Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες προκαλούν οι ιταλικές κάλπες

Επαληθεύουν τελικά οι κάλπες των ιταλικών εκλογών το «χειρότερο σενάριο» που ανέμεναν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα προ ολίγων ημερών λεγόμενα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – παρότι ανασκεύασε αργότερα;

Η Κομισιόν επέμενε σήμερα Δευτέρα δια του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά ότι τα τελικά αποτελέσματα δεν είχαν ακόμη γνωστοποιηθεί. Οπότε, όμως είπε ο κ. Σχοινάς δεν υπήρχε ακόμη χώρος για σαφή σχολιασμό, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία.

Περιορίστηκε να εκφράσει την «πεποίθηση» του προέδρου της Κομισιόν ότι θα σχηματιστεί στην Ιταλία σταθερή κυβέρνηση. «Έχουμε εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ότι θα διευκολύνει τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Πράγματι ο ιταλός πρόεδρος αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Όμως, πέρα από τις δηλώσεις και τις προθέσεις η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το γνωρίζουν καλά στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι «ανησυχώ περισσότερο για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών παρά για την έκβαση της ψηφοφορίας των μελών του SPD στη Γερμανία».

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) η Γερμανία φαίνεται να προχωρά στον σχηματισμό κυβέρνησης. Όμως, στην Ιταλία αφενός η επικράτηση αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων και αφετέρου το γεγονός ότι κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία αποτελούν διπλό πονοκέφαλο για τις Βρυξέλλες.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι «νικητές» είναι τα κόμματα, που αντιμετωπίζουν την Ευρώπη με σκεπτικισμό. Παράλληλα, τα επικρατέστερα σενάρια μιλούν για τον σχηματισμό ενός ευρωσκεπτικιστικού συνασπισμού που θα αμφισβητήσει την ιδέα της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η κεντροδεξιά συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου το 37% των ψήφων. Η αντιμεταναστευτικής και αντι-ευρωπαϊκή Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, ξεπερνώντας σε δύναμη την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το Κίνημα Πέντε Αστέρων με περίπου 32%. Αλλά και η υποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι στο 19,4% ενισχύουν την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.

Παρά τις νίκες Μακρόν και Μέρκελ οι λαϊκιστικές δυνάμεις φαίνεται ότι παραμένουν σημαντικό πρόβλημα για την ΕΕ και οι Ευρωπαίοι σε αρκετές χώρες και δη αρκετά μεγάλες και σημαντικές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αμφισβητούν το ευρωπαϊκό σύστημα. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που κλιμακώνονται οι δυσκολίες, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων συμπεριλαμβανομένης της αντιπαλότητας Τραμπ προς την Ευρώπη, τις προσπάθειες Ρωσίας και Κίνας να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή σε χώρες της ΕΕ με αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή συνοχή, και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να μην συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές, το πρόβλημα φαίνεται ακόμη πιο σοβαρό.

Θα καταφέρει η Ιταλία να αντιμετωπίσει το πολιτικό αδιέξοδο και η Ευρώπη έναν ισχυρό πονοκέφαλο; Το ερώτημα κυριαρχεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

By