Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Το ΔΝΤ επιστρέφει στις αρχές του 2015

Θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση της χώρας για τις ανάγκες της οικονομίας

oukrania

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dow Jones Newswires το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιστρέφει στην Ουκρανία στις αρχές του 2015 για την διεξαγωγή διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του ταμείου, Ντείβιντ Λίπτον, η ομάδα του ΔΝΤ ήδη έχει προβεί σε συζητήσεις τεχνικής φύσης και τα αποτελέσματα αυτών των επαφών θα είναι διαθέσιμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί, από τη δήλωση του κ. Λίπτον, αν η Ουκρανία θα πρέπει να αναμένει ως τον Ιανουάριο, για να λάβει τα τόσο απαραίτητα για αυτήν κεφάλαια, από το ΔΝΤ.

Η Ουκρανική οικονομία κατά την εφετινή χρονιά γνωρίζει συρρίκνωση κατά 7% , υποφέροντας παράλληλα από την απώλεια των εδαφών της στα ανατολικά της χώρας και από την ένοπλη σύρραξη με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με την Ουκρανική Κεντρική Τράπεζα, τα υπάρχοντα αποθεματικά έχουν πέσει κάτω από τα 10 δισ. δολάρια, ποσό που καλύπτει λιγότερο από δύο μήνες εισαγωγών, ένα οριακό σημείο, καθώς μέσα στο τρέχον έτος το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 50% της αξίας του.

Το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει στην Ουκρανία 17 δισ. δολάρια, αλλά μετά την εκταμίευση των δύο πρώτων δόσεων αξίας 4,6 δισ. δολαρίων- το Μάιο και τον Σεπτέμβριο- η διάθεση του υπόλοιπου ποσού έχει καθυστερήσει λόγω των εκλογών, καθώς και εξαιτίας του μεγαλύτερου του αναμενόμενου χρόνου σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κίεβο, ο κ. Λίπτον είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τον πρωθυπουργό Αντρέι Γιάτσενιουκ, με τους νέους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

«Εντυπωσιάστηκα από το όραμα τους για την οικονομική μεταμόρφωση της Ουκρανίας και την αποφασιστική δέσμευση τους να φέρουν εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Λίπτον.

Το ΔΝΤ και άλλες Δυτικές χώρες που συνεισφέρουν οικονομικά στην Ουκρανία, πιέζουν την νέα ηγεσία της χώρας να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στο αναποτελεσματικό οικονομικό σύστημα της χώρας.

Τόσο ο πρόεδρος, όσο και πρωθυπουργός της Ουκρανίας- οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς – έχουν ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά αναλυτές κάνουν λόγο για βραδύτητα, που δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της οικονομίας.

Η Ουκρανία μόνο για την επόμενη χρονιά χρειάζεται 15 δισ. δολάρια για την κάλυψη των αναγκών της σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο δηλώνει ότι η όποια περεταίρω χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.

By