Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Ετοιμαστείτε για δουλειά μέχρι τα 80»

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να ετοιμαστούν για εργαζόμενους που θα δουλεύουν τουλάχιστον μέχρι τα 80 τους χρόνια, καθώς το συνταξιοδοτικό κενό αναμένεται να εκτιναχθεί τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Χρησιμοποιώντας αρκετά αυστηρή γλώσσα και συγκρίνοντας την παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση με την απειλή της κλιματικής αλλαγής, έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προειδοποιεί ότι οι πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου κάθονται σε μια «ωρολογιακή βόμβα» ύψους 70 τρισ. δολαρίων που αναμένεται να φτάσει τα 400 τρισ. δολάρια μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Μόνο στη Βρετανία το αποταμιευτικό κενό που υπολογίζεται στα 7 τρισ. δολάρια σήμερα, θα τετραπλασιαστεί στα 33 τρισ. δολάρια μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού.

«Η αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού είναι αντίστοιχες απειλές με αυτές της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει ο Μάικλ Ντρέξλερ, επικεφαλής οικονομικών συστημάτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα ή να αποδεχθούμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες ειδικά στις επόμενες γενιές».

Σύμφωνα με το Φόρουμ, η γήρανση του πληθυσμού, οι μειωμένες γεννήσεις και οι δυσκολίες πρόσβασης σε συνταξιοδότηση αποτελούν τους βασικούς λόγους για το «συνταξιοδοτικό κενό» που αυξάνεται συνεχώς και το οποίο αφορά την έλλειψη χρημάτων που χρειάζονται προκειμένου ένας συνταξιούχος να διατηρήσει το εισόδημά του στο 70% αυτού που ήταν πριν από την συνταξιοδότηση. Το ότι το κενό αυτό αυξάνεται σημαίνει ότι το εισόδημα του συνταξιούχου από κρατικές και ιδιωτικές συντάξεις δεν φτάνουν για να διατηρήσουν αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προτείνει η συνταξιοδότηση στα 70 να αποτελέσει κανονικότητα μέχρι το 2050, τουλάχιστον στις χώρες που το προσδόκιμο ζωής των μελλοντικών γενεών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 έτη. Αυτό σημαίνει ραγδαία επιτάχυνση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης η οποία από τα 65 έτη που είναι σήμερα στη Βρετανία σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 68 μέχρι το 2046.

«Αν η αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής  δεν αντισταθμιστεί από αντίστοιχη αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης το πρόβλημα θα είναι τεράστιο», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο κ. Ντρέξλερ αναφέρει ότι δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου χρόνου ζωής και των ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων που αναλογούν σε έναν εργαζόμενο, οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών πρέπει να δουν πως θα αναπτύξουν μια αγορά εργασίας που θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους εργαζόμενους. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το πώς θα ενσωματώσουν στους χώρους εργασίας εργαζόμενους ηλικίας 75 ή ακόμη και 80 ετών», σημειώνει στους Financial Times.

Το μεγαλύτερο σωματείο της Βρετανίας χαρακτήρισε την έκθεση «κινδυνολογική». «Είναι ξεκάθαρο πως η Βρετανία αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση για να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν την δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα», αναφέρει στέλεχος της βρετανικής συνομοσπονδίας σωματείων. «Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του συνταξιοδοτικού θα έρθει μέσω γενική συναίνεσης και όχι μέσω κινδυνολογικών ερευνών», προσθέτει στους Financial Times.

Στην έκθεση του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι τα έξι μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του κόσμου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 224 τρισ. δολαρίων με το μεγαλύτερο κενό να εντοπίζεται στις ΗΠΑ.

By