Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πίεση από την ΝΔ στην κυβέρνηση σε τρία διαφορετικά μέτωπα

Η τραγωδία στη Δυτική Αττική έφερε αναπροσαρμογές στην τρέχουσα δραστηριότητα της Ν.Δ. -η οποία επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες-, δεν άλλαξε ωστόσο την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ., η οποία θα επικεντρωθεί την επόμενη ημέρα σε τρία μέτωπα.
Οικονομία, κυβερνητική ανικανότητα, αλλά και υπόθεση Καμμένου, για την οποία σιωπά ο Αλέξης Τσίπρας, συνιστούν τα πεδία στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει την πολιτική πίεση.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, βασικός στόχος θα είναι η υπερφορολόγηση που «διαλύει τα μεσαία και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα» και στην Πειραιώς θα επαναλαμβάνουν ότι αποτελεί «συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αφήσει άθικτο το δημόσιο τομέα». Στο δεύτερο μέτωπο, που σχετίζεται με την ανικανότητα της κυβέρνησης, θα προβάλει την αδυναμία της να διαχειριστεί ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και καταστάσεις κρίσεων, καθώς όποτε έχουν ανακύψει αποδεικνύεται ανίκανη να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Τρίτο αντιπολιτευτικό μέτωπο θα συνεχίσει να αποτελεί η «σκοτεινή», όπως λένε στην Πειραιώς, ιστορία πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, όπου πρόθεση της Ν.Δ. είναι να κορυφώσει την πολιτική πίεση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξακολουθεί να σιωπά «για τις επιλογές του συναρχηγού του».

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν και οι πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το βλέμμα στραμμένο και στην περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Αξιοπιστία και μεταρρυθμίσεις αποτελούν τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να ενισχύσει συμμαχίες που θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να εξασφαλίσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την άσκηση πιο τολμηρής πολιτικής μείωσης της φορολογίας.

Ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν ότι θεωρούν πολύ σημαντικό να υπάρχει από τώρα «ορατότητα και συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο μετά τον Αύγουστο του 2018», το οποίο -όπως επισημαίνουν- μόνο η Ν.Δ. διαθέτει και περιλαμβάνει τολμηρές μεταρρυθμίσεις παντού, οι οποίες θα γίνουν όχι λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά γιατί τις χρειάζεται η χώρα. «Εάν νομίζουν κάποιοι ότι θα τελειώσουν οι μεταρρυθμίσεις και θα επανέλθουμε στα παλιά, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν μπορεί να συγχωρηθεί οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική αδράνεια για το μέλλον», διαμηνύουν στην Πειραιώς, προειδοποιώντας πως «οι αγορές μπορεί να είναι ακόμη πιο αυστηρές από τους θεσμούς στην αξιολόγησή τους για το πώς γίνονται ή δεν γίνονται οι μεταρρυθμίσεις».

Ο κύκλος διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Στρασβούργο, έχει ενισχύσει την αίσθηση περί αυξημένου ενδιαφέροντος για το σχέδιο της Ν.Δ. για την επόμενη μέρα και στην Πειραιώς δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι μεταρρυθμίσεις που εισηγούνται, π.χ. για σπάσιμο υφιστάμενων μονοπωλίων, απελευθέρωση αγορών και ανάπτυξη πρωτίστως από ιδιωτικές επενδύσεις, εντάσσονται στην ευρύτερη λογική του τρίτου προγράμματος. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «ούτε χρειαζόμαστε άδεια ούτε αποτελούν σημεία τριβής με τους εταίρους μας».

Συμφωνία με τους δανειστές απαιτείται όμως για σταδιακή μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% σε 2%, την οποία εκτιμούν ότι θα επιτύχουν βασιζόμενοι στη μεταρρυθμιστική αξιοπιστία της επόμενης κυβέρνησης. Διότι, όπως λένε χαρακτηριστικά, «το 3,5% για 5 χρόνια είναι η τιμωρία της χώρας για την αφερεγγυότητα του κ. Τσίπρα».

Το στοίχημα της γαλάζιας ηγεσίας αφορά, πάντως, και στο εσωτερικό, με έμφαση στην υπεράσπιση της χρησιμότητας των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες «για πολλά χρόνια παρουσιάζονταν στους πολίτες ως αναγκαίο κακό και ως το τίμημα για να λάβουμε την επόμενη δόση του προγράμματος». Με συνέπεια «η λέξη μεταρρύθμιση να συνδέεται για πολλούς Ελληνες με αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων», ενώ «μεταρρυθμίσεις και λιτότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης και στο Στρασβούργο. Εκεί όπου παράλληλα με τη διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει την «πλήρη ιδιοκτησία μίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας», ξεκαθάρισε προς τους κεντροδεξιούς βουλευτές ότι «η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα».

Ηταν ένα από τα σημεία κριτικής και προς τους δανειστές, στους οποίους καταλογίζει την αποδοχή της κυβερνητικής επιλογής της υπερφορολόγησης. Συνεργάτες του, μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσει να το κάνει ακριβώς γιατί «απαραίτητο στοιχείο της προσωπικής του αξιοπιστίας είναι να λέει τα ίδια και εντός και εκτός της χώρας».

Δέσμη μέτρων για ανακούφιση των πληγέντων

Μήνυμα υπευθυνότητας και σοβαρότητας επιδιώκει να στείλει η Ν.Δ. με τη στάση της απέναντι στην ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική. Με εντολή Μητσοτάκη η προσοχή στράφηκε από την πρώτη στιγμή στο τι θα γίνει από δω και πέρα προκειμένου να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγέντες, αλλά και να αναζητηθούν τα αίτια της καταστροφής και να προταθούν λύσεις με έμφαση στο πεδίο της πρόληψης. Με αυτόν το στόχο συγκροτήθηκε και η 5μελής επιστημονική επιτροπή, που, υπό τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, θα κάνει τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένες προτάσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε ήδη δέσμη πέντε προτάσεων για άμεση ανακούφιση των πληγέντων, ζητώντας πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, πάγωμα οφειλών προς την εφορία, δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων που οι περιουσίες τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 24ωρη εντατική αστυνόμευση στις πληγείσες περιοχές για να μη συνεχιστούν τα φαινόμενα πλιάτσικου που ήδη καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Η γαλάζια ηγεσία θέλησε από την πρώτη στιγμή να είναι παρούσα στη δοκιμαζόμενη περιοχή, στην οποία μετέβη ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο. Κοντά στους πληγέντες, αλλά μακριά από κάθε αντιπολιτευτική διαχείριση, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Πειραιώς, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι η ώρα της αναζήτησης ευθυνών. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ασκώντας μια αντιπολίτευση που ουδεμία σχέση έχει με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ν.Δ. θα δείξει στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ν.Δ. εξετάζουν και το ενδεχόμενο διοργάνωσης το επόμενο διάστημα ημερίδας για τις φυσικές καταστροφές με το βλέμμα στραμμένο στην πρόληψη και την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πολιτική που πρέπει να ασκείται για να προλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις.

Αφορμή για την πρωτοβουλία συνιστά η ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την Αττική με τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ έχουν προηγηθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και οι καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς και η θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό και, όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη, είναι ισχυρότατες σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι «ενδείξεις ολιγωρίας και ανεπάρκειας της διοίκησης».

By