Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019

O Λευτέρης Κυριακάκης είναι ο κύριος mikel

Ο Λαρισαίος που έβαλε τα γυαλιά στις πολυεθνικές του καφέ

Δεν κατάγεται από τζάκι, ούτε από κάποια εύπορη οικογένεια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα, σε μια οικογένεια που είχε να θρέψει δέκα παιδιά! Εκείνος ήταν το δέκατο, το τυχερό. Ο πατέρας του ήταν πρώην αστυνομικός, μεγαλωμένος στην Κρήτη και πολυταξιδεμένος λόγω των συνεχών μεταθέσεων. Ανθρωπος λιγομίλητος, που δύσκολα μπορείς να διαβάσεις τη σκέψη του, σίγουρα όμως πολύ περήφανος για το στερνοπαίδι του, παρά το γεγονός ότι τον προετοίμαζε για γιατρό. Ο κ. Κυριακάκης θυμάται με αγάπη τα παιδικά του χρόνια, μιλάει με περηφάνια για τα αδέλφια του (επιστήμονες στην Ιατρική και άλλους που ζουν στο εξωτερικό) και ομολογεί ότι παρά τη μεγάλη οικογένεια που μεγάλωσε δεν έχει στερηθεί πράγματα στη ζωή του. Ισως γιατί από πολύ μικρός βγήκε στην παραγωγική διαδικασία, δούλεψε και ο ίδιος ως σερβιτόρος προτού κάνει τα δικά του καφέ, έκανε κλαμπ στη Λάρισα, για να καταλήξει τελικά στη μεγάλη μπίζνα με τον καφέ, ξεκινώντας από τη θεσσαλική πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη. Πριν από την αλυσίδα που τον έκανε γνωστό θα συνεταιριστεί με έναν άλλο Λαρισαίο επιχειρηματία και θα κάνουν τα καφέ «Σοκολά». Ωστόσο γρήγορα η συνεργασία αυτή θα σπάσει και ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του.

Με ροκ εμφάνιση, σκουλαρίκι στο αφτί, παθιασμένος με τη δουλειά του, με όψη ατίθασου νέου, ο κ. Κυριακάκης δείχνει άνθρωπος που μπορεί να κρατήσει την κυριαρχία του. Αν και μανιώδης καπνιστής, όση ώρα συνομιλούμε αποφεύγει να σπάσει τον κανόνα της απαγόρευσης του τσιγάρου που τηρείται στο κατάστημά του στο Σύνταγμα. Κάπως αμήχανος, σχεδόν καταβροχθίζει τα νύχια του, όμως από ευγένεια (υποθέτω) και διακριτικότητα αποφεύγει να ζητήσει διάλειμμα έστω και για ένα τσιγάρο.

Χαμένος ανάμεσα σε δεκάδες τηλέφωνα που χτυπούν συνεχώς, συναντήσεις, ταξίδια, έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζει το επόμενο βήμα του. Ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά και η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η θεσσαλική εταιρεία μέσα στην κρίση είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητη. Μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξουν στην Αθήνα άλλα 7 μαγαζιά, όταν το κόστος ανάπτυξης ενός καταστήματος υπολογίζεται από 160.000 έως και 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι κατάστημα στην Αθήνα στα βόρεια προάστια έφτασε τα 300.000 ευρώ! Από αυτά η Mikel Coffee Company εισπράττει για όσα είναι franchise royalty 5% μηνιαίως. Την ίδια στιγμή οι σχεδιασμοί για τις αγορές του εξωτερικού κορυφώνονται ώστε τέλη του χρόνου, αρχές του επομένου, η εταιρεία να «τρέξει» στις μεγάλες και άκρως ανταγωνιστικές αγορές εκτός Ελλάδας. Συγχρόνως θα αρχίσει να διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων στην κατηγορία των γλυκών και των σνακ που αναπτύσσει η υπεύθυνη γι’  αυτά τα είδη «Georgia». Δοκιμάζω το μπισκότο που μου έχουν σερβίρει και σχολιάζω ότι είναι λίγο σκληρό. «Αν το βουτήξετε στον καφέ θα δείτε ότι είναι από τα πιο απολαυστικά μπισκότα που έχετε δοκιμάσει», παρατηρεί και ομολογουμένως η γεύση του είναι υπέροχη.

Η κρίση εξαφάνισε τον δεύτερο καφέ την ημέρα

Η αλυσίδα Mikel θεωρείται η πρώτη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε κατανάλωση Illy καφέ με περίπου 170 τόνους τον χρόνο και καθαρό τζίρο περίπου στα 24 εκατ. ευρώ το 2013. «Είμαστε η μόνη εταιρεία που ξέρει τι κάνει και έχει ταυτότητα. Ο χώρος μέχρι πρόσφατα ήταν μπερδεμένος. Κάποιος που πούλαγε μπουγάτσες έφτανε να πουλά περισσότερους καφέδες και οι καφετέριες άνοιγαν στις 11 το πρωί γιατί το βράδυ γίνονταν μπαρ και σέρβιραν αλκοόλ. Υπήρχε κενό στην αγορά, το οποίο εκμεταλλευτήκαμε καταλαβαίνοντας τι έχει ανάγκη ο κόσμος», προσθέτει ο επιχειρηματίας από τη Λάρισα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Mikel ανοίγουν στις 5 το πρωί και κλείνουν στις 11 το βράδυ, χωρίς καμία παρέκκλιση. Αν επηρέασε καθόλου την αλυσίδα η κρίση; «Ρίξαμε τις τιμές όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ και κάναμε φιλότιμες προσπάθειες να μη μειώσουμε την ποιότητα», αναφέρει η σύζυγος του επιχειρηματία, κυρία Γερολυμάτου, η οποία επιβεβαιώνει ότι τα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα ανάλογα με τη διαχείριση και τα λειτουργικά κόστη μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 20%.

«Ως βάση έχουμε πλέον τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ. Η κρίση έχει εξαφανίσει τον ενδιάμεσο καφέ, εκείνον που θα έπινε κανείς παρεΐστικα», προσθέτει ο κ. Κυριακάκης.

Σήμερα, η αλυσίδα απασχολεί περισσότερα από 1.500 άτομα, μισθώνοντας πριν από λίγους μήνες τριώροφο κτίριο στην εθνική οδό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, που θα αποτελέσει το ορμητήριο ανάπτυξης στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στις χώρες του εξωτερικού. Ηδη ο πρώτος όροφος διαμορφώνεται για να φιλοξενήσει την εκπαίδευση του προσωπικού, αφού η εταιρεία επιλέγει αυστηρό training 1,5 μήνα προτού επανδρώσει τα μαγαζιά της. Ο κόσμος στα γραφεία της επιχείρησης πάει και έρχεται και ο εκπαιδευτικός οργασμός που επικρατεί τις απογευματινές ώρες θυμίζει τελευταίες τάξεις Λυκείου. Αγόρια και κορίτσια νεαρής ηλικίας παίρνουν το βάπτισμα του πυρός σε κανόνες επαγγελματικής κατάρτισης και συμπεριφοράς, διεκδικώντας μια θέση στην αγορά εργασίας

By