Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Παπαθεοδώρου: Σπατάλες και ανοργάνωτη διαχείριση του προσφυγικού

Ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού και κατασπατάληση των σχετικών κονδυλίων καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Γιάννη Μουζάλα, ο κος Παπαθεοδώρου, υπογραμμίζει ότι πέραν των 2.500 προσλήψεων που έγιναν για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της χώρας – η πλειοψηφία των οποίων δεν πήγε ποτέ στη θέση τους όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας – εκκρεμούν άλλες 2.500 οκτάμηνη διάρκειας για ανέργους σε δήμους όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, καθώς η προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας από το 2016 αφορούσε συνολικά 5.000 άτομα.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι 320 εργαζόμενοι σε 5 δήμους του προγράμματος για τις προσλήψεις σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας καθώς οι δομές της περιοχής τους έχουν κλείσει και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το πού ακριβώς απασχολούνται οι προσληφθέντες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΘΕΜΑ: «Σπατάλες και ανοργάνωτη διαχείριση του προσφυγικού»

Η σπάταλη και η παντελώς ανοργάνωτη διαχείριση του προσφυγικού από την Κυβέρνηση εξαθλιώνει την καθημερινότητα των προσφυγών, επιδεινώνει την ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και εκθέτει τη χώρα σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Σημαντικά κονδύλια κατασπαταλώνται και άλλα χάνονται, όχι μόνο γιατί όντως υπάρχει ανικανότητα απορρόφησής τους από την Κυβέρνηση, αλλά και γιατί υπάρχει πολιτική «αξιοποίηση» του «χάους του προσφυγικού».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

(α)Το Υπουργείο Εργασίας διενεργεί από το 2016,από τον Εθνικό Προϋπολογισμό, 5000 προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας, ανέργων, (οι 2.500 έχουν ήδη γίνει) σε δήμους, όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, χωρίς κανένα σχεδιασμό αναγκών και αντικειμένου απασχόλησης.

(β) Από τους 26.000 περίπου πρόσφυγες, που φιλοξενούσαν οι δομές της ενδοχώρας, οι
οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όταν προκηρύχθηκε το 2016, σήμερα δεν παραμένουν σε αυτές παραπάνω από 10.000 πρόσφυγες. Με ποιο προγραμματισμό γίνονται οι προσλήψεις; Με αναλογία ένα προς δύο;

(γ)Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι σήμερα 320 εργαζόμενοι σε 5 δήμους του προγράμματος δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας, γιατί πολύ απλά οι δομές της περιοχής τους έχουν κλείσει!!! Που απασχολούνται οι προσληφθέντες;

(δ) Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή των προσφύγων, η Κυβέρνηση επέλεξε, για επικοινωνιακούς λόγους, να επενδύσει ποσά από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ, αφαιρώντας ουσιαστικά πόρους από το κοινωνικό κράτος, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η Κυβέρνηση σπατάλησε αλόγιστα 17 εκατομμύρια ευρώ για να «πουλήσει εξυπηρετήσεις», σε βάρος των ανέργων, των φτωχών και των αδύναμων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Με ποιο σχεδιασμό κατανέμονται τα κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού;

2)Που και πως διατίθεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που λαμβάνει η Κυβέρνηση;

(Visited 1 times, 1 visits today)
By