Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Παρίσι: Τσουχτερό πρόστιμο σε όσους παρκάρουν τα πατίνια τους στο πεζοδρόμιο

Όλο και περισσότερες πόλεις υιοθετούν αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ασφαλή χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.

Την ώρα που η χρήση των σκούτερ γίνεται mainstream αλλά παραμένει επικίνδυνη λόγω απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου, το Παρίσι προχωρά στο δεύτερο στάδιο των ρυθμίσεων για τον συγκεκριμένο τρόπο μετακίνησης. 

Να σημειωθεί ότι φέτος αναμένεται να ψηφιστεί εθνική νομοθεσία για τα ηλεκτρικά σκούτερ όπου θα ρυθμίζει διάφορους παράγοντες της μετακίνησης. Ωστόσο το δημοιτκό συμβούλιο της γαλλικής πρωτεύουσας ψήφισε ήδη για την επιβολή προστίμου ύψους 135 ευρώ σε όσους εντοπίζονται να παρκάρουν τα σκούτερ τους στο πεζοδρόμιο, εμποδίζοντας τους πεζούς να κινηθούν ανενόχλητοι.

Το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ότι υποστηρίζει μεν νέες εναλλακτικές μορφές μετακίνησης οι οποίες αντικαθιστούν τα ρυπογόνα οχήματα, ωστόσο πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο αφού η μαζική χρήση των ηλεκτρικών σκούτερ θέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς κυρίως τους ηλικιωμένους και τα βρέφη. Η στάθμευση στα πεζοδρόμια δε εμποδίζει γονείς με καρότσια αλλά κι άτομα με κινητικές δυσκολίες κι αναπηρικά αμαξίδια να κινηθούν.

Για να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα βέβαια, ο δήμος υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, θα δημιουργήσει περίπου 2.500 θέσεις στάθμευσης για σκούτερ – οι οποίες θα ονομάζονται trottinettes – και θα βρει κι άλλους τρόπους για να υποχρεώνει τους αναβάτες να τις χρησιμοποιούν. Σημειωτέον ότι ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες θέσεις στάθμευσης.

Μέχρι στιγμής, 9 εταιρείες – μεταξύ των οποίων κι η δημοφιλής καλιφορνέζικη Lime και Bird – επιχειρούν στο Παρίσι προσφέροντας 15.000 σκούτερ στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δήμου ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει και τις 40.000 μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ψήφιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου τόσο για την χρήση όσο και για την στάθμευση των ηλεκτρικών πατινιών.

Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται – μεταξύ των οποίων και οι Bolt, Wind και Voi, θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ετήσια αμοιβή τουλάχιστον 50 ευρώ ανά σκούτερ για τα πρώτα 500 ηλεκτρικά πατίνια που βγάζουν στους δρόμους του Παρισιού. Το ποσό μάλιστα θα ανεβαίνει στα 65 ευρώ ανά σκούτερ ετησίως, για εταιρείες που επιχειρούν με περισσότερα από 3.000 σκούτερ.  Αντίστοιχα τέλη θα αναγκαστούν να πληρώνουν ετησίως και οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται ποδήλατα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποσό θα κυμαίνεται από 20-26 ευρώ ανά ποδήλατο.

Το Παρίσι δεν είναι η μόνη πόλη που αντιδρά στην ανεξέλεγκτη χρήση ηλεκτρικών πατινιών. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Μαδρίτη υποχρέωσε τις εταιρείες Voi, Wind και Lime να αποσύρουν τα πατίνια τους από τους δρόμους, αφού δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν με τους κανόνες και να επιχειρούν αποκλειστικά στις περιοχές που επιτρεπόταν η χρήση τους.

By