Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιες προκλήσεις «κρύβει» το 2019 για κάθε τράπεζα

Με τις αγορές να πιέζουν για επίσπευση της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, τα τέσσερα ιδρύματα καλούνται να προβούν σε αποφασιστικά βήματα το Νέο Έτος.

Χρονιά καμπής είναι το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες που καλούνται να επισπεύσουν τη μείωση των κόκκινων δανείων με όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στα κεφάλαιά τους.

Σύμφωνα με τα σχέδια που κατέθεσαν τον Σεπτέμβριο στον SSM για την τριετία έως το 2021, τα NPEs πρέπει να μειωθούν κατά 55 δισ. ευρώ. Και τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις κόκκινων στεγαστικών δανείων, καθώς και να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς το 2019.

Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις αγορές που πιέζουν για πιο δραστικές λύσεις. Δύο σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών, η πρόταση του ΤΧΣ και η πρόταση της ΤτΕ, και το 2019 θα φανεί κατά πόσο τα σχέδια αυτά θα προχωρήσουν και εάν οι τράπεζες θα τα ενσωματώσουν στη στρατηγική τους αξιοποιώντας τα οφέλη τους.

Έως τα τέλη Μαρτίου θα κατατεθούν τα οριστικά σχέδια επίσπευσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων στον SSM. Παράλληλα, όμως, κάθε τράπεζα αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις χωριστά και έχει τους δικούς της στόχους για το Νέο Έτος:

Eurobank: Χρονιά υλοποίησης του deal με την Grivalia

Η συμφωνία συγχώνευσης με την Grivalia που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο η Eurobank προκάλεσε τριγμούς στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και ανέβασε υψηλότερα τον πήχη της εξυγίανσης των τραπεζών.

Μπορεί το deal να έχει αποτιμηθεί ως ένα «ευφυές» σχέδιο που δίνει σαφές προβάδισμα στη Eurobank έναντι του ανταγωνισμού, ωστόσο, εμπεριέχει και σοβαρούς κινδύνους υλοποίησης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τράπεζας, έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές εγκρίσεις του σχεδίου από τα διοικητικά συμβούλια των δύο οργανισμών και να επικυρωθεί η συγχώνευση. Κατόπιν, σειρά έχει η σύσταση του οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο θα μεταφερθούν NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποτελεί πραγματικό στοίχημα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές η έγκαιρη υλοποίησή της.
Ταυτόχρονα, η Eurobank «τρέχει» την πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2019, δίνοντας τον «ρυθμό» και στον υπόλοιπο κλάδο.

Τράπεζα Πειραιώς: Χρονιά κεφαλαιακής ενίσχυσης

Στην κορυφή της ατζέντας της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται για το 2019 η άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατ’ επιταγή του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM). Παρότι δεν έχει τεθεί συγκεκριμένη χρονική προθεσμία μέσα στο Νέο Έτος, ωστόσο, η τράπεζα δέχεται ισχυρές πιέσεις να τακτοποιήσει αυτή την «εκκρεμότητα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο CEO Χρήστος Μεγάλου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το fund Cerberus προκειμένου να αγοράσει NPEs ύψους 6 δισ. από την τράπεζα παρέχοντας την πολυπόθητη ρευστότητα των 500 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα βρίσκεται, πάντως, σε παράλληλες συμφωνίας με μια σειρά από funds προκειμένου να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη συναλλαγή -υπό τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στη μείωση των NPEs κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως, μέσω πωλήσεων κόκκινων χαρτοφυλακίων. Ήδη ετοιμάζει και την πρώτη πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η οποία όμως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2020.

Alpha Bank: Χρονιά νέας διοίκησης

Καθοριστικό για την επιτυχία του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, Βασίλειου Ψάλτη, θα είναι το Νέο Έτος. Ο ίδιος τοποθετήθηκε στην εκτελεστική κορυφή της τράπεζας στα τέλη Νοεμβρίου και, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, οι πρώτες 100 ημέρες είναι διάστημα σκέψης, συζητήσεων και στρατηγικού σχεδιασμού.
Μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Eurobank για επίσπευση της μάχης με τα κόκκινα δάνεια, τα βλέμματα στρέφονται στην Alpha Bank. Η ισχυρή κεφαλαιακή της βάση της επιτρέπει, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, να συστήσει το δικό της SPV μεταφέροντας σημαντικό όγκο NPEs. Μέσα στον χρόνο αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να δείξει η τράπεζα της διαθέσεις της.

Και η Alpha Bank δρομολογεί τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με ορίζοντα επίσης το 2020.

Εθνική Τράπεζα: Χρονιά πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αυτός είναι στόχος της διοίκησης υπό τον Παύλο Μυλωνά, μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις και τα αδιέξοδα στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της διοίκησης για παράταση της προθεσμίας αποεπένδυσης από τη θυγατρική, η οποία εκπνέει στο τέλος του έτους, απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ατύπως θα δοθεί παράταση, αφού δεν ήταν δυνατή η εύρεση μιας λύσης μέχρι το τέλος του 2018, ωστόσο, οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά την τράπεζα να βρει άμεσα λύση. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η πώληση σε επενδυτή, η δημόσια εγγραφή ή μια συνδυαστική λύση. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι έδαφος κερδίζει η εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο εντός του 2019 -σενάριο που μένει να φανεί, βέβαια, εάν θα ευνοηθεί από τις συνθήκες στην εγχώρια επενδυτική αγορά.

By