Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Οι επιχειρήσεις που περιμένουν διάσωση από τις τράπεζες

Σε σκληρό πόκερ με εκατέρωθεν αξιώσεις εξελίσσεται το παιχνίδι μεταξύ εταιρειών που περιμένουν να διασωθούν και των τραπεζών που θέλουν να μειώσουν την έκθεση τους στα «κόκκινα» δάνεια.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τις υπερδανεισμένες εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης και έχουν βρεθεί πολύ κοντά στο λουκέτο.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται με τις πιστώτριες τράπεζες είναι μακρές και επίπονες και αφορούν το κούρεμα των δανείων, την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους και την εκπόνηση ενός βιώσιμου business plan το οποίο θα εξασφαλίζει την επιστροφή στην κανονικότητα για την διασωθείσα εταιρεία.

Οι τράπεζες ζητούν από τις βασικούς μετόχους των εταιρειών αυτών να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνήθως διαρκούν πολλούς μήνες, αφού οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από την προσωπική τους περιουσία.

Σε συζητήσεις με τράπεζες με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους του δανεισμού της, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου 6 εκατ. ευρώ 7ετής διάρκειας βρίσκεται η Αθηναϊκή Στρωματοποιϊα, η μεγαλύτερη βιομηχανία στρωμάτων, γνωστή με την επωνυμία Media Strom.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της, η εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει «ανατρεπτικές» εμπορικές πολιτικές και να επιδιώκει τη σύναψη νέων στρατηγικών συνεργασιών. Αναμένει ότι η χρήση 2018 θα κλείσει με αύξηση κύκλου εργασιών, κερδών, μεριδίου αγοράς και εξαγωγών, βελτίωση της ρευστότητάς της και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά και των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων. Προγραμματίζει τη διεύρυνση των σημείων πώλησης των προϊόντων της.

Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την απόκτηση της Αλουμύλ βρίσκονται πέντε funds. Πρόκειται για τα Οaktree Capital Management, Atlas Capital Group, Avenue Capital Group, Μ&G και ADM Capital, τα οποία βρίσκονται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για το ύψος του κουρέματος των υποχρεώσεων της εταιρείας οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 155 εκατ. ευρώ.

Αίτημα για αναδιάθρωση του δανεισμού της και μείωση του επιτοκίου σε βιώσιμο επίπεδο έχει καταθέσει η ΚΡΕΚΑ και προσδοκά ουσιαστική λύση που θα δίνει προοπτική για σταδιακή μείωση του συνολικού δανεισμού της.

Στη Βόρειο Ελλάδα η άλλοτε κραταιά Ελληνική Υφαντουργία της οικογένειας Ακκά, με 53 εκατ. και πλέον αρνητικά κεφάλαια και δανεισμό που ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, δίνει τη μάχη της επιβίωσης προσπαθώντας να επιτύχει μια συμφωνία με τις τράπεζες.

Συζητήσεις με τη βιομηχανία τροφίμων Αφοί Χαϊτογλου, βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Ήδη Οι δύο πλευρές έχουν, πάντως, υπογράψει συμφωνία αναστολής για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις.

Η πιο δύσκολη περίπτωση, ωστόσο, είναι αυτή της Euromedica. Εχοντας παρουσιάσει στα τέλη του 2016 δάνεια που αντιστοιχούν σε 21,5 φορές τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA, φαίνεται ότι η διάσωση της επιχείρησης είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει ακόμα τα αποτελέσματα του 2017 και γι’ αυτόν τον λόγο διεκόπη η διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο.

By