε.

«Εάν όλα ολοκληρωθούν με επιτυχία υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα από τον EFSF. Υπάρχουν 1,8 δισ. ευρώ που μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα, καθώς και τα 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που επίσης μπορούν να εκταμιευθούν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης 5,9 δισ. ευρώ σε λογαριασμό του EFSF, τα οποία, αρχικά, υπάρχουν για την ανακεφαλαιοποίηση ή την διατεταγμένη διάλυση των ελληνικών τραπεζών, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο EFSF έχει, ήδη, δώσει 131 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Επίσης, το κόστος για την Ελλάδα προκειμένου να «καλύψει» αυτό το χρέος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, έως το 2023», είπε o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού

By