Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Ομπάμα: Μεγάλο λάθος του Τραμπ η απόφαση για το Ιράν

Ο  πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα,η διοίκηση του οποίου υπέγραψε την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, γνωστή ως JCPOA.

Πιστεύω ότι η απόφαση να τεθεί σε κίνδυνο η JCPOA χωρίς καμία παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν, είναι ένα σοβαρό λάθος», τόνισε ο Ομπάμα με ανακοίνωση του.

«Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη. Η συμφωνία λειτουργεί. Αυτή είναι η άποψη των Ευρωπαίων συμμάχων μας, ανεξάρτητων εμπειρογνώμων και του σημερινού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ», τονίζει ο Ομπάμα σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook. Υπογραμμίζει ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας του γιατί έχει περιορίσει σημαντικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και σημειώνει ότι αποτελεί ένα μοντέλο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι ο στόχος και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας.

«Αποχωρώντας από τη συμφωνία γυρίζουμε την πλάτη στους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής», προειδοποιεί ο Ομπάμα, που αναγνωρίζει ότι πάντα θα υπάρχει αλλαγή στις πολιτικές και τις προτεραιότητες όταν αλλάζει χέρια η διακυβέρνηση της χώρας, όμως, «η συνεχής περιφρόνηση συμφωνιών στις οποίες είναι μέρος η χώρα μας, ριψοκινδυνεύει την υπονόμευση της αξιοπιστίας της Αμερικής και μας φέρνει σε κόντρα με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου».

Με πέντε σημεία αντικρούει τα επιχειρήματα του Τραμπ κατά της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων τον ισχυρισμό ότι το Ιράν χτίζει πυρηνικό πρόγραμμα παραβιάζοντας τη συμφωνία, καθώς ο Ομπάμα επισημαίνει ότι γίνονται επιθεωρήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι η συμφωνία δεν λύνει όλα τα προβλήματα με την Τεχεράνη, αλλά τονίζει ότι η συμπεριφορά του Ιράν θα είναι μακράν πιο επικίνδυνη αν το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι άνευ περιορισμών.

«Για αυτό είναι σοβαρό λάθος η απόφαση που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία, χωρίς το Ιράν να την έχει παραβιάσει. Χωρίς αυτή, οι ΗΠΑ τελικά θα μείνουν με την επιλογή ανάμεσα σε ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ή έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή», τονίζει. «Αν οι περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό τη συμφωνία, χαθούν, μπορεί να επισπεύδουμε την ημέρα που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις επιλογές να ζήσουμε με αυτή την απειλή ή να πάμε σε πόλεμο για να την αποτρέψουμε», προειδοποιεί.

«Σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η Αμερική πρέπει να μπορεί να βασιστεί εν μέρει σε μία ισχυρή διπλωματία για να ασφαλίσει τη χώρα μας. Είμαστε πιο ασφαλείς από τότε που πετύχαμε τη συμφωνία, χάρη εν μέρει στη δουλειά των διπλωματών μας, πολλών μελών του Κογκρέσου και των συμμάχων μας. Προχωρώντας, ελπίζω οι Αμερικανοί να συνεχίσουν να εκφράζονται υπέρ μιας ισχυρής, ηθικής, βασισμένης σε γεγονότα και ενωτικής ηγεσίας που μπορεί να ασφαλίσει καλύτερα τη χώρα μας και αναλαμβάνει τις ευθύνες μας σε όλο τον κόσμο», καταλήγει ο Ομπάμα.

By