Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019

Πηγαίνουν διακοπές με…ανοιχτούς λογαριασμούς για το φθινόπωρο

Το κοινοβούλιο έκλεισε, οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε διακοπές, οι βουλευτές είναι οι περισσότεροι στις εκλογικές τους περιφέρειες, ωστόσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση άφησαν αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς τους οποίους πιθανότατα θα θελήσουν να κλείσουν μέσα στο φθινόπωρο.

Η υπόθεση Καμμένου με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ισοβίτη, οι συνεχείς αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα όσα έγιναν το 2015 οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μάδουρο, το πόρισμα για την εξεταστική για την υγεία αλλά και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είναι μερικά από τα ζητήματα που θα συνεχίσουν να απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Άλλωστε σχεδόν με όλες τις παραπάνω υποθέσεις αναμένεται να ασχοληθεί το κοινοβούλιο από τον Σεπτέμβρη καθώς η ΝΔ, έχει προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον κυβερνητικό εταίρο Πανο Καμμένο. Μια συζήτηση που αναβλήθηκε λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Κω και αναμένεται να οριστεί το πρώτο διάστημα του φθινοπώρου. Δεν αποκλείεται η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει εξεταστική με επίσημο αίτημα και για τα όσα αποκαλύπτει στο βιβλίου του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φέρνει με τις αποκαλύψεις του σε δύσκολη θέση το Μαξίμου.

Παράλληλα δύο ακόμη ζητήματα που αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι το πόρισμα για την υγεία και αν τελικά τα μέλη της συμπολίτευσης καταλογίσουν ευθύνες στους Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνι Γεωργιάδη με τον τελευταίο να έχει δηλώσει πως στην περίπτωση που του επιρρίψουν ποινικές ευθύνες δεν θα κάνει χρήση της παραγραφής, αλλά και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το Μαξίμου επιθυμεί το ΕΣΡ να διενεργήσει άμεσα τον διαγωνισμό με τα κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι επιχειρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ όπως επιχειρεί να κάνει και μέσω της πλατφόρμας για τις διαφημίσεις που είναι πλέον νόμος του κράτους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης που επικρατεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται για την παρουσία τους στην ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θέλουν να ξορκίσουν τα όσα έγιναν στις προηγούμενες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Βελίδειο, με το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» να στοιχειώνει ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης θέλουν να ξεχάσουν την περσινή συνέντευξη τύπου με την δημόσια αντιπαράθεση που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών όπως και την ατυχή άποψη που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο νόμος Παππά δεν πρόκειται να κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου είναι στην Θεσσαλονίκη να παρουσιαστεί με συγκεκριμένα στοιχεία ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το τέλος των μνημονίων.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανέβει στην ΔΕΘ με τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Ιβαν Σαββίδη να έχουν καταλαγιάσει, αλλά να μην έχουν ξεχαστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού του προγράμματος, με έμφαση στην ανάπτυξη μέσω της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ με τον αέρα των δημοσκοπήσεων, θα επιχειρήσει να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω το προφίλ της κυβερνησιμότητας και θα αναδείξει το λάθος μίγμα πολιτικής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας βουλιάζοντας συνεχώς την χώρα στην ύφεση.

By