Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι που ετοιμάζονται για check-in το 2019

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Συνεχίζεται το «μπαράζ” επενδύσεων στην ξενοδοχειακή αγορά, με κορυφαίους παίχτες του χώρου να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους ή να ετοιμάζουν την είσοδό τους.

Στο επίκεντρο των επενδυτικών κινήσεων δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, η Ρόδος, η Κως, που τα τελευταία χρόνια καταγράφουν όλο και πιο υψηλό ρυθμό ζήτησης στις βασικές «δεξαμενές” επισκεπτών από το εξωτερικό -κυρίως τη Γερμανία και την Αγγλία-, αλλά και η Αθήνα που διατηρεί ψηλά τις μετοχές της.

 

 

Τον Μάιο του 2019 ολοκληρώνεται η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ της αλυσίδας Ikos (με βασικούς μετόχους τους Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη της ΣΑΝΗ και τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management), για τη δημιουργία νέου πεντάστερου resort στην Κω με την ονομασία Ikos Aria.

Πρόκειται για την πρώην μονάδα στην Κέφαλο Club Med Kefalos που επεκτείνεται και ανακαινίζεται πλήρως, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή 410 δωματίων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

Το resort στην Κω είναι η επόμενη μεγάλη επένδυση της Ikos μετά τα περσινά εγκαίνια της μονάδας Ikos Dassia στην Κέρκυρα, μια επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ.

 

 

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να λειτουργήσει και το νέο ξενοδοχείο Casa Cook, κατηγορίας πέντε αστέρων και δυναμικότητας 232 κλινών (120 δωμάτια) στη Νέα Κυδωνία στα Χανιά που εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα του μεγάλου βρετανικού tour operator Thomas Cook.

Προ ημερών η διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, που θα διασπαστεί σε ξεχωριστά κτίρια.

Επίσης θα υπάρχουν τρεις πισίνες κοινόχρηστες αλλά και 80 ιδιωτικές (δωματίων). Η TUΙ από την άλλη πλευρά ετοιμάζεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά ένα TUI concept brand ξενοδοχείο στη Σαντορίνη, το TUI Sensimar Meltemi Blue, πέντε αστέρων.

Στην αρχή της φετινής σεζόν είναι επίσης προγραμματισμένο να ανοίξει το Angsana Corfu στην Κέρκυρα, που θα αποτελέσει το πρώτο ξενοδοχείο στην Ευρώπη της ασιατικής αλυσίδας πολυτελείας Banyan Tree.

Η μονάδα θα λειτουργήσει μετά την πλήρη ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου Σαν Στέφανο στις Μπενίτσες και θα διαθέτει 199 δωμάτια και 40 βίλες.

 

 

Στην αττική ριβιέρα ξεχωρίζει η επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το Four Seasons Astir Palace, πρώην Astir Palace, θα λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου. H επένδυση, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών υποδομών, την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών και τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας.

Έως το καλοκαίρι του 2019 θα ολοκληρωθεί η πλήρης ανακαίνιση της Astir Beach, με νέες υποδομές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και το νέο ξενοδοχείο της Intrakat στην οδό Κολοκοτρώνη. Για το διατηρητέο τριώροφο κτίριο έχει υπογραφεί μίσθωση 20 χρόνων με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Η λειτουργία του νέου boutique ξενοδοχείου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Η επένδυση της ΛΑΜΨΑ στο Σύνταγμα, τέλος, για το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων Κing’s Palace υπό την ομπρέλα της MGallery της Accor, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο μέσα στο 2020.

Στην αγορά της Αθήνας ακόμη, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επαναλειτουργία ως ξενοδοχείο του πρώην Κάνιγγος 21, στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Χαλκοκονδύλη.

Δύο είναι οι υποψήφιοι που συνεχίζουν, η Zeus International και ο όμιλος Χνάρη που δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχουν νεότερα και για τη μίσθωση του ακινήτου που στέγαζε το Esperia Palace και την επαναλειτουργία του με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων.

H Yasbek Hotel Establishment σε συνεργασία με τη Marriott, ο ισραηλινός όμιλος ξενοδοχείων Fattal και ο όμιλος Accor έχουν φάκελο για την απόκτηση του.

Η ανάγκη για νέες πολυτελείς κλίνες, στη λογική της προσέλκυσης επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και άρα τόνωσης των εσόδων, προβάλλεται όλο και περισσότερο από τους επιχειρηματίες του χώρου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PWC με τίτλο «Ελληνικός Τουρισμός: Η επόμενη μέρα» η ξενοδοχειακή αγορά θα χρειαστεί περαιτέρω επενδύσεις της τάξης των 6,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, προκειμένου να ανέβει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών και ο τουριστικός κλάδος να διατηρήσει τη δυναμική των τελευταίων ετών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By