Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Επένδυση 3,2 εκατ. ευρώ σε νέα γραμμή παραγωγής

Το Fortune Greece βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Θεσσαλονίκη.

Πιστή στο επενδυτικό της πλάνο παραμένει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με την ολοκλήρωση της νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η νέα επένδυση συνολικού ύψους €3,2 εκατ. αποτελεί μέρος του μεγάλου επενδυτικού πλάνου, για την περίοδο 2014 – 2019, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ και διευρύνει  περαιτέρω την παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα και στη δύναμη των ανθρώπων της. Με την καινούρια γραμμή παραγωγής δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά. Θέλουμε να  προσφέρουμε μοναδικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και δίνουν αξία στην ελληνική οικονομία» δήλωσε ο CEO της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κ. Dejan Beko.

Η νέα γραμμή παραγωγής, η οποία ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2017 και βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία, αφορά αποκλειστικά στην πρωτοποριακή, παγκοσμίως πατενταρισμένη καινοτομία DraughtMaster™ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, η οποία προσφέρει μια οικολογική πρόταση στον τομέα της βαρελίσιας μπύρας. Το σύστημα DraughtMaster™ στηρίζεται στη χρήση πρακτικών, περιορισμένου βάρους βαρελιών «μίας χρήσης», τα οποία δεν περιέχουν αέρα στο εσωτερικό τους και δεν απαιτούν ανθρακικό για το σερβίρισμα της μπύρας. Ως αποτέλεσμα, η μπύρα διατηρεί την ποιότητα και τη φρεσκάδα της για 6 φορές μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες. Παράλληλα, το σύστημα DraughtMaster είναι εύκολο στη χρήση και τον καθαρισμό, έχει μειωμένα λειτουργικά κόστη και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς καταργεί το πλύσιμο των βαρελιών.

ολυμπιακή -ζυθοποιία2

«Αντί για μεταλλικό βαρέλι το νέο προϊόν θα βρίσκεται σε συσκευασία pet. Είναι ανακυκλώσιμο, δεν καταναλώνει ανθρακικό, είναι ελαφρύ στη μετακίνηση, διατηρεί πιο φρέσκια την μπύρα και θα λανσαριστεί σε συσκευασία των 20 λίτρων» τόνισε η διευθύντρια των δυο εργοστασίων παραγωγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κα Κατερίνα Τζίτζιφα.

ολυμπιακή -ζυθοποιία3

Στο -10% η πτώση στον κλάδο.

Παρουσιάζοντας την εικόνα που καταγράφει ο κλάδος της ζυθοποιίας  ο κ.  Beko ανέφερε ότι ο όγκος πωλήσεων στο σύνολο της αγοράς κινείται με πτώση  – 10% και στο retail με -1%. «Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία μέχρι τον Αύγουστο είναι 0,8% πάνω σε πωλήσεις κερδίζοντας +3,6% (ήτοι 31,6%) επιπλέον μερίδιο αγοράς. Φέτος η fix άνευ έδωσε μεγάλη ώθηση. Η ανάπτυξη προήλθε επίσης από την καινοτομία και την ικανότητα μας να υλοποιήσουμε τα αρχικά μας σχέδια εγκαίρως».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την επιβολή προστίμου ύψους 26,7 εκατ. Ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει καμία επιρροή στην αγορά. «Δεν βλέπω καμία αλλαγή. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο πήρε τη σωστή απόφαση για να λειτουργεί η αγορά εύρυθμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αναφορικά με την αίτηση για υπαγωγή στο νέο αναπτυξιακό νόμο ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένει απάντηση. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως ακόμη και σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εταιρεία θα συνεχίσει τα επενδυτικά πλάνα μόνη της. Παράλληλα,  ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας δεν σκοπεύει να σταματήσει  καμία παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα και πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το ποσοστό των άλλων επενδυτών που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

ολυμπιακή -ζυθοποιία

Μέχρι και τον Αύγουστο το μερίδιο αγοράς στα σουπερ μάρκετ στην κατηγορία mixers, όπου περιλαμβάνεται η οικογένεια των tuborg, ανερχόταν σε 36,2%. Να σημειωθεί πως το εργοστάσιο της Σίνδου, στο οποίο παράγονται τα αναψυκτικά, καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφού χάρη στο μεταφορικό του πλεονέκτημα έχει κατορθώσει να ρίξει σημαντικά το κόστος. Όσο για το αν υπάρχουν σχέδια παραγωγής της κατηγορίας των αναψυκτικών στο εργοστάσιο στη Ριτσώνα, η κα Τζίτζιφα ήταν κατηγορηματική λέγοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που εξετάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρία εντός του 2017 στο εργοστάσιο της Σίνδου ανέρχονται σε 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά την περίοδο 2015-2018 υπολογίζονται συνολικές επενδύσεις ύψους 12,2 εκατ. ευρώ.

Όσο για την ιστορία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ιδρύθηκε το 1968 και απέκτησε το πρώτο της εργοστάσιο το 1980. Σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής διαμορφώνεται στις 6.000 εκατόλιτρα την ημέρα, από τις τέσσερις γραμμές παραγωγής της Θεσσαλονίκης αξιοποιούνται περί τους 14 τόνους βύνης, ενώ όπως εξήγησε η κα Κατερίνα Τζίτζιφα με την καινούρια γραμμή  θα βγαίνουν 280.000 μπουκάλια την ώρα. Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας περιλαμβάνονται  7 τύποι μπύρας, 2 mixer και 5 τύποι αναψυκτικών.

Τέλος, μέρος της επένδυσης των 22 εκατ ευρώ για το διάστημα 2015-2018 έχει απορροφηθεί σε projects που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο όμιλος έχει πετύχει μείωση κατανάλωσης της ηλεκτρική ενέργειας κατά 25%  και της θερμικής κατά -45%, ενώ έχει η κατανάλωση νερού αγγίζει τα επίπεδα του 47%. Στόχος, όπως διευκρίνισε η κα Τζίτζιφα είναι το νούμερο αυτό να αγγίξει το μηδέν.

By