Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πλήρης διάσταση Αθήνας – ΔΝΤ για τις επικουρικές

Δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στο θέμα των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών

katr

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η στάση της κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, όπως προέκυψε και από τη δεύτερη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, για το ασφαλιστικό.

Το συζήτηση σήμερα, με τον υπουργό Εργασίας αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μπήκε στον «σκληρό πυρήνα» του ζητήματος.

Πέρα από την τεράστια διαφορά μεταξύ Ταμείου και Αθήνας για τις επικουρικές συντάξεις- εξαιτίας της οποίας το ζήτημα αυτό θα τεθεί στο τέλος- δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στο θέμα των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς οι δανειστές ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι δανειστές δεν έχουν βάλει κριτήρια για την εθνική σύνταξη. Ομως, το κουαρτέτο υποστηρίζει ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης από τα 25 στα 35 έτη είναι δυσανάλογα χαμηλοί με τα έτη ασφάλισης και κατά συνέπεια δεν είναι ανταποδοτικό το σύστημα.

Για αυτό το θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν εσωτερικές αλλαγές, να αυξηθούν οι συντελεστές στα προαναφερθέντα έτη ασφάλισης και να μειωθούν στα λιγότερα, διατηρώντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Ακόμη, από αυτό που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, υπάρχει συμφωνία για το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύπτουμε ήδη τα 900 εκατ. ευρώ και αναζητούνται άλλα τόσα, από το «πακέτο» του ασφαλιστικού.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων ασφαλιστικού- φορολογικού», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από τη συνάντηση. Αρα, το όποιο κενό δεν θα καλυφθεί από φορολογικά μέτρα, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «πρέπει να το καλύψουμε είτε από τη φορολογία εισοδήματος, είτε με άλλα μέτρα», δίχως να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά.

Στο «μέτωπο» της φορολογίας εισοδήματος, η ελληνική πλευρά έχει ήδη υποβάλει την αντιπρότασή της και για αυτό τον λόγο οι Θεσμοί ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο για αύριο, προκειμένου να την μελετήσουν.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη μείωση του αφορολόγητου και η πρότασή της περιλαμβάνει σενάρια με διαφοροποιήσεις των συντελεστών.

By