Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2019

Όλα όσα πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2017

Πέντε φόροι που βάζουν «φωτιά» στη τσέπη μας – Ποιους νέους φόρους φέρνει το 2018.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά έως το τέλος του 2017 θα πρέπει να πληρωθούν φορολογικές οφειλές τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 600 εκατομμύρια φόροι θα πρέπει να πληρωθούν έως τον τέλος Ιανουαρίου 2018.

Οι πέντε φόροι που πρέπει να πληρωθούν είναι:

1) Τέλη κυκλοφορίας 2017: Τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet. Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ με τον κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι φορολογούμενοι αναμένεται θα καταβάλουν ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν τον Δεκέμβριο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

– Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για όσα οχήματα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010, τα τέλη θα υπολογιστούν με βάση τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων που εκπέμπουν: από 0,9 ευρώ ώς 3,72 για κάθε γραμμάριο διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπουν μεσοσταθμικά στην ατμόσφαιρα.

2) ΦΠΑ: Έως το τέλος του 2016 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ περίπου 1 δισ. ευρώ.

3) ΕΝΦΙΑ: Πρέπει να πληρωθεί η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Και η τελευταία θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αλλά θα υπολογιστεί στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2017.

4) Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματα για τα κέρδη που είχαν το 2015.

5) Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών: Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις εφορίες για γονικές παροχές και δωρεές. Πολλοί φορολογούμενοι υπό τον φόβο των τεκμηρίων διαβίωσης μεταβιβάζουν στα παιδιά τους τα ακίνητά τους ή ακόμα και χρηματικά ποσά.

Για το 2018, έρχονται νέοι φόροι, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το νέο έτος τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά είναι:

– Καταργείται η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

– Καταργείται η έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, ποσοστού 10% από το ποσό των ετησίων δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του.

– Θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στις πωλήσεις ακινήτων.

– Θα επιβάλλεται φόρος 15% έως 45% επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

– Θα επιβάλλεται φόρος διαμονής, από 0,5 έως 4 ευρώ ανά ημέρα και ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία και 0,5 ευρώ ανά ημέρα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

– Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα.

– Περικόπτονται περαιτέρω κατά 50% τα επιδόματα θέρμανσης.

– Καταργείται η φοροαπαλλαγή για το 25% του ακαθάριστου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών.

By