Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ντουμπάι: Η «Ελβετία του Κόλπου» χάνει τη λάμψη της

ον δρόμο της επιστροφής παίρνουν κορυφαία ξένα στελέχη που εκτόξευσαν την οικονομία του Ντουμπάι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι γερανοί εγκαταλείπουν το Ντουμπάι, το κρατίδιο που έγινε συνώνυμο της οικιστικής ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία, προσελκύοντας σημαντικό μέρος επενδυτικών κεφαλαίων και ταλέντων από όλον τον κόσμο και, κυρίως, την Ευρώπη.

Η κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της: πολλά από τα καταστήματα και τα εστιατόρια στα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει, ενώ τα ξένα στελέχη που έδωσαν το στίγμα στο κρατίδιο τα προηγούμενα χρόνια έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα τους -ή τουλάχιστον να συζητούν για αυτό, καθώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Οι εταιρικοί κολοσσοί, από την αεροπορική Emirates έως την κατασκευαστική εταιρεία Emaar Properties ανακοίνωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο. Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι διανύει τη χειρότερη χρονιά του.

Η ανησυχία ήταν ήδη έκδηλη στον επιχειρηματικό κόσμο από τον Απρίλιο, όταν ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ είχε προσκαλέσει στο παλάτι του περισσότερα από 100 επιχειρηματικά στελέχη. Μεταξύ των θεμάτων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν οι κρατικές προμήθειες που ουσιαστικά καταλύουν το βασικό πλεονέκτημα της μηδενικής φορολογίας στο Ντουμπάι. Ένα άλλο πρόβλημα που έθεσαν ήταν οι αυστηροί κανονισμοί έκδοσης βίζα που έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τη χώρα ξενα στελέχη που χάνουν τη δουλειά τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όμως, σήμερα το Ντουμπάι ίσως να μην μπορούν να λυθούν «ως δια μαγείας» από τον σεΐχη και τους συγκυβερνώντες του, οι οποίοι μετέτρεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες ένα ψαροχώρι σε εμπορικό, χρηματοοικονομικό και τουριστικό κέντρο.

«Δεν φταίει το Ντουμπάι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα», εξηγεί ο Τζιμ Κρέιν, συγγραφέας του βιβλίου «City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism» [Η πόλη του χρυσού: το Ντουμπάι και το όνειρο του καπιταλισμού]. «Μπορείς είτε να κάνεις πόλεμο είτε εμπόριο με τους γείτονές σου, δεν μπορείς και τα δύο», εξηγεί. Πράγματι, ο Ντουμπάι γνώρισε αυτή την εκπληκτική ανάπτυξη και αναδείχθηκε σε «Ελβετία του Περσικού Κόλπου» χάρη στις ειρηνικές συνθήκες που πρόσφερε σε όσους ήθελαν να κάνουν επιχειρήσεις. Ο εμπορικός πόλεμος, όμως, που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ -κυρίως με το Ιράν- έχει επηρεάσει εμμέσως και το κλίμα στο Ντουμπάι.

Το κρατίδιο, ως τμήμα των ΗΑΕ, έχει εξελιχθεί σε ενεργός μέτοχος των συγκρούσεων αυτών. Τα στελέχη, ιδίως από τις ΗΠΑ, ανησυχούν ότι θα τους ζητηθεί να διαλέξουν πλευρά στις συγκρούσεις αυτές. «Έχει πέσει μια σκιά πάνω από το Ντουμπάι. «Οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στα ΗΑΕ έχουν βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς πλέον δεν μπορούν να στείλουν αγαθά απευθείας στη Ντόχα», εξηγεί η Μπάρμπαρα Λιφ, η οποία διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΑΕ έως τον Μάρτιο.

By