Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάνω από 30.000 ακίνητα θα βγουν στο «σφυρί» το 2019

Από τα 50 δισ. που είναι ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων έως το 2021, τα 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς.

Διπλασιασμό των πλειστηριασμών το επόμενο έτος «βλέπουν» οι τράπεζες, καθώς η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ομαλοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο.

Τους προηγούμενους έξι μήνες (πλην του Αυγούστου), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 8.000-9.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αναμένεται να αγγίξουν τους 16.000 έως το τέλος του 2018. Για το επόμενο έτος, θα ξεπεράσουν τους 30.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου.

Σημειώνεται ότι από τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με τον SSM για το 2021, τα 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ρευστοποιήσεις και τις συναινέσεις (ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank, από το βήμα του συνεδρίου Prodexpo την Πέμπτη, το 80-85% των ακινήτων που βγαίνουν στο «σφυρί» αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ μόλις το 15-20% περνά στα χέρια τρίτων –δηλαδή ιδιωτών και εταιρειών ακινήτων ή fund.

Όσον αφορά στο φαινόμενο της μαζικής αγοράς εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων από τις ίδιες τις τράπεζες, ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Legacy Unit της Τράπεζας Πειραιώς ήταν σαφής κατά την τοποθέτησή του στο ίδιο συνέδριο: «Το πρόβλημα των NPEs δεν θα λυθεί με το να γίνουν οι τράπεζες εταιρείες real estate». Διευκρίνισε δε ότι τα ανακτώμενα ακίνητα (REOs) για την Τράπεζα Πειραιώς δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 4-5% σε σύνολο 21 δισ. ευρώ που είναι η σχεδιαζόμενη μείωση επί των υφιστάμενων NPEs (outflows) έως το 2021.

Ρυθμίσεις για 1 στους 3 άγονους πλειστηριασμούς

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των πλειστηριασμών που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας, το 40% περίπου αναβάλλονται, ενώ το υπόλοιπο 60% των ακινήτων αλλάζουν τελικών χέρια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που επισήμανε ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με τα οποία 1 στους 3 πλειστηριασμούς που κηρύσσονται άγονοι αφορούν σε ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι οφειλέτες στο «παρά πέντε» -συνήθως την ίδια ημέρα της διενέργειας του πλειστηριασμού.

Ανακοπή σε 1 στους 4 πλειστηριασμούς για διόρθωση τιμής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο ότι πάνω από το 25% των πλειστηριασμών που αναρτώνται στην πλατφόρμα αναστέλλονται λόγω προσφυγής των οφειλετών για διόρθωση τιμής, όπως αποκάλυψε ο κ. Γιώργος Φράγκου, β’ γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ. Όπως εξήγησε ο κ. Φράγκου, είναι συνήθης πρακτική των «κόκκινων» οφειλετών να υποβάλλουν ανακοπή για διόρθωση της τιμής εκκίνησης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παίρνει το δρόμο του δικαστηρίου και επαναλαμβάνεται στη νέα τιμή (εάν αναθεωρηθεί).

Σύμφωνα με την τελευταία αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των πλειστηριασμών, που πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση των Θεσμών πριν από λίγους μήνες, η συνολική διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες.

Σε συνέδριο της ΕΕΔΕ την Τετάρτη με θέμα τη Διαχείριση Κινδύνων, οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της επανέναρξης των αναγκαστικών ρευστοποιήσεων για την εξυγίανση του τοπίου στον εγχώριο κλάδο, καθώς πλέον οι οφειλέτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα υπό τον φόβο του πλειστηριασμού. Το κρίσιμο ερώτημα το επόμενο διάστημα είναι κατά πόσο οι ρυθμίσεις αυτές θα εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες καθώς «ο βαθμός θεραπείας είναι αυτός που θα κρίνει την επιτυχία του σχεδίου μείωσης των NPEs και τις τράπεζες γενικότερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση.

By