Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ζούκερμπεργκ αλλάζει το Facebook: Το μέλλον είναι στο δίκτυο μηνυμάτων και όχι στα social media

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δημιούργησε πριν από χρόνια την έννοια των social media αλλάζοντας την εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας. Το Facebook πρόσφερε δίαυλο επικοινωνίας σε ανθρώπους απ” όλον τον κόσμο.

Μία «ανάρτηση» από την… Ανταρκτική, αυτομάτως γίνεται viral σε όλον τον κόσμο, ενώ η άποψη του κάθε χρήστη, βρίσκει πεδίο έκφρασης και… κοινωνικής δράσης, προκαλώντας συζητήσεις όλων των επιπέδων και των βαθμίδων, αντιρρήσεις, ανατροπές. Το Facebook ως μία ψηφιακή κοινωνία, ως ένα κοινωνικό δίκτυο μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλάζει. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οραματιστής της σύγχρονης κοινωνίας, διαβλέπει τις επερχόμενες αλλαγές και δηλώνει ότι το μέλλον δεν είναι στα social media, αλλά σε ένα ανοιχτό δίκτυο κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, μία «πλατεία συζήτησης» από τον ιδιαίτερο χώρο του καθενός, «τον καναπέ του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ήδη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να εφαρμόζει αλλαγές στο Facebook, ενοποιώντας στο μεγάλο δίκτυο τις υπηρεσίες του Snapchat, Messenger και Instagram. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τις επερχόμενες αλλαγές, οι οποίες θα είναι σαρωτικές τα αμέσως επόμενα χρόνια, ώστε ο Mr Facebook να είναι έτοιμος για τη νέα εποχή. «Οι τάσεις προς τις αλλαγές αυτές, θα επηρεάσουν το μέλλον της εταιρείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζούκερμπεργκ, προαναγγέλλοντας ένα νέο «τσουνάμι» στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αν αναλογιστούμε το μέγεθος της επιρροής που έχουν σήμερα τα social media στη λειτουργία της κοινωνίας και στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Τι είναι το «ανοιχτό δίκτυο κρυπτογραφημένων μηνυμάτων»; Ο Mr Facebook το αποκάλεσε ως μία «πλατεία συζήτησης στον ατομικό χώρο του καθενός». Με πιο απλά λόγια… θα κάθεσαι στον καναπέ σου, ή όπου αλλού επιθυμεί ο καθένας και μπροστά του θα ανοίγεται ένα ψηφιακό παράθυρο, ένα ολόγραμμα ή ακόμη και μέσω οθόνης, το οποίο θα λειτουργεί με κτυπτογραφημένο κώδικα και θα συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν και συμπεριλαμβάνονται στην «ομάδα».

Ήδη σήμερα, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει μέσω των social media η δυνατότητα στους χρήστες να σχηματίζουν γκρουπ συζήτησης. Η νέα γενιά, η γενιά της τεχνολογίας, δείχνει να προτιμά την ενασχόληση μέσω των γκρουπ συζήτησης στα social media, παρά αυτή καθ” αυτή τη λειτουργία τους, ήτοι την ανάρτηση φωτογραφιών, καταστάσεων, ή αλλιώς την έμμεση επικοινωνία με τους φίλους και γνωστούς τους. Στα γκρουπάκια συζήτησης μετέχουν μόνο συγκεκριμένα άτομα και με συγκεκριμένο θέμα.

Κάτι ανάλογο οραματίζεται για το μέλλον ο Mr Facebook, σε πιο εξελιγμένη μορφή. Μία «πλατεία συζήτησης, από τον προσωπικό χώρο σας», ήταν η περιγραφή. Μία περιγραφή που ανταποκρίνεται πλήρως στον σχεδιασμό για το μέλλον, τον οποίο -σχεδιασμό- έχει ήδη προχωρήσει ο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανοίγοντας την πόρτα σε έναν νέο κόσμο, εξίσου εκπληκτικό με εκείνον που δημιούργησε πριν από μερικές δεκαετίες.

