Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 5.000 ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων έρχεται σε μια στιγμή που είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Ετοιμάζονται οι τράπεζες ενόψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακινήτων που αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας και αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη των πλειστηριασμών, καθώς το στοκ των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα ξεπερνά τις 5.000.

Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων έρχεται την ώρα που είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η λειτουργία της οποίας δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχες πλατφόρμες έχουν και οι τράπεζες, μέσω των οποίων γίνονται ήδη αγοραπωλησίες ακινήτων, μια πρακτική που αναμένεται να διευρυνθεί το προσεχές διάστημα.

Ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αγοραστές σε ικανοποιητικές τιμές, οι τράπεζες, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, προκειμένου να αποφύγουν σημαντική μείωση των αξιών, είναι αποφασισμένες να αγοράσουν τα ακίνητα που θα βγουν προς ρευστοποίηση. Ηδη οργανώνονται για την επόμενη μέρα μέσω των εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων που διαθέτουν ή πρόκειται να συστήσουν, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση αυτών των ακινήτων και την πώλησή τους σταδιακά και σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρόκειται για εταιρείες που θα ασχοληθούν ενεργά με τον τομέα των οικιστικών ακινήτων, αναλαμβάνοντας όχι μόνο την πώλησή τους, αλλά και τη συντήρησή τους, προκειμένου να τα μεταβιβάσουν ή να τα ενοικιάσουν.

Η αποφασιστικότητα των τραπεζών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται από τον SSM, κλιμάκια του οποίου ξεσκονίζουν τις τελευταίες μέρες τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» δανείων. Η δέσμευση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% έως το τέλος του 2019 που έχουν αναλάβει οι τράπεζες δοκιμάζεται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση που εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων διαγραφών και λιγότερο μιας αποτελεσματικής πολιτικής ρυθμίσεων.

Το βάρος αναμένεται έτσι να πέσει στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τις ρευστοποιήσεις ακινήτων, αλλά και στα γενναία «κουρέματα» οφειλών, στο πλαίσιο ρυθμίσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

By