Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2019

Oι υπουργοί του ΔΗΚΟ αποχωρούν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη

Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, καθώς δεν είναι βέβαιο πως θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις

cyprus2503

Λίγες μέρες, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος, από τον σχηματισμό της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη, οι τέσσερις υπουργοί ( “Αμυνας, Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας) θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, μετά την οριακή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση, λόγω της διαφωνίας με το κοινό ανακοινωθέν για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Σε μυστική ψηφοφορία 97 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης και 81 κατά.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τελικά, ο πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος , ο γενικός γραμματέας, Μαρίνος Μουσιούτας, και τα στελέχη , που είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης πέρασαν από το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κόμματος τη θέση τους, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές και ο τέως πρόεδρος του κόμματος, δεν κατάφεραν να πείσουν για παραμονή στο υπουργικό, υπό αυστηρούς όρους προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, καθώς δεν είναι βέβαιο πως θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν το ΔΗΚΟ ταχθεί υπέρ, το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφιστεί, πράγμα που θα έχει συνέπειες στην εκταμίευση της τρίτης δόσης οικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό Στήριξης.

By