Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: «Μπορεί να συμβεί σε κάθε οικογένεια»

Στην αίθουσα «ΦΑΡΟΣ» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιείται αυτή την ώρα εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ). Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα τονίζοντας ότι «η βία δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή, τάξη και ηλικία» προσθέτοντας ότι «μπορεί να συμβεί σε κάθε οικογένεια μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «το πρώτο υλικό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μορφή της βίας είναι η πολιτική βούληση. Το δεύτερο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία θεσμών από το κράτος. Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε η λειτουργία των ειδικών υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας».

Στη σύντομη ομιλία του ο υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία της Διεύθυνσης πρόληψης της βίας της Ελληνικής αστυνομίας και κατέληξε σημειώνοντας: «Η σιωπή είναι ανοχή και τρέφει την βία. Εμείς θα δώσουμε στα θύματα την φωνή τους».

 

Τον λόγο, πήρε αμέσως μετά, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μιχάηλ Καραμαλάκης ο οποίος μίλησε για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Παράλληλα σημείωσε πως η ελληνική αστυνομία δημιούργησε τα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα 73 υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια τα οποία διαχειρίζονται κάθε περιστατικό κακοποίησης και εκμετάλλευσης γυναικών με εξειδικευμένα στελέχη και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

«Η βία κατά των γυναικών συνιστά έγκλημα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση» είπε αρχικά η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι πρέπει «σπάσει το φράγμα της σιωπής» και αναφέρθηκε στον όρο «γυναικοκτονία» που, όπως σχολίασε, «είχε ξενίσει αρχικά».

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο τραγικό περιστατικό της Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο. Η κ. Γεροβασίλη, τέλος τόνισε πως «η θέση της γυναίκας και η έννομη προστασίας της αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς του πολιτισμού μας».

Στην συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο της ΕΛΑΣ. Πρωταγωνίστρια σε αυτό, μία κακοποιημένη γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αποφασίζει να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση και ζητά βοήθεια.

«Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου. Επικοινώνησε μαζί μας. Εξειδικευμένο προσωπικό θα σε ακούσει, θα σε συμβουλεύσει και θα σε προστατεύσει», είναι το μήνυμα που ακούγεται στο σχετικό βίντεο

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και αναλύσεις από πέντε γυναίκες. Συγκεκριμένα μίλησαν οι:

Μαρία Συρεγγέλα Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, Διευθύντρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών

Βάσω Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντειο Πανεπιστήμιο

Σοφία Βγενοπούλου Παιδοψυχίατρος

Ξάνθη Παπαδάκη Administration Manager McCain

Τη συζήτηση συντόνισε η Δήμητρα Ευαγγέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΠΘ, Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής

(Visited 1 times, 1 visits today)
By