Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020

Οι εργαζόμενοι της Amazon κατά Μπέζος: Δεν μας προστατεύεις από τον κορωνοϊό

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon προειδοποίησε τους 800.000 υπαλλήλους της εταιρίας ότι η επιδημία πιθανότατα «θα επιδεινωθεί πριν αρχίσει η βελτίωση».

Σε ανοικτή επιστολή του το Σάββατο στο λογαριασμό του στο Instagram ο Μπέζος προσπάθησε να απαντήσει σε αυτούς που του άσκησαν δριμεία κριτική γιατί όπως υποστηρίζουν δεν έλαβε επαρκή μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον μεγαλύτερο διαδικτυακό λιανοπωλητή στον κόσμο.

Ο Μπέζος κατηγορήθηκε ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατέψει τους εργάτες της αποθήκης και τους οδηγούς που διακινδυνεύουν για να να παραδώσουν προϊόντα στους πελάτες της Amazon που θέλουν να αποφύγουν τα καταστήματα.

«Είναι μια εποχή μεγάλου άγχους και αβεβαιότητας», έγραψε ο Μπέζος. «Είναι επίσης μια στιγμή που το έργο που κάνουμε είναι το πιο κρίσιμο. Η Amazon που έχει δει τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται ανακοίνωσε σχέδια να προσλάβει 100.000 εργαζόμενους για να καλύψει τη ζήτηση. Και η Walmart Inc. προχωρά σε προσλήψεις δίνοντας μάλιστα και μπόνους στο προσωπικό που βοηθά στην κάλυψη της της ζήτησης.

View this post on Instagram

A message to all Amazon employees.

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on

Και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν κριτική από τους νομοθέτες, τους εργαζόμενους και τους ακτιβιστές για το γεγονός ότι δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους ωρομίσθιους εργαζόμενους στις πρώτες γραμμές της κρίσης.

Την Παρασκευή μια ομάδα εργαζομένων από την Walmart, την Amazon και άλλους μεγάλους λιανοπωλητές, που ονομάζεται United for Respect, απαίτησε άδεια μετ ‘αποδοχών σε όσους επλήγησαν από την επιδημία και καλύτερα μέτρα προστασίας από τους εργοδότες.

Η Amazon ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διπλασιάζει την αμοιβή στους ωρομίσθιους εργαζόμενους στο δίκτυο παράδοσης των ΗΠΑ για κάθε ώρα που εργάζονται πάνω από 40 την εβδομάδα, από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 9 Μαΐου. Ανακοίνωσε και προσωρινές αυξήσεις των $ 2 ανά ώρα που θα ισχύουν μέχρι τον Απρίλιο.

Ομως οι άνθρωποι της Amazon όπως η 22χρονη Monica Moody που δουλεύει στις αποθήκες κοντά στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι αυτή αλλά και οι συνάδελφοί της δεν έχουν χρόνο να πλύνουν ούτε τα χέρια τους κατά τη διάρκεια των βάρδιών τους.

Τέσσερις γερουσιαστές των Δημοκρατικών με επιστολή τους προς τον Τζεφ Μπέζος ζήτησαν από την εταιρεία να εφαρμόσει μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας και να προσφέρει καλύτερες αμοιβές στους υπαλλήλους της. Οι οδηγοί παράδοσης της Amazon στην Καλιφόρνια δήλωσαν στο Bloomberg ότι έλαβαν ένα μόνο απολυμαντικό για να καθαρίσουν τα φορτηγά πριν από την έναρξη των βάρδιών τους.

Η απόκτηση κατάλληλου εξοπλισμού παραμένει μια πρόκληση, είπε ο Μπέζος. Την Τετάρτη, η Amazon ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σταθμό παράδοσης κοντά στο αεροδρόμιο La Guardia της Νέας Υόρκης.

Η Amazon είναι πλέον μία από τις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες καθιστώντας τον Μπέζος τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By