Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες φοιτητών για ναρκωτικά στο ΑΠΘ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αναφέρουν ότι το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε άντρο ναρκωτικών.

Μάλιστα οι φοιτητές περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο campus του Ιδρύματος, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, «η παραβατικότητα και η βία έχει γίνει καθημερινότητα».

Με έγγραφη παραγγελία προς τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, ζητεί να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί, αδικήματα που καταγγέλλονται στην επιστολή των φοιτητών του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, να σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους προς τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον Πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στο campus του Πανεπιστημίου «η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής».

Τονίζεται ακόμη ότι «από τα πιο απλά περιστατικά -όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του Ιδρύματος- έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του Πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επέρριψε ευθύνες στους φοιτητές για το θέμα προκαλώντας την οργή των φοιτητών.

Κραυγή αγωνίας από 471 φοιτητές: Κλοπές, ναρκωτικά βία και πορνεία 
Επιστολή αγωνίας στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα έστειλαν 471 φοιτητές. Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για άντρο ανομίας στο πανεπιστήμιο.
Συγκεκριμένα αναφέρουν «αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες».
«Από τα πιο απλά περιστατικά – όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου και τα ακόμη κρισιμότερα όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν την αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή.
Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν καθημερινό φαινόμενο τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στο κυλικείο της σχολής αλλά και την παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους.
«Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες» προσθέτουν.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και ότι υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις.

Γαβρόγλου: Το φοιτητικό κίνημα ευθύνεται για τα ναρκωτικά και την πορνεία στο ΑΠΘ
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου απαντώντας στις καταγγελίες φοιτητών για την τραγική κατάσταση στο ΑΠΘ, έριξε την ευθύνη στο φοιτητικό κίνημα.
Συγκεκριμένα ο κ.Γαβρόγλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέδωσε την κατάσταση -βάσει των όσων αναφέρουν οι φοιτητές- στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος». Μάλιστα πρόσθεσε «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, όχι όμως στην έκταση που περιγράφονται».
«Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα τι να πω. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους» κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Παιδείας.

By