Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2019

Πήλιο: Σοκάρει η ιστορία του τετράχρονου που ζούσε σε τρώγλη

Συγκλονίζει η ιστορία ενός τετράχρονου, ο οποίος ζούσε υπό άθλιες συνθήκες, μεγαλώνοντας σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στη Ζαγορά Πηλίου.

Το 4χρονο παιδί – «αγρίμι», όπως το αποκαλούν, βρήκε εισαγγελέας, συνοδεία αστυνομικών και κοινωνικής λειτουργού, μετά την ανώνυμη καταγγελία που έκανε κάτοικος του συγκεκριμένου χωριού.

Όπως διαπιστώθηκε το 4χρονο αγοράκι δεν έχει διδαχθεί να μιλά και επικοινωνεί κυρίως με νοήματα και κραυγές, ενώ εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά τόσο κατά ανθρώπων όσο και κατά αντικειμένων.

Την ιστορία απόλυτης φρίκης έφερε στο φως η εφημερίδα Ταχυδρόμος. Η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού που ανέλαβε την κοινωνική έρευνα ήταν σοκαριστική.

Το παιδί μεγάλωνε κυριολεκτικά σε μία τρώγλη, αφού δεν υπήρχε ταβάνι, ούτε τουαλέτα, ενώ τα κουφώματα από πόρτες και παράθυρα είναι «φαγωμένα» και το χώμα περνά μέσα στο σπίτι. Μάλιστα, η οικογένεια έτρωγε στο πάτωμα, αφού το σπίτι δεν διέθετε καν τραπέζι.

Το 4χρονο μεγαλώνει παραμελημένο από τους γονείς του, τον παππού του και τον θείο του, οι οποίοι φέρεται να έχουν ιστορικό ψυχιατρικών νοσημάτων. Το παιδί, αν και είναι ηλικίας 4 ετών, δεν μιλά, ενώ όπου βρίσκεται εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά, χτυπά, κλωτσά, δαγκώνει.

Το παιδί μεταφέρθηκε με εντολή εισαγγελέα, συνοδεία αστυνομικών αλλά και κοινωνικής λειτουργού στο Νοσοκομείο Βόλου και θα φιλοξενηθεί προσωρινά στην Παιδιατρική Κλινική μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ιατρικών εξετάσεων και της παιδοψυχιατρικής έκθεσης.

Με βάση αυτή, η Εισαγγελία Βόλου θα αποφανθεί επί της αφαίρεσης ή μη της επιμέλειας του 4χρονου από την οικογένεια και της φιλοξενίας του από δομή στην πόλη, στην «Κιβωτό του Κόσμου», στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ή στο Ορφανοτροφείο.

Τον 4χρονο, που δεν αντέδρασε άσχημα κατά την απομάκρυνσή του από το σπίτι – ερείπιο, συνοδεύει σύμφωνα με πληροφορίες και η μητέρα του, προκειμένου να είναι πιο ομαλή η μετάβασή του από το περιβάλλον της οικογένειας στο νοσοκομείο όπου θα παραμείνει μερικά 24ωρα.

Η απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον διατάχθηκε μετά την ολοκλήρωση κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας με εισαγγελική εντολή που δόθηκε με βάση καταγγελία που έγινε στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση της οικογένειας είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία πριν κάποιος φθάσει να καταγγείλει ανώνυμα την ιστορία του 4χρονου στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Και πέρυσι κοινωνική λειτουργός του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου που παρακολουθούσε την οικογένεια είχε προσπαθήσει να βοηθήσει το παιδί, ωστόσο δεν υπήρχε εισαγγελική εντολή για να κινηθούν οι διαδικασίες.

Η οικογένεια πάντως φαίνεται να υποστηρίζεται εκτός από την τοπική Εκκλησία και από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να λαμβάνει τα επιδόματα που δικαιούται βάσει της οικονομικής και ιατρικής της κατάστασης. Η ιστορία του παιδιού έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο και έχει αγγίξει τις ευαίσθητες «χορδές» και της τοπικής κοινωνίας.

By