Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Όλα τα «βλέμματα» της Κομισιόν στραμμένα στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί

malta-metanastes

Όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα, υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προσφυγική κρίση.

Παρουσία και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, μέσω της κατανομής των 66.000 προσφύγων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν αναμένεται να διαθέσει 600 υπαλλήλους για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε στους Ευρωβουλευτές και τα συμπεράσματα από τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα, διαμήνυσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης».

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπεβλήθη ένα προσχέδιο «μνημονίου» μεταξύ των δύο πλευρών, για τη διευθέτηση του προβλήματος. «Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε, με την ευγενή έννοια του όρου, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» σχολίασε, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Άγκυρας – Βρυξελλών.

Εστιάζοντας τέλος, στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι οι δράσεις για τη προσφυγικό έχουν ένα κόστος, γεγονός που συνεπάγεται την αναγκαία συζήτηση για το εάν οι επίμαχες δαπάνες θα πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

By