Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

O «Air Jordan» και η… κληρονομιά του

Εχουν περάσει 11 χρόνια από την -οριστική- αποχώρηση του Michael Jordan. Κι όμως, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών συνεχίζει να κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια ετησίως

Michael Jordan #23Σε 13 σεζόν επαγγελματικής καριέρας έβγαλε 90 εκατομμύρια δολάρια από τα συμβόλαια που υπέγραψε με τους Bulls και τους Wizards. Τα 63 από αυτά μπήκαν στο λογαριασμό του τη διετία 1996-1998. Ναι, ο Michael Jordan δεν… πείνασε (και δεν πρόκειται να πεινάσει) ποτέ. Ναι, αν αγωνιζόταν αυτή την εποχή στο ΝΒΑ θα ήταν μακράν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής της λίγκας. Και όμως, ο «Air» δεν είχε ποτέ ως βασική πηγή εσόδων τους μισθούς που κέρδιζε από το άθλημα το οποίο υπηρέτησε με τρομερή αγάπη και τρομερή αφοσίωση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το 2013 κέρδισε όσα χρήματα έβγαλε από το 1984 μέχρι το 2003, 90 εκατομμύρια δολάρια, μόνο από τις πωλήσεις των προϊόντων της «Jordan Brand».

Σύμφωνα με το Forbes, το νέο παπούτσι της εταιρείας που φέρει το όνομά του, έκανε πωλήσεις 35 εκατομμυρίων την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του! Το συγκεκριμένο ποσό άγγιξε τις ετήσιες (!) πωλήσεις του παπουτσιού που φέρει την υπογραφή του Derrick Rose. Το γεγονός ότι η «Jordan Brand» συνεργάζεται με κορυφαίους εν ενεργεία παίκτες, την έχει βοηθήσει να γιγαντωθεί. Τα έσοδά της από μπασκετικά είδη στις ΗΠΑ έφτασαν το 2013 τα 2.25 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον «Air» να παίρνει φυσικά το ποσοστό του, το οποίο άγγιξε τα 90 εκατομμύρια. Αυτή η χρονιά ήταν η πιο επιτυχημένη (εμπορικά) της ζωής του από τη μέρα που βγήκε στη σύνταξη.

Η Nike επένδυσε στο ταλέντο του από τη στιγμή που οι Bulls τον επέλεξαν στο νούμερο 3 του Draft. Του προσέφερε ένα πενταετές συμβόλαιο αντί 500 χιλιάδων δολαρίων (ποσό τρομερό για εκείνη την εποχή) και κάπως έτσι η μια πλευρά βοήθησε την άλλη να φτάσει μέχρι την κορυφή. Η απόφασή του Jordan να φορέσει τη rookie σεζόν του ένα ζευγάρι κόκκινης-μαύρης απόχρωσης δεν βρήκε σύμφωνη τη λίγκα. Το πρωτόκολλο έλεγε πως στα υποδήματα των παικτών έπρεπε να υπάρχει και λευκό χρώμα, με αποτέλεσμα να τιμωρείται ο «Air» με πρόστιμο 5.000 δολαρίων σε κάθε παιχνίδι! Η Nike κάλυπτε το ποσό και κάπως έτσι τα συγκεκριμένα παπούτσια έγιναν από τα πιο διάσημα στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ.

Ακόμη και σήμερα, το όνομα «Jordan» πουλάει όσο κανένα άλλο. Και θα συνεχίσει για πολλές δεκαετίες να είναι το πιο αναγνωρίσιμο του αθλήματος. Η εταιρεία είχε το 2013 αύξηση εσόδων σε ποσοστό που έφτασε το 11% σε σχέση με το 2012. Το 55% των 2.7 δισεκατομμυρίων κατέληξε στη Nike, με τον ιδιοκτήτη και Πρόεδρο της Octagon Phil de Picciotto να υποστηρίζει πως: «Πιθανότατα ο Mike να αξίζει περισσότερα. Είναι ο τέλειος αθλητής«.

Ενα στα δυο παπούτσια που πωλήθηκαν το 2013, έφερε το σήμα της «Jordan Brand». Η Nike που έχει σχεδόν το μονοπώλιο στις ΗΠΑ, έφτασε το 92% της αγοράς, με την Adidas (5.5%), τη Reebok (1.4%) και την Under Armour (0.7%) να ακολουθούν. Η μάρκα του «Air» άνοιξε μάλιστα και το πρώτο της κατάστημα . Ονομάζεται «Flight 23» και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, έξω από το θρυλικό Madison Square Garden, το γήπεδο που λάτρευε να «βομβαρδίζει» ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.

Κι αν νομίζετε ότι ο άλλοτε σούπερ σταρ των Chicago Bulls ζει από την «Jordan Brand», κάνετε μεγάλο λάθος. Συνεχίζει να συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρίες ποτών, αρωμάτων, συλλεκτικών καρτών, έχει εισπράξει τεράστια ποσά από video games και είναι ιδιοκτήτης επτά εστιατορίων. Το σημαντικότερο όλων; Είναι ο μεγαλομέτοχος των Charlotte Bobcats (διατηρεί το 80%) και περιμένει με ανυπομονησία την… επιστροφή στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, από το τέλος της σεζόν κι έπειτα, η ομάδα θα ονομάζεται Charlotte Hornets, με το κοινό της πόλης, αλλά και των οπαδών του ΝΒΑ γενικότερα, να έχει ενθουσιαστεί από την επιστροφή των μωβ αποχρώσεων και των «σφηκών» στην καθημερινότητά του.

ΠΗΓΗ: sport24

By