Όπως τόνισε ο ίδιος, αφήνουμε πίσω την εποχή που ο κόσμος αισθανόταν την ανάγκη να μοιραστεί εικόνες και εμπειρίες με τους υπόλοιπους ανθρώπους και μπαίνουμε στην εποχή που ο κόσμος θα δημιουργεί τις εμπειρίες του, νέες εμπειρίες, εντός του δικτύου. Ένα δίκτυο ασφαλές, κρυπτογραφημένο, ένα Matrix για τον άνθρωπο, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και όχι ως εξάρτημα μίας μηχανής, όπως το παρουσίαζε η εμβληματική σειρά ταινιών με την κορυφαία ερμηνεία του «Νίο»« Κιανού Ριβς.

«Οι άνθρωποι πλέον θέλουν να συνδέονται σε προσωπικό επίπεδο, από το σαλόνι τους», τόνισε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε μία online «πλατεία» και αυτό «θα επηρεάσει το μέλλον της εταιρείας μας». Ο CEO του διαδικτυακού κολοσσού ανέφερε ότι οι αλλαγές θα έρθουν τα αμέσως επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι τα δίκτυα όπως το Facebook, Instagram και άλλα social media, θα αρχίσουν να φθίνουν, δίνοντας τη θέση τους στα δίκτυα ανταλλαγής μηνυμάτων σε προσωπικό επίπεδο ή σε παρέα. Τα οποία δίκτυα, έχουν ανάγκη από ασφάλεια, ακόμη και σε επίπεδο εταιρειών, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι κτυπτογραφημένα και σε μορφή που θα εξυπηρετεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. «Στο μέλλον βλέπω το Messenger και το What’s Up να γίνονται οι βασικοί άξονες λειτουργίας τοτυ Facebook, στη μορφή που θα έχουν εξελιχθεί», πρόσθεσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής που έρχεται στην τεχνολογία.

«Έχουμε επικεντρώσει στο να κάνουμε τα συγκεκριμένα δίκτυα πιο ασφαλή, πιο γρήγορα, πιο απλά, πιο προσωπικά, μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Το επόμενο βήμα θα είναι να προσθέσουμε περισσότερες επιλογές για προσωπικές ανταποποκρίσεις με τους φίλους, τα γκρουπάκια και την εργασία. Αυτό είναι το μέλλον του ίντερνετ», τόνισε ο Mr Facebook.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν έκανε τίποτε περισσότερο από μία έρευνα αγοράς. Το μέλλον ανήκει στις νέες γενιές. Το ενδιαφέρον των νέων γενεών, των παιδιών κάτω των 20 ετών και ιδιαίτερα των ηλικιών που τώρα ξεκινούν τη δράση τους στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, δηλαδή τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό, εμφανίζουν σχεδόν αποκλειστικό ενδιαφέρον στις μεταξύ τους συζητήσεις, υποκαθιστώντας πλήρως την τηλεφωνική συνομιλία και την αναπαραγωγή βίντεο, τα οποία αποτελούν αντικείμενο των μεταξύ τους συζητήσεων. Μέσω τάμπλετ, κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών, τα παιδιά μιλούν μεταξύ τους σε γκρουπάκια, παίζουν σε γκρουπάκια και εκφράζονται. Ο Ζούκερμπεργκ «μέτρησε» την τάση για τις μελλοντικές γενιές καταναλωτών και εκτίμησε τις ανάγκες του μέλλοντος. Ενός μέλλοντος που τα πάντα θα μπορούν να γίνονται δίχως μετακίνηση, καθώς μεταξύ άλλων, θα είναι πιο ασφαλές ένα περιβάλλον σπιτιού, μία «πλατεία διαδικτυακή» από μία κανονική πλατεία, με εγκληματικά στοιχεία να δρουν ή την κλιματική αλλαγή να μην επιτρέπει την άνευ όρων έκθεση στο περιβάλλον.

Η νέα εποχή είναι ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Ο Ζούκερμπεργκ τον διακρίνει και ετοιμάζεται…

By