Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο εμπορικός πόλεμος τρομάζει τους επενδυτές όσο η κρίση χρέους του 2012

Ο εμπορικός πόλεμος τρομάζει τους επενδυτές όσο η κρίση χρέους του 2012 σύμφωνα με έρευνα της Merrill Lynch, της εταιρείας διαχείρισης πλούτου της Bank of America, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με αυτήν, το 60% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο προστατευτισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές και πρόκειται για ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 31% που ίσχυε για το ίδιο θέμα τον Ιούνιο.

«Αυτό το μήνα, ο εμπορικός πόλεμος εξακολουθεί να αποτελεί ένα tail risk (κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων) για τους fund manager οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ο σοβαρότερος μετά από την κρίση χρέους τον Ιούλιο του 2012», αναφέρει ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bank of America. Ο Hartnett αναφέρεται στην εποχή όπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει δημοσίως ότι οι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική θα έκαναν «ό,τι είναι δυνατόν για να διατρηθεί το ευρώ».

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει ένας εμπορικός πόλεμος σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζει και τους αμερικανικούς και κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους γνωστούς ως FAANG και BAT αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Bank of America, οι long positions (θέσεις αγοράς) στις Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google καθώς και στις κινεζικές Baidu, Alibaba και Tencent εθεωρούντο ως το «πιο πολυσύχναστο» (crowded) trade και βρέθηκαν στην κορυφή για έξι συνεχόμενους μήνες, σε επίπεδα στα οποία είχαν να φθάσουν από τον Ιανουάριο του 2015.

Ωστόσο, και σε αυτό τον τομέα άρχισε η «κατιούσα» όπως φαίνεται από την κερδοφορία που καταγράφτηκε στο τέλος του Απρίλη και την επιρροή που άσκησε στα δύο γκρουπ η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στις αμερικανικές μετοχές. Το 9% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι οι αμερικανικές μετοχές είχαν υπερτιμηθεί σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και ένα χρόνο.

By