Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019

Ο Μπόρις Τζόνσον αψηφά τον νόμο: «Το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου»

Πρωτοφανής η συμπεριφορά του Μπόρις Τζόνσον εάν αναλογιστεί κανείς τη χώρα την οποία υπηρετεί ως πρωθυπουργός.

Παρόλο που, μετά την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ στην αποτροπή του άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου, μπλοκάρεται και με τον νόμο το «no deal», ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει στο τέλος Οκτωβρίου από την ΕΕ. Σύμφωνα, πάντως, με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε και από τα δύο σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου εάν δεν έχει βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου τότε επιβάλλεται αναγκαστική παράταση μέχρι την τελευταία ημέρα του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Σε επίσκεψή του, με τον υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον, σε σχολείο δέχθηκε – εν μέσω έντονης φημολογίας για σχεδιαζόμενη παραίτηση – από τους μαθητές ερωτήσεις για το Brexit και απάντησε: «Ναι, το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».

Aπάντησε, μάλιστα, και σε ερωτήσεις εκπαιδευτικού. Στο ερώτημα «αν είναι απαραίτητο, θα φύγουμε χωρίς συμφωνία», δήλωσε: «Υπάρχει ένας τρόπος να πετύχουμε μια συμφωνία αλλά θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία. Εάν είναι απολύτως αναγκαίο, θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σχολιάσε και τον χαρακτηρισμό «αντιδημοκρατικός» τον οποίο του προσάπτουν: «Αυτή η ιστορία… κάντε μου τη χάρη, είναι μεγάλη ανοησία!»

Έδωσε και μια συμβουλή στους μαθητές: να μην μεθούν στο πανεπιστήμιο.

Στο μεταξύ, για δικαστική μάχη κατά του Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζονται βουλευτές, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφασίσει να αγνοήσει την ψήφο τους και προχωρήσει σε άτακτο Brexit.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία, με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να τερματίζει τη δεκαετή θητεία του, ανακοινώνοντας την παραίτησή του και τους Συντηρητικούς να χάνουν συνεχώς έδαφος.

By