Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Ο Γιώργος Χελάκης για την πανωλεθρία στο ΟΑΚΑ: Ο Αναστασιάδης «απειλεί» την Εθνική με καταστροφή

Να τα πάρουμε με τη σειρά; Τι είναι ο Βεράτι, ο Μπαρέλα και ο Ζορζίνιο; Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, είναι και οι τρεις πάρα πολύ γρήγοροι παίκτες. Τι είναι οι Κουρμπέλης, Σάμαρης και Σιόβας.

Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, είναι η πιο αργή τριάδα που θα μπορούσε να παρατάξει στη μεσαία γραμμή η Εθνική μας. Ε, λοιπόν αυτή παρατάχτηκε κόντρα στους ταχύτατους Ιταλούς.

Ποιος είναι ο καλύτερος, πιο ποιοτικός παίκτης της Εθνικής μας και του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά; Ο Κώστας Φορτούνης. Ε, αυτόν αντί να τον βάλουμε στη μεσαία γραμμή ώστε να έρχεται τις περισσότερες φορές σε επαφή με την μπάλα, τον βάλαμε σέντερ φορ για να μην έρχεται σε επαφή ποτέ ή σχεδόν ποτέ.

Όταν αγνοείς τα βασικά δεδομένα του ποδοσφαίρου τότε αυτό σε τιμωρεί. Κι εδώ έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα: όλα αυτά μπορεί να τα αγνοεί ο προπονητής αλλά δεν τα αγνοούν οι παίκτες. Διότι αυτοί έχουν εμπειρίες και παραστάσεις από μπάλα σε τόσο υψηλό επίπεδο, πολύ υψηλότερο από τον συγκεκριμένο προπονητή και ξέρουν.

Όταν λοιπόν ακούνε τον προπονητή τους να τους λέει ότι θα παίξουν με αυτή τη διάταξη ξέρουν σε γενικές γραμμές τι τους περιμένει όταν θα βγουν στο γήπεδο.

Εδώ γεννάται ένα ακόμα κεφαλαιώδες ζήτημα. Ο κόουτς έτσι το είδε και επανέλαβε όσα ακριβώς διέπραξε και κόντρα στην Βοσνία όπου σε είκοσι λεπτά είχαμε δεχτεί δυο γκολ.

Οι συνεργάτες του Μπασινάς και Γιαννακόπουλος τι του είπαν, γιατί δεν τον απέτρεψαν και -σε τελική ανάλυση- τι προτίθενται να κάνουν όταν ο προπονητής εννοεί να παραβιάζει τους άγραφους κανόνες της κοινής ποδοσφαιρικής λογικής;

Διότι, να φιλοτιμηθεί ο Αναστασιάδης να αλλάξει μυαλά και να εγκαταλείψει τις… μεταφυσικές ποδοσφαιρικές ανησυχίες του και τους καταστροφικούς οραματισμούς, αποκλείεται. Είναι απίθανο να μάθεις σε γέρικο σκυλί νέα κόλπα και ο Αγγελος Αναστασιάδης είναι ξεροκέφαλος ώστε να παραδεχτεί τα σφάλματα του.

Ξεκίνησε το παιχνίδι χωρίς σέντερ φορ και το τελείωσε χωρίς σέντερ φορ παρότι έκανε τρεις αλλαγές. Εστειλε δηλαδή το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί σε φυσιολογική αντιμετώπιση των αγώνων Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι παραλογισμοί του γίνονται αντικείμενο συζήτηση μεταξύ των παικτών οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ο προπονητής τους οδηγεί περίπου αφοπλισμένους στη μάχη. Εδώ χρειάζεται να ξεκαθαριστεί το εξής:

Ακόμα και με μια καλή εμφάνιση η Εθνική μας Ομάδα θα μπορούσε να ηττηθεί από την δυο κλάσεις ανώτερη Ιταλία. Η παράδοση ήταν που ενόχλησε. Η κάκιστη εμφάνιση της ομάδας είναι που δημιουργεί τα μεγάλα προβλήματα διότι συνοδεύεται από την διαπίστωση ότι ο κόουτς δεν μαθαίνει από τα λάθη του και εννοεί να συνομιλεί με το μαξιλάρι του για να επιλέγει κάθε φορά τα πρόσωπα και το σύστημα.

Τρία πολύ γρήγορα χαφ δεν τα αντιμετωπίζεις ποτέ με τρία αργά. Οποιος αγνοεί τον κανόνα εισπράττει τα επιχειρα. Η ομάδα είχε διαθέσιμους στον πάγκο δυο σέντερ φορ και δεν χρησιμοποιήθηκε κανείς έστω ως αλλαγή. Τουναντίον, έμεινε εκεί ως το τέλος αχρηστευμένος ο πιο ποιοτικός παίκτης της Εθνικής ο Κώστας Φορτούνης.

Όταν οι διεθνείς βλέπουν όλα αυτά εξοργίζονται και αποδιοργανώνονται. Ωστόσο δεν είναι άμοιροι ευθυνών διότι ακόμα κι έτσι μπορούσαν να είναι πιο μαχητικοί και να περιορίσουν τα λάθη τους στην άμυνα.

Τα γκολ μπαίνουν και από τα ατομικά λάθη που κάνουν ο Μανωλάς, ο Σάμαρης και ο Σωκράτης, τρεις από τους πλέον έμπειρους παίκτες. Δεν είναι δυνατό να ασκείται κριτική στον κόουτς για τις αλλοπρόσαλλες επιλογές αλλά η απόδοση των παικτών να μένει στο απυρόβλητο. Με λαμπρή εξαίρεση τον τερματοφύλακα Μπάρκα και τον Φορτούνη όλοι οι άλλοι ήταν σε πολύ κακή βραδιά.

Να πιστεύει κανείς ότι με τον ίδιο προπονητή θα μεταβληθεί άρδην η κατάσταση της Εθνικής συνιστά επιπολαιότητα. Να πιστεύει κανείς ότι η μοιραία και άβουλη Διοίκηση της ΕΠΟ θα τον απαλλάξει των καθηκόντων του είναι επίσης επιπόλαιο.

Ο κόουτς μετά την τραγωδία με την Ιταλία είπε ότι θα συζητήσει με τους παίκτες για να αναλύσουν τι έφταιξε. Ας ελπίσουμε ότι οι διεθνείς θα του πουν καθαρά όσα συζητούν μεταξύ τους μήπως αναγκαστεί να αλλάξει γνώμη και τακτική. Στην παρούσα φάση η ενδεδειγμένη λύση είναι η απομάκρυνσή του.

Πέραν όλων των άλλων θα τον απαλλάξει από την κοινή χλεύη στην οποία ήδη συμμετέχουν αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές του. Το ματς της Τρίτης με την Αρμενία είναι κρίσιμο.

Σε περίπτωση που δεν νικήσει η Εθνική μας αποχαιρετά πρόωρα τα τελικά του EURΟ 2020. Αν συμβεί αυτό δεν θα έχει τότε νόημα η απομάκρυνση του κυρίου Αναστασιάδη.

Από μια ετερόφωτη και περί άλλων τυρβάζουσα Ομοσπονδία δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Ως εκ τούτου -σαν τελευταία καταφυγή- ίσως έχει νόημα η επίκληση της παναγίας όπως κάνει με κάθε ευκαιρία ο κύριος Αναστασιάδης

(Visited 1 times, 1 visits today)
By