Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2019

«Όχι» από τον Τσίπρα σε εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Νοοr 1

O πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, κάλυψε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο – Επιτέθηκε σε Μητσοτάκη και Γεννηματά, παρότι ήταν απόντες από τη Βουλή

Σφοδρή επίθεση στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ παράλληλα παρείχε για μια ακόμα φορά πλήρη κάλυψη στον Πάνο Καμμένο αναφορικά με την υπόθεση του Noor 1 ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε συνέντευξη του στο Star πως η ΝΔ προτίθεται να καταθέσει άμεσα πρόταση για εξεταστική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες από τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με καταδικασμένο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών.

«Έκρινα σκόπιμο να κάνω μικρή παρέμβαση γιατί με εκπλήσσει ένα πράγμα. Με εκπλήσσει ότι από την σημερινή συνεδρίαση από την αρχή – όχι κατά την διάρκεια – είχαν ενημερώσει ότι θα απουσιάσουν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και η κυρία Γεννηματά. Θα ήθελα να μου επιτρέψτε να το σχολιάσω» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Και καλά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατανοητό γιατί απουσιάζει. Άλλωστε κάθε φορά που συζητάμε υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο τα προηγούμενα χρόνια και στην συνείδηση της κοινωνία αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης, η ΝΔ επιλέγει είτε να απουσιάζει είτε να πετά την μπάλα στην εξέδρα. Δεν υπήρξαν σκάνδαλα, δεν υπήρξαν μίζες, δεν υπήρξαν τα μεγάλα σκάνδαλα στην Υγεία, στο ΚΕΕΠΝΟ, στη Siemens στα θαλασσοδάνεια, παρά μονάχα ένα πράγμα υπήρξε και πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή και την κοινή γνώμη. Το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και αυτός του υπέδειξε να παει στην δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μοναδικό σοβαρό που πρέπει να εξετάσουμε σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ. Ο χορός των σκανδάλων και των εκατομμυρίων και των μιζών δεν τους απασχολεί».

«Αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος πολίτης για ποιο λόγο ο αρχηγός της ΝΔ έσπευσε να επαναλάβει αυτό το αίτημα από ένα πιο προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Είναι επειδή ακριβώς δεν θέλει να συζητούνται τα μεγάλα αυτά ζητήματα με τις πολύ σημαντικές αποκαλύψεις που αφορούν  τα σκάνδαλα της χρυσής περιόδου των παχιών αγελάδων που αποτελούν και κάποιες από τις αιτίες στην κρίση και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει ζητήματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας. Σε αυτό το παιχνίδι αντιπερισπασμών δεν θα συμμετέχουμε».

Αναφορικά με την κυρία Γεννηματά, είπε: «Δεν κατανοώ την απουσία της. Εσείς μας είπατε ότι επιστρέψατε (σ.σ. αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ). Πού είστε λοιπόν να υπερασπιστείτε τα στελέχη της χρυσής περιόδου; Άκουσα την κυρία Γεννηματα να προσπαθεί να μιλήσει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ο πρωθυπουργός που μας έβαλε στο ευρώ. Όμως είναι και ο πρωθυπουργός που  καταγράφηκε στην ιστορία ως εκείνος που έβλεπε τις μίζες να περνούν από δίπλα του χωρίς να κάνει τίποτα. Δεν θα αναφερθώ σε δημοσιεύματα που θα απασχολήσουν την δικαιοσύνη, αλλά σε παλαιότερα. Θα αναφερθώ σε παλαιότερα. Δεν είχε ιδέα ο Σημίτης για τη δράση του Τσοχατζόπουλου, του Παπαντωνίου, για τις σακούλες του Τσουκάτου, για το C4I και τις φρεγάτες;».

«Βεβαίως είναι επιλογή σας να ξαναστήσετε την παράταξη στα ίδια πρόσωπα που αποτελούν την αιτία της κατάρρευσης. Αν είναι όμως η επιλογή σας, μην το βάζετε στα πόδια, νομίζοντας ότι έτσι θα γλιτώσετε» συνέχισε ο κ. Τσίπρας την επίθεση στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αναφορικά με την υπόθεση Παπαντωνίου, είπε: «Η υπόθεση που σήμερα συζητάμε πέρα από το κομμάτι εκείνο που αφορά την ποινική διάσταση που θα εξετάσει η Δικαιοσύνη έχει και το κομμάτι της ηθικής διάστασης. Συζητάμε για μια εποχή χαρακτηριστική ενός πολιτικού ήθους μια εποχή που παρουσιάστηκε ως εποχή της χρυσής οικονομίας αλλά στην πραγματικότητα ήταν βαθιάς οικονομικής και πολιτικής απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε ηθικής αξίας. Ήταν η αρχή που προοιώνιζε και προμήνυε όσα θα έρθουν το ερχόμενο διάστημα την επερχόμενη κατάρρευση του 2009-10. Κάποιοι τότε, με ασήμαντες για το πολιτικό σύστημα δυνάμεις, από κάποιες γωνίες του Κοινοβουλίου ασκούσαν έντονη κριτική και ως μάντεις κακών έλεγαν ότι όσα εσείς χαρακτηρίζατε ως επιτυχίες είναι οι άνεμοι και θα θερίσουμε θύελλες. Και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την εποχή του εκσυγχρονισμού τα λέγανε. Τότε όποια φωνή έβγαινε κριτικά στην κυρίαρχη άποψη ότι η Ελλάδα γίνεται ισχυρή και πάει μπροστά χαρακτηρίζονταν περιθωριακή. Η ελίτ της περιόδου είχε σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ντιλάρει μίζες και να ξεπλένει μαύρο χρήμα».

«Δεν έχω όρεξη και δεν μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης Παπαντωνίου. Αυτή η υπόθεση επιστρέφει εκεί που ανήκει. Στην ποινική δικαιοσύνη. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες αποφάσεις είναι η ηθική και η πολιτική καταδίκη μιας πρακτικής και ενός συστήματος που έχει καταγραφεί στην συνείδηση του κόσμου ως αιτία της κατάρρευσης της χώρας. Όποιος πιστεύει ότι η πολιτική κατάρρευση  του παλιού δικομματισμού ήταν μόνο εξαιτίας των μνημονίων πλανάται οικτρά. Ήταν ο συνδυασμός των μνημονίων και της απαξίωσης, της φθοράς και της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος» είπε.

Επανερχόμενος, δε, στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να έχασε την μάχη των μνημονίων, εξακολουθεί όμως να δίνει την μάχη κατά της διαφθοράς.

«Αν ορισμένοι νομίζετε ότι μπορείτε να καθαρίσετε ή να επιστρέψετε στο 2009, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συμμαχίες του, δίνοντας την άνιση μάχη στην Ευρώπη, δεν κατάφερε άμεσα να απαλλάξει την χώρα από τα μνημόνια, μην προτρέχετε, γιατί δεν θα καθαρίσετε εύκολα. Γιατί την μάχη της κάθαρσης και της δικαιοσύνης δεν την τελειώσαμε. Την δίνουμε και θα το κάνουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για απόδοση δικαιοσύνης και για να δημιουργηθούν θεσμικές προϋποθέσεις, που θα οχυρώνουν το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά.

By