Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες επιχειρηματιών με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία;

Τι αποκαλύπτει έρευνα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

asfalismenoi_ika_3

Ποιος κρύβεται πίσω από τους αχυρανθρώπους; Ποιος θα πληρώσει τα «φέσια» των 200 εκατ. ευρώ; Αυτές τις απαντήσεις ψάχνει εναγωνίως το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, «ξεψαχνίζοντας» δεκάδες επιχειρήσεις-«μαϊμού» που στήθηκαν με… αυτοφωράκηδες, χρωστώντας και στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΑΟ, οι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κλπ. και οι σχετικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Ποια είναι τα κόλπα που χρησιμοποιούν; Πώς σωρεύτηκαν αυτά τα 200 εκατ. ευρώ; Ιδού:

Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.
Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως:
α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας,

β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας,

γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα,

δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

